Hát ilyen világban élünk. A jót kiszorítja a még jobb, a szépet, a még szebb, őt pedig a legszebb, az olcsót a még olcsóbb. Bár ez utóbbit erősen befolyásolják a reklámra fordított költségek.

Hát ilyen világban élünk. A jót kiszorítja a még jobb, a szépet, a még szebb, őt pedig a legszebb, az olcsót a még olcsóbb. Bár ez utóbbit erősen befolyásolják a reklámra fordított költségek.

   Kiszorítósdi van a technika világában is. A kazettás magnetofon kiszorította az orsósat. Aztán jött a sétáló magnetofon, a walkman, amelyik mindkettőt túlszárnyalta. 1992-ben a  Dycam Inc. amerikai cég kifejlesztette és forgalomba hozta a digitális fényképezőgépet, memóriájában 32 db fotó fért el, ma már ennek akár ezerszerese is. De még a kapacitását lassan bővítő memória kártya is elég volt ahhoz, hogy gyorsan kiszorítsa a hagyományos fényképezőgépet.

   A bakelitlemez ellen kiütéssel győzött a Columbia Records mikrobarázdás hanglemeze, majd a sztereó változat. 1982-ben a kompaktlemez, a CD megjelenése után fokozatosan szorult vissza a hanglemez készítés. Egyes országokban végleg be is fejezték a gyártást. A digitális óra nem tudta ugyan padlóra küldeni a mechanikus szerkezetű időmérőket, de piacvezető lett.

   Szerencsére nem sikerült mindent kiszorítani. Amikor 1839-ben Louis Daguerre  bemutatta a fénykép készítésének titkait a Francia Akadémiának, az egész világ azt hitte, a festészetnek vége, többé nem kellenek festőművészek. Hiszen ilyen tökéletesen úgy sem tudják a művészek ábrázolni a valóságot. Szerencsére nem így lett.

   Ugyanez a tömeges pesszimizmus jelentkezett 1927-ben, amikor a Warner Brothers bemutatta „A dzsesszénekes" című hangosfilmet. Vége a színháznak, gondolták az emberek. Tévedtek. Ugyancsak tévedett a közvélemény, amikor Mihály Dénes és Ernest Traub hat évvel később bemutatta Telehor készülékét, bár akkor még csak rövid távolságra tudták a felvett képet az éteren keresztül eljuttatni. Amikor a Telefunken Company megindította rendszeres televíziós adását Németországban, az emberek azt mondták, hogy a színháznak és a mozinak is végképp befellegzett. Ez sem így lett,

  Az elektronikus levelezésnek sem sikerült kiszorítani telkesen a postai leveleket, de jól megszorongatta a világ postahivatalait. Munkájuk a csomagkézbesítésre és a pénzügyi szolgáltatásokra zsugorodott össze. Némi levelezés azért megmaradt, az ajánlott, tértivevényes hivatalos levelek kézbesítése úgy látszik pótolhatatlan..

   A Google sem szorította ki a lexikonokat és a szótárakat. Ha rám hallgat az Olvasó, az Interneten fellelhető információkat vesse alá forráskritikának. És a spontán találkozást sem pótolja tökéletesen az internetes társkereső.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük