Gasztroélményekkel fűszerezett közép-dunántúli fesztiválokból adott kóstolót a Magyar Turizmus Zrt. Közép-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága és a régió turisztikai programgazdái az Opera Caféban rendezett sajtótájékoztatón, Budapesten. A rendezvényen mondott köszöntőjében Glázer Tamás az MT Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese kiemelte: a Gasztroélmények Évében összekapcsolják a kultúrát és a gasztronómiát, ami különösen előnyös a Közép-dunántúli régió esetében, ahol számos önálló vonzerővel bíró nagyszabású rendezvény és egyre nagyobb számú kiváló – a Gault-Millau által is ajánlott – étterem várja a vendégeket.

Gasztroélményekkel fűszerezett közép-dunántúli fesztiválokból adott kóstolót a Magyar Turizmus Zrt. Közép-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága és a régió turisztikai programgazdái az Opera Caféban rendezett sajtótájékoztatón, Budapesten. A rendezvényen mondott köszöntőjében Glázer Tamás az MT Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese kiemelte: a Gasztroélmények Évében összekapcsolják a kultúrát és a gasztronómiát, ami különösen előnyös a Közép-dunántúli régió esetében, ahol számos önálló vonzerővel bíró nagyszabású rendezvény és egyre nagyobb számú kiváló – a Gault-Millau által is ajánlott – étterem várja a vendégeket.

Csaták zajától hangos középkori hangulat és ízek; Piknik Borkollégiummal a Gasztrosétányon; történelmi várjáték, csatarekonstrukció, diadalmenet; komolyzenei fesztivál felújított kastélyban és homokos parton; világzene, jazz és pop nemzetközi sztárok előadásában, rozé, rizling és egyéb borok kíséretében; életre keltett skanzen, óriásbábok és kulturális csemegék az egykori koronázó városban; móri unikumok; vidéki vendéglátás színe-java a királynék városában …

A Közép-dunántúli régió által kínált komplex turisztikai élmények egész évben vonzzák a hazai és külföldi látogatókat. A régió fesztiváljainak és gasztronómiai kínálatának közös népszerűsítése, az együttes szakmai fellépés szükséges ahhoz, hogy további pozitív eredményeket tudjon felmutatni a régió. A Közép-dunántúli régióban több mint 1 millió vendégéjszakát regisztráltak tavaly a kereskedelmi szálláshelyeken, ami közel 3%-os bővülés az előző évhez képest. Mind a külföldi, mind pedig a belföldi vendégéjszakák száma bővült és ez a kedvező tendencia idén is folytatódott: 2016 első két hónapjában 9,5%-kal több külföldi és 3,4%-kal több belföldi vendéget fogadtak a régió kereskedelmi szálláshelyei.

A Magyar Turizmus Zrt. célja, hogy a magyarországi turizmus bővülése kiegyensúlyozott módon folytatódjon, mind időben, mind földrajzilag kiegyenlítettebb legyen. Ebben fontos szerepe van azoknak a rendezvényeknek, amelyek az elő- és utószezonban is sok látogatót vonzanak. Felméréseink szerint a magyarországi rendezvények döntő többségét (40%) a nyári időszakban tartják, harmaduk a tavaszi, negyedük pedig az őszi időszakra esik. A Közép-dunántúli régió különösen erős a tavaszi és kora nyári időszakban, és egyre nagyobb számban jelennek meg őszi rendezvények is.

A Velencei-tó mellett a régió leglátogatottabb városaiban, Székesfehérváron, Tatán és Veszprémben az üzleti turizmus jellemző. A mostani összefogással arra szeretnének rávilágítani, hogy szabadidős céllal, hétvégi úti célként is mindenképp érdemes bakancslistára venni a Közép-Dunántúl városait is – hangsúlyozta Lencsés Tamara az MT Zrt. regionális marketing igazgatója.

A sajtótájékoztatón bemutatott Közép-Dunántúli rendezvények:

ü      Tatai Patara, Tata

ü      Etyeki Piknik, Etyek

ü      Thury György Emlékév – A Diadal Napja, Várpalota

ü      KoncerTó Fesztivál, Velencei-tó

ü      VeszprémFestRozé, Rizling, és Jazz Napok, Veszprém

ü      Székesfehérvári Királyi NapokKoronázási Szertartásjáték, Székesfehérvár

ü      Mórikum Kultúr-Fröccs-Fesztivál, Mór

ü      SVÉT, Veszprém

: http://itthon.hu/kozepdunantul.

A www.gasztroelmeny.hu címen elérhető új, háromnyelvű, dinamikus weboldalon pedig Magyarország legteljesebb gasztronómiai eseménynaptárja található meg, benne természetesen a Közép-dunántúli régió eseményeivel.

 

A bemutatkozó fesztiválok:

 

9. Tatai Patara 1597. Törökkori Történelmi Fesztivál, Tata – 2016. május 27-30. http://www.tataipatara.hu/index.php/hu/

Kisné Cseh Julianna szervező (régész, történész főmuzeológus) mutatta be

 

„A nagy durranás…" A kerettörténet szerint az 1594-ben kirobbant újabb háborúban Tata négybástyás vára török kézen van és komoly akadálya sikeres dunántúli keresztény hadmozdulatok indításának. A hadi kudarcokat látva Pálffy Miklós komáromi főkapitány furfangos tűzmestereinek segítségével cselvetésre szánja magát, és 1597-ben kapupetárdával berobbantja a várkaput.

Idén a programok május 27-30. között zajlanak. Helyszín: a Tatai Vár és az Eszterházy tér. Péntek délután: várbéli koszorúzás, kardcsörtető mustra és díszlövésekkel kísért fáklyás felvonulás. Szombaton és vasárnap: látványos csaták (több mint 450 autentikus török és keresztény vitéz küzdelme), katonazenekari találkozó, a MH 25. Lövészdandár haditechnikai bemutatója, fegyver-és viselet bemutató. A program idején „Török étkezési kultúra" c. kiállítás, kirakodóvásár, kézműves foglalkozások, jóféle ételek és italok, valamint a 3. Nemzetközi Néptánc Találkozó várja vendégeinket.

Ígérjük, hogy a 2016. május 27-28-29-én Tatára látogatók most sem maradnak feledhetetlen élmények és hamisítatlan fesztiválhangulat híján!

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

 

Etyeki Piknik rendezvénysorozat a Gasztrosétányon, Etyek

www.etyekipiknik.hu      facebook.com/etyekipiknik

Rókusfalvy Pál, az Etyeki Piknik főszervezője képviseletében

 

Az etyeki Gasztrosétányon minden évszakban kinyitnak a helyi kézműves termelők, a borászok, a sajtkészítők, a sonkások, a házi szörpök és sütemények mesterei, hogy ízes gasztronómiával és igényes kulturális programokkal várják a látogatókat. Ez az Etyeki Piknik, amely mindig az adott évszak jellegzetességeihez igazodva állítja össze programját és kínálatát.

Téli Etyeki Piknik: A farsangi időszak rendezvénye disznóvágásokkal, ehhez kapcsolódó kóstolókkal, sütés-főzéssel és zenei, kulturális programokkal várja a látogatókat.

Tavaszi Etyeki Piknik: A húsvéti időszak eseményének középpontjában elsősorban a minőségi magyar sonka és az Etyek-Budai borvidék egyik jellegzetessége, az „újra felfedezett" pezsgő állt.

Nyári Etyeki Piknik (2016. június 4-5.): A nyárindító rendezvény leginkább a Pincefesztivál tematikáját követi főszerepben a legkiválóbb borászokkal, a kézműves gasztronómia remekeivel és jazz zenével.

Őszi Etyeki Piknik (2016. szeptember 3-4.): Az őszi esemény a Kezes-lábos műfaját követi szüreti mulatsággal, kézművesekkel és a legkiválóbb népzenészekkel.

A Gasztrosétányon még idén infrastrukturális fejlesztést végeznek, így méltó, korszerű és igényes környezetbe kerülnek kulturális értékeink.

 


Thury György Emlékév 2016                                                         http://www.varpalota.hu/

Talabér Márta, Várpalota polgármestere mutatta be

 

Thury, a mi Dobó Istvánunk – Várpalota múltjában nem csak ősöket, hanem hősöket is keresünk. Olyan kivételes embereket, akik szóval vagy karddal tettek tanúbizonyságot arról, hogy egy Dávidként harcoló kis nemzet is legyőzheti a szélviharként támadó birodalmak Góliátját.

Nekünk, várpalotaiaknak ilyen ember a Dunántúl Oroszlánja, a törökverő várkapitány, a rettegett bajvívó, Thury György. Ahogy Dobó István, úgy Thury György is megtette, amit megkövetelt a haza, és ami lehetetlennek tűnt: 500 vitézével Arszlán budai pasa 8000 katonája ellen is képes volt megvédeni a várat.

Dicső tetteit felidézve, egy önmagára büszke, fejlődő város összetartó közösségének ünnepeként rendezzük meg a Thury-emlékévet, tanúbizonyságaként annak, hogy kései utódokként is méltó örökösei vagyunk a Dunántúl Oroszlánjának.

Az egész éves programsorozatból kiemelkedik az 1566-os hősies helytállás emlékére az emlékév legfontosabb eseménye a Diadal Napja (június 10-12.), a Török kultúra és gasztronómia napja (augusztus 26-27.), illetve a Magyar-török Ökölvívó Gála (szeptember 17.).

 

KoncerTÓ – komolyzenei fesztivál, könnyedén, Velencei-tó – 2016. június 23-25. www.velenceturizmus.hu

Bartók Melinda, szervező, a Velencei-tó Turizmusáért TDM Egyesület TDM menedzsere képviseletében

 

2016. június 23-25. között hagyományteremtő könnyed-komolyzenei fesztivál várja a zenekedvelő közönséget. Az előzetes tervek alapján több helyszínen, többek közt a kápolnásnyéki Dabasi-Halász Kastélyban, a velencei Szent István katolikus templomban és a Velence Korzón csendülnek fel a világ zeneirodalmának kiemelkedő alkotásai. A rendezvény fontos üzenete, hogy a minőségi komolyzenei kínálatot, könnyed csomagolásban és varázslatos helyszíneken tálalják a szervezők.

Az előadók világszínvonalú muzsikusok, akik a Cimbora című televíziós műsor és az abból kinövő tehetséggondozó művészeti táborokban felnőtt világhírű zenészek és művészbarátaik. Szólistájuk a Prima Primissima Díjas Érdi Tamás, zongoraművész.

A koncertsorozat az idegenforgalmi szezonban erősíti és színesebbé teszi a minőségi kulturális kínálatot, ezzel járul hozzá a Velencei-tó környékének turisztikai vonzerejéhez. A magas színvonalú produkciók a zeneszerető közönség megtartását és a fiatalokkal történő bővítést célozzák meg, ennek köszönhetően filmzenei feldolgozások is találhatóak a kínálatban. A velencei katolikus templomban a három nap során orgonamuzsikát hallgathatnak, illetve a Harmonia Caelestis Barokk Zenekar angol barokk kamaraestjén vehetnek részt az érdeklődők.

A palettán szerepel Érdi Tamás zongoraművész, az Eckhardt kvartett, az Óbudai Danubia Zenekar interaktív Mozart koncertje és az Ewald Rézfúvós Együttes előadása is.

 

VeszprémFest, Veszprém – 2016. július 13-17.                                http://www.veszpremfest.hu/

Mészáros Zoltán, Veszprémi Ünnepi Játékok Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője mutatta be

 

Az immár 13 éves VeszprémFest idén sem szűkölködik Grammy-díjakban, ahogy magyar színpadon először fellépő művészekben sem.

Július 13-án a 85. születésnapját és 70 éves pályafutását ünneplő, a Buena Vista Social Club énekeseként világhírűvé vált kubai Omara Portuondo lép színpadra a spanyol Diego el Cigala flamenco énekessel. Július 14-én korunk egyik legkeresettebb jazzénekese, a Grammy-díjas amerikai Gregory Porter lép fel, őt követi Lisa Stansfield, akit világ egyik legnépszerűbb popsztárjaként tartottak számon a 80-as, 90-es években. Július 16-án a még csak 36 éves, de már szintén Grammy-díjjal érkező Jamie Cullum, az Egyesült Királyság valaha élt legeredményesebb jazzművésze lép színpadra. A zárónapon pedig – a MOL Nagyon Balatonnal közös szervezésben – a Thievery Corporation 20 éves fennállását ünnepelhetjük washingtoni duó számos vendég-fellépőt magával hozó csapatával.

Idén sem marad el a nagy népszerűségnek örvendő Rozé, Rizling és Jazz Napok kísérőrendezvény. A 10 napos „minifesztivál" a VeszprémFest kicsit könnyedebb, harsányabb arcát mutatja, belépő nélkül, fiatal hazai zenészek koncertjeivel és a balatoni, Balaton környéki borászatok mellett kulináris élményekkel. 30 koncert, 30 borász – idén július 8 és 17. között.

 

Székesfehérvári Királyi Napok – Koronázási Szertartásjáték, Székesfehérvár – 2016. augusztus 12-21.                                  www.szekesfehervar.hu; www.koronazas.hu; www.fehervariprogram.hu

Brájer Éva, Székesfehérvár MJV, alpolgármestere  és dr. Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója mutatta be

 

A Székesfehérvári Királyi Napok, a Szent István ünnepe köré szervezett, tíznapos, augusztusi rendezvénysorozat a történelmi főváros legfontosabb eseménye. 2016. augusztus 12. és 21. között ismét olyan kulturális csemegékkel várja vendégeit, melyek valóban csak Székesfehérvárhoz köthetőek. Életre keltett skanzen, korhű játékok, fényfestészeti műalkotások a belváros házfalain, fölénk magasodó óriásbábok, II. (Vak) Béla koronázása és a Musica Sacra Rossini oratóriumával a Nagyboldogasszony-bazilika romjai fölött, komoly-, könnyű-, katonazenei koncertek, valamint a huszonegyedik születésnapját ünneplő Nemzetközi Néptáncfesztivál a Fehérvári királyok menetével és a Kárpát-medence táncosainak zarándoklatával – páratlan összművészeti eseménysorozat minden korosztálynak.

A IV. Koronázási Ünnepi Játékokon – augusztus 13. és 15. között – Vak Béla, a fény koldusa nem csak a Fény utcában és a vásári forgatagban jelenik majd meg. A Koronázási szertartásjátékban Szikora János rendezésében felelevenítik a király látó életének utolsó képeit, bemutatják a világtalan országvezető küzdelmeit.

Az augusztus 16-i Musica Sacra igazi kuriózum a komolyzene kedvelőinek. Az ország legnagyobb épített szabadtéri színpadán idén Rost Andrea, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas érdemes művész a Bolsoj vezető szólistáival adja elő Rossini oratóriumát.

 

Mórikum Kultúr-Fröccs Fesztivál, Mór – 2016. augusztus 18-20.            http://www.lambergkastely.hu

Pető-Budai Edit, szervező, a Lamberg-kastely Kulturális központ kommunikációs referense mutatta be

 

A Móri Borvidék a magyarországi borvidékek közül az egyik legkisebb. Jellegzetes bora a „Móri Ezerjó" hozta meg a vidék hazai és európai hírnevét, története és neve pedig összeforrt a városéval.

A VII. alkalommal megrendezésre kerülő kisfesztivál keretében „MÓRIKUM" névjegy alatt a móri unikumokat ismertetjük meg látogatóinkkal.

Városunk legemblematikusabb helyén, a gyönyörű Lamberg-kastélyban és csodálatos akusztikával bíró udvarán az érdeklődők találkozhatnak a móri kultúra színfoltjaival. Mindezt nemzeti ünnepünk programjai, valamint színházi események, könnyűzenei koncertek, képzőművészeti kiállítások gazdagítják. A székesfehérvári Királyi Napokhoz kapcsolódva évente 2 külföldi tánccsoportot látunk vendégül, akik bemutatják kultúrájukat, népviseletüket, ezáltal gazdagítják rendezvényünk kulturális értékeit.  Helyi különlegességként kvircedlisütés bemutató társul a rendezvényhez, ahol megismerhetik a hagyományos móri sváb sütemény elkészítését és megkóstolhatják hozzá a borlevest is.

Várjuk mindazokat, akik kíváncsiak a móri hagyományokra, nemzetiségi kultúrára, gasztronómiára. Látogasson el Mórra, várja Önt az Ezerjó Hazája!

 


SVÉT-Veszprém – 2016. szeptember 11.                          http://www.svet.hu/svet-veszprem/

Martonosi Zsolt, a Baricska Csárda és a Chianti Étterem ügyvezetője képviseletében

 

A Stílusos Vidéki Éttermiség bemutatja: ÖRÖKSÉGÜNK ÉS KREATIVITÁSUNK 15 étterem, 15 világnézet, 15 kreatív séf, 1 küldetés

Becsöngettek, de nálunk a becsöngetés a déli harangszó. Találkozzunk szeptember 11-én 12.00-kor az Érseki Palota előtti téren a Veszprémi Vár kulisszái között, és éltessük a magyar gasztronómiát a hagyományainkra fókuszálva.

Lássuk, miként élnek a klasszikus receptjeink a stílusos séfek fejében. Vajon, hogy fog hozzá a rántott húshoz az Anyukám mondta étterem, mit prezentál Dobos torta címen Pataky Péter, az Ikon séfje, illetve mi van a palacsintában, ha azt a házigazda Chianti étterem készíti?

A stílusos vidéki éttermiség nagy, őszi közönségtalálkozója egy klasszikus vasárnapi ebédet rekonstruál. A gasztrorandevú a megyés püspök úr áldásával veszi kezdetét, ezután a Baricska Csárda cigányzenekara eleveníti fel a Jó ebédhez szól a nóta elévülhetetlen érdemeit.

Az esemény a helyi éttermeknek is lehetőséget ad a bemutatkozásra. Az Oliva Étterem és a Villa Medici további két pluszkonyhát jelent, így az éttermek száma 17-re nő. Éhesek tehát nem maradunk, igaz, szomjazni sem fogunk, hiszen a Balatoni-kör tagjainak borválogatásában vakon megbízhatunk.

Kell ennél több? Igen, a közönség! A belépés most is előzetes regisztrációhoz kötött. Ennek célja, hogy tudjuk, hány adaggal készüljünk, illetve, hogy fenntarthassuk az esemény családias jellegét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük