A jövő emlékezete címmel ad világzenei koncertet a Kang Eun-il HaegeumPlus dél-koreai zenei formáció a Budapest Music Centerben április 25-én 19 órai kezdettel. Kang Eun-il egyike a legismertebb, egyben a legjellegzetesebb koreai haegeum művészeknek.

 

A jövő emlékezete címmel ad világzenei koncertet a Kang Eun-il HaegeumPlus dél-koreai zenei formáció a Budapest Music Centerben április 25-én 19 órai kezdettel. Kang Eun-il egyike a legismertebb, egyben a legjellegzetesebb koreai haegeum művészeknek.

 

Rendkívüli stílusban ötvözi a hagyományos koreai zenei motívumokat a modern műfajokkal és hangzásvilággal. Olyan zenei úttörő, aki hírnevét a koreai tradicionális hangszer, a haegeum különlegességére építette fel, megteremtve általa a koncertjei során élvezhető fúziós zenei stílust. Számos alkalommal dogozott együtt olyan világhírű művészekkel és együttesekkel, mint Bobby McFerrin, Luciano Pavarotti, Quincy Jones, Pat Metheny, a New York-i Filharmonikusok, a KBS Koreai Tradicionális Zenekar, vagy a Yoshida Brothers és a Salta Cello.

 

A haegeum (ejtsd. hegüm) hagyományos koreai hangszer, amelyet már a Goryeo dinasztia idejében is használtak (i.sz. 918 – 1392). Hegedűhöz hasonló, rúd alakú hangszer, amely közel két oktáv terjedelemben két, fa vonóval megszólaltatott selyemhúr által ad ki hangot. A múltban kiemelkedő szerepet játszott a koreai királyi udvar együtteseinek előadásaiban, ma pedig az egyik leginkább alkalmazkodó és sokoldalú hangszernek tekintik, legyen szó akár hagyományos koreai zenéről, akár nyugati jazzről.

 

A Kang Eun-il HaegeumPlus formáció több műfajt ötvöz, zenéjüket a haegeum mellett más keleti és nyugati hangszerekre komponálva. Zenéjük kommunikáció, túl időn és téren, visszatekintés a hagyományos koreai zenére, a jelenen keresztül a jövő felé, egyensúlyra törekszik a hagyományok és a modern kor között. A Kang Eun-il HaegeumPlus által a zene a kommunikáció szövege, amely biztosítja a keleti és nyugati stílusok fúziójának létrejöttét a globális környezetben.

 

Előadók:

Kang Eun-il (haegeum)

Park Ji-Young (piri, taepyungso, saenghwang)

Chae Ji-hye (zongora)

Go Geom-jae (nagybőgő)

Kim Pyong-suk (janggu, ütősök)

Az együttes koordinátora: Ju Hong-mi

 

A program:

  • Shin Chang-ryul: Sky Bulls
  • Peter Schindler: Haegeum Rhapsody
  • Ryu Hyeong-seon: Chosu-daeyeop
  • Gaetano Donizetti: Una Furtiva Lagrima (Kang Eun-il feldolgozásában)
  • World Folk Song (Kang Eun-il & Chae Ji-hye feldolgozásában)
  • Astor Piazzolla & Yan Frenkel: Libertango & Cranes (Kang Eun-il feldolgozásában)
  • Ji Young-hee: MoriMori (Kang Eun-il feldolgozásában)
  • Ryu Hyeong-seon: A Wet Haegeum with Rain
  • Kang Eun-il: Milyang
  • Ryu Hyeong-seon: Hey ya (Kang Eun-il feldolgozásában)

 

A koncertre a belépés ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött. www.koreaikultura.hu/events

 

2016. április 25. 19:00

A jövő emlékezete

Kang Eun-il HaegeumPlus világzenei koncertje

BMC – Budapest Music Center

Budapest, Mátyás u. 8.

 

www.koreaikultura.hu

www.bmc.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük