A bordeauxi Challenge International du Vin borversenyen, több mint 4400 minta közül a somlói Tornai Pincészet Aranyhegy Juhfark 2013 bora Ezüst érmet szerzett! A síkságból felkiáltójelként kiemelkedő Somló ajándék a vidéknek. A Tornai Pincészet a Somló hegy legnagyobb családi birtoka.

 

A bordeauxi Challenge International du Vin borversenyen, több mint 4400 minta közül a somlói Tornai Pincészet Aranyhegy Juhfark 2013 bora Ezüst érmet szerzett! A síkságból felkiáltójelként kiemelkedő Somló ajándék a vidéknek. A Tornai Pincészet a Somló hegy legnagyobb családi birtoka.

 

Aranyhegy Juhfark – 2013

Igazi terroir bor, melyen keresztül jól érezhető Somló ereje. Illatában az ásványosság dominál, háttérben jó harmóniában jönnek a gyümölcsös, fahordós aromák. Ízében rendkívül gazdag, összetett. Jól érezhető a talaj karaktere, melyet gazdagítanak a fahordós ízek, háttérben érett gyümölcsökkel.

 

„Vinum Somlainum omni sanum" vagyis „A Somlai bor mindent gyógyít" – ez állt a patikák receptkönyvében a 18-19. században. A legendás borvidék sok évszázados

szőlészeti-borászati hagyományait különleges termőhelyi adottságai alapozták meg. A kialudt tűzhányó lankáin vulkanikus eredetű, mikroelemekben, tápanyagokban gazdag termőréteg táplálja a szőlőültetvényeket. A hegyen az ősi magyar szőlőfajtáké – Juhfark, Furmint, Hárslevelű – a főszerep, de kitűnően érzi itt magát az Olasz rizling, Tramini és Szürkebarát is.

A somlai borok jellemzően hosszan érlelhető, tüzes, ásványos, testes fehér borok, bár a piaci igényeknek megfelelő könnyedebb, gyümölcsös tételek is készülnek a pincékben.

 

A Tornai Pincészet 60 hektár saját területtel rendelkezik, elsősorban a hegy déli karéjában, a keletitől a nyugati oldalig. A hegy lábánál található pincészet egyszerre korszerű feldolgozó és borturisztikai központ. Rendszeres helyszíne szakmai találkozóknak, szőlészethez, borászathoz kapcsolódó tudományos rendezvényeknek. Több hazai és más országbeli egyetemmel, kutatóintézettel tartanak fenn kapcsolatot. Több szakember kezdte itt sikeres szakmai pályafutását. Munkatársaik egyharmada felsőfokú végzettségű és szakterületükön az elsők között vállaltak támogató részvételt a duális felsőfokú képzésben.

 

Az utóbbi másfél év példátlan sikereket hozott a pincészetnek:

 

2016   

International Wine Challenge – Nagy Britannia: Grófi Juhfark 2013 – Arany

International Wine Challenge – Nagy Britannia: Top Selection Tramini 2013 – Commended

International Wine Challenge – Nagy Britannia: Prémium Szürkebarát 2013 – Commended

Berliner Wine Trophy – Németország: Aranyhegy Juhfark 2013 – Arany

Berliner Wine Trophy – Németország: Friss Zenit 2015 – Ezüst

Mundus Vini – Németország: Top Selection Tramini 2013 – Trophy

(lásd: http://euroastra.hu/node/99517)

 

2015   

International Wine Challenge – Nagy Britannia: Friss Zenit 2013 – Commended

International Wine Challenge – Nagy Britannia: Prémium Juhfark 2013 – Trophy

International Wine Challenge – Nagy Britannia: Grófi Juhfark 2011 – Bronz

Wijn van het Jaar 2015 – Hollandia: Friss Zenit 2013 – Legjobb külföldi fehérbor

 

2014   

Challenge International du Vin – Bordeaux  Franciaország  Apátsági Furmint 2011 Arany

 

http://www.tornaipince.hu

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük