A pénzügyi válság még nem ért véget, azonban az összehangolt mentőakciók sora jelentősen javíthatja a pénzügyi szektorban kialakult bizonytalanságot. A korábbi hetek akadozó hitelezési eljárásai a következő hónapokban, de különösen 2009-től ismét lendületet vehetnek, azonban biztosan sokkal szigorúbb feltételek mellett, mint a korábbi években.

 

A pénzügyi válság még nem ért véget, azonban az összehangolt mentőakciók sora jelentősen javíthatja a pénzügyi szektorban kialakult bizonytalanságot. A korábbi hetek akadozó hitelezési eljárásai a következő hónapokban, de különösen 2009-től ismét lendületet vehetnek, azonban biztosan sokkal szigorúbb feltételek mellett, mint a korábbi években.

Egyes bankcsoportok a devizahitelezés csökkentésével kívánják a kockázatokat mérsékelni, mások pedig az önerő jelentős növelésében és a futamidők csökkentésében látják a megoldást. Egy biztosnak látszik, a pénzügyi válságot gazdasági recesszió követi, mely akár több évig is eltarthat. Ezen feltételek összességében nem fogják könnyíteni a KKV-k helyzetét. Különösen a fejlesztésekhez szükséges forráshoz jutás feltételei lesznek nehezebbek.

A megoldást az eszköz és ingatlan finanszírozásában a lízing térnyerése jelentheti, hiszen az egyes bankcsoportok lízingcégei a tulajdonjog átmeneti megszerzése miatt kisebb kockázatot viselnek, az ebből adódó kedvezőbb feltételrendszert pedig már az ügyfelek is élvezhetik. Ilyen kedvezőbb feltétel lehet a hitelhez képest alacsonyabb önerő és hosszabb futamidő, vagy akár a devizaforrások elérhetősége.

Kiss Zoltán, a Hypo Alpe-Adria Leasing vezérigazgatója szerint: „a Magyarországon működő bankcsoportok a lízingben rejlő kockázatcsökkentő lehetőséget a pénzügyi válságot követő recesszió hatására hamar fel fogják ismerni. Korábban a bankok vállalati üzletágai nem szívesen vonták be a szintén bankcsoporthoz tartozó lízingcéget, mivel konkurenciát láttak benne." A recesszió, illetve az azzal együtt járó vállalati csődöktől való félelem megszüntetheti az eddig kimondatlanul vagy nyíltan fennálló házon belüli rivalizálást. A bankcsoportok vezetői érdekeltek lesznek a lényegesen alacsonyabb kockázatú lízingügyleteket előtérbe helyezni.

Az ügyfelek ebből profitálhatnak is, hiszen már rég nem igaz az az ellenérv, hogy a lízing a hitelnél lényegesen drágább finanszírozási forma lenne. Egy, a bankcsoport számára kedvezőbb biztosítéki struktúra miatt a lízingkonstrukció akár még előnyösebb feltételeket is kínálhat az ügyfelek számára. A havi törlesztő részletek nagysága pedig a lízing esetében elérhető hosszabb futamidő miatt jelentősen alacsonyabb is lehet.

A lízing egyszerűbben elérhető lehet a KKV számára

A lízinghez jutás feltételei általában könnyebben teljesíthetők a vállalkozások számára, mint a hitel esetében, de önerőre itt is szükség van. Naivitás volna azt gondolni, hogy lízing esetén az összes igény zöld utat kaphat majd, hiszen elvárások eddig is voltak a lízingcégek részéről, így például a vállalkozások saját tőkéje nem lehet negatív, nem lehet folyamatosan veszteséges a tevékenységük, és rendezett tulajdonosi háttérre van szükség.

A lízing mellett szól az is, hogy általában nincsenek rejtett költségek, mint pl. kezelési költség, kockázat-elbírálási díj, nem terheli az ügyfeleket a közjegyzők közreműködésének költsége, illetve a számlavezetés díja sem, ami jelentős költségmegtakarítást is jelent. A beruházás kapcsán pedig forrásait nem köti le a cég, hanem a futamidő alatt a finanszírozott eszközzel „termeli ki" a fizetendő díjakat, és kevesebb kezdő részlettel is el tudja indítani a fejlesztést.

Több vállalkozás számára vonzó lehet, hogy az eszköz, illetve ingatlanfinanszírozó lízingcégek döntési folyamata gyorsabb a bankoknál. Eszköz-menedzsmentben ráadásul a lízingcégek jóval felkészültebbek, a tapasztalatok alapján az eszközalapú finanszírozás esetében az önerő és fedezet meghatározás lényegesen gyorsabban és rugalmasabban történik.

A Hypo Alpe-Adria Leasing stratégiai döntése értelmében ez évtől nyitott a kisebb volumenű ügyletek, a kis- és középvállalati szektor felé is, a finanszírozási konstrukciók szerepének átértékelésével pedig elsősorban a még biztonságosabb ügyletek, így a lízing irányában – teszi hozzá Kiss Zoltán. Az elmúlt időszak eseményei nyomán a lízingcégek még körültekintőbben járnak el: a finanszírozási igény elbírálása során jobban górcső alá veszik az ügyfelet, vélhetően emelkedik a kért önerő mértéke, illetve mérséklődhetnek a futamidők. Ezeket leszámítva is a lízing a várakozások szerint jóval nagyobb teret nyerhet a gép-eszköz-, illetve az ingatlanfinanszírozások terén, főként, hogy egyre több vállalkozás számára ez marad az egyedüli forrásbevonási lehetőség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük