Karmatronic, Shane54 és Whiteboy mixei ugyan nem igazán tartalmaznak komolyzenei elemeket, a Class FM népszerű lemezlovasai úgy döntöttek, belépnek a Liszt Ferencről elnevezett szentélybe, hogy klasszikus hangszerekkel ismerkedjenek.

 

Karmatronic, Shane54 és Whiteboy mixei ugyan nem igazán tartalmaznak komolyzenei elemeket, a Class FM népszerű lemezlovasai úgy döntöttek, belépnek a Liszt Ferencről elnevezett szentélybe, hogy klasszikus hangszerekkel ismerkedjenek.

 

Stradivari és Skrillex botlott egymásba a Zeneakadémián. Nem mindennapi esemény ez, hogy két ennyire eltérő stílus találkozzon, a több milliós hegedű kezet fogjon a keverőpulttal és együtt ünnepeljék a zene diadalát és halhatatlanságát. Hazánk leghallgatottabb rádiójának péntek esti házigazdái, a Class DJ-k úgy döntöttek, kicsit közelebbről is megismerkednek azokkal a hangszerekkel, amelyeket  kiskorukban félve forgattak csupán.

 

Karmatronic már fiatalon, Milánóban is foglalkozott a zenei hagyományokkal, legnagyobb inspirálója pedig nem más, mint a zene mindenkori géniusza, Mozart. A Zeneakadémián hárfán is kipróbálhatta magát, amelynek hangját lenyűgözőnek találta.

„Különösen fontos szerepet játszik az életemben a klasszikus zene, hiszen Milánóban születtem, és ott nagyon nagy hagyománya van a klasszikus zenének. Kórustag is voltam, de mivel hamar mutáltam, így átkerültem a zongora és az orgona mellé.  A legnagyobb példaképem pedig egyértelműen Mozart."„A zongora és az akusztikus gitár áll legközelebb a szívemhez, de régi álmom volt, hogy egyszer hárfán is játszhassak, hiszen szerintem az egyik leggyönyörűbb hangszer a világon. A legnagyobb vágyam pedig hogy egyszer egy operát írhassak és évtizedekkel később elfogadjanak, és elismerjenek operaszerzőként is." – mesélte Karmatronic, aki nem csupán Beyoncénak készített már remixet, de komolyzenei szettel lépett fel  a 2012-es UEFA EB megnyitóján is.

 

A komolyzene kevésbé tölt be központi szerepet Shane54 és Whiteboy mindennapjaiban, mégis a zenei világ alappillérének tartják. Shane54-nek régi vágya teljesült azzal, hogy a tubával kerülhetett közelebbi barátságba.

"Nem vagyok nagy komolyzene rajongó, persze megvannak a magam kedvencei. Vicces dolog, hogy van néhány komolyzenei lemez a gyűjteményemben, amiket olyannyira kívülről fújok, mint mondjuk Jean Michel Jarre Equinoxe című lemezét. Ezek pedig John Williams Star Wars filmzenéi. Egészen elképedtem, amikor a tubát bemutató hallgató tőle is idézett."– árulta el  Myon&Shane54 formációjával a magyarok közül egyedül a világ 100 legjobb Dj-je közé került Shane54.

 

Whiteboy, a funky és a modern tánczene egyik legkiemelkedőbb hazai képviselőjeként leginkább a fúvós és a billentyűs hangszerekért rajong, most azonban egy ütős hangszerrel, a cimbalommal ismerkedett. Végül szerencsére mindketten ép bőrrel megúszták a találkozást.

„Bevallom, nekem kimaradt az életemből a klasszikus zene, de a szakmai háttértudásomat mindenképpen szeretném fejleszteni. Tanulni billentyűs hangszeren, jobban beleásni magam a zeneszerkesztő programokba, és minél több energiát fektetni a pénteki Class DJ műsoraiba." – mondta Whiteboy, aki társaival együtt azt is nagyszerű dolognak tartja, hogy Zeneakadémia nemrég elektronikus zenei médiaasszisztens szakirányt is létrehozott, olyan klasszikus zenei műveltséggel rendelkező zenészek számára, akik tehetségüket a hagyományostól eltérő utakon kívánják kibontakoztatni. A diákok ezen a szakon többek között hangdizájnt, akusztikát vagy interaktív zenét tanulhatnak.

 

A Class DJ-k a természetesen hangfelvételeket is készítettek a látogatás során, és megígérték, hogy az így létrehozott dallamokat hamarosan viszonthallhatjuk hétvégi mixeikben a Class FM-en.

 

Class DJ minden péntek este a Class FM műsorán!

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük