2024.május.20. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

“KODÁLY ORSZÁGA” Országos rendezvénysorozat október 13. – december 1. Galántán az intolerancia jegyében

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/7436"><img class="image thumbnail" src="/files/images/galatakodalyemlekmu.thumbnail.jpg" border="0" alt="Galánta: Kodály emlékmű" title="Galánta: Kodály emlékmű" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Galánta: Kodály emlékmű</strong></span></span> <p>Kisebb atrocitások érték a szlovákai Galántán 2007. november 17-én a Kodály országa című rendezvénysorozat szervezőit és fellépőit, ez azonban nem tántorította el őket a küldetéstől, hogy a Kodály jubileum alkalmából egy több mint hat órán át tartó, ingyenes műsort adjanak abban a városban, ahol a Mester gyermekkorának legszebb hét évét töltötte. A programsorozat másnap Székesfehérváron folytatódott.</p><p>

 galánta: kodály emlékműGalánta: Kodály emlékmű

Kisebb atrocitások érték a szlovákai Galántán 2007. november 17-én a Kodály országa című rendezvénysorozat szervezőit és fellépőit, ez azonban nem tántorította el őket a küldetéstől, hogy a Kodály jubileum alkalmából egy több mint hat órán át tartó, ingyenes műsort adjanak abban a városban, ahol a Mester gyermekkorának legszebb hét évét töltötte. A programsorozat másnap Székesfehérváron folytatódott.

 galánta: kodály emlékműGalánta: Kodály emlékmű

Kisebb atrocitások érték a szlovákai Galántán 2007. november 17-én a Kodály országa című rendezvénysorozat szervezőit és fellépőit, ez azonban nem tántorította el őket a küldetéstől, hogy a Kodály jubileum alkalmából egy több mint hat órán át tartó, ingyenes műsort adjanak abban a városban, ahol a Mester gyermekkorának legszebb hét évét töltötte. A programsorozat másnap Székesfehérváron folytatódott.

Megjegyzések, mutogatások, bekiabálások zavarták meg több ízben a fellépők produkcióit Galántán november 17-én, szombaton a Tesco bevásárlóközpontban, ahol 10.30-17.00 óra között adtak műsort a helyi magyar kórusok Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából.

f1.thumbnailA rendezvényen közreműködött a Peredi Női Kar, a , a Nemeskosúti Női, Férfi és Vegyes Éneklőcsoport, a Vízkeleti Harmónia Éneklőcsoport, a Alsószeli Magyar Dalkör, a Felsőszeli Rozmaring Éneklőcsoport, a Felsőszeli Leány Éneklőcsoport és a Galántai Kodály Zoltán Magyar Tanítási Nyelvű Általános Iskola Pitypang gyermekkara. Színpadra léptek a Zoboraljai csoportok (a Pogrányi Galambok Női Éneklőcsoport, a Bédi Visszhang Női Éneklőcsoport, a Pogrányi Nagyharang Férfi Kórus, a Nyitragesztei Téliződ Női Éneklőcsoport és a Pogrányi Vegyes Éneklőcsoport), énekelt a Nagymegyeri Janiga József Művészeti Általános Iskola Kamarakórusa és a Nagymegyeri Bárdos Lajos Vegyeskar, valamint a Mester műveit adták elő a Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny díjazottjai.

f2.thumbnailA rendezvénysorozat 2007. november 18-án, vasárnap folytatódott a székesfehérvári Alba Plazában, ahol 14.00-16.30 óra között a Bárdos Lajos Gyermekkar és a Tilinkó Együttes, a Vasvári Pál Általános Iskola diákjai, a Canticum Novum Nőikar, a Alba Regia Vegyeskar, a Primavera Kórus lépett színpadra. A legnagyobb sikert Győre Dávid aratta, aki bársonyos hangjával elvarázsolta a közönséget.

g21.thumbnailAz Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Balassi Intézet megbízásából a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége közreműködésével a Miga Film Produkciós Iroda 2007. utolsó negyedévében a Kodály emlékév alkalmából tizenegy állomást érintő rendezvénysorozatot szervez Kodály országa címmel, amely a nagyobb magyarországi városokban, és egy határon túli helyszínen, Galántán zajlik a helyi kórusok bevonásával.

A rendezvénysorozat célja, hogy Kodály-életműve minél több emberhez eljusson, azokhoz is, akikhez hagyományos módon erre kevesebb az esély.

g31.thumbnailA felkeresett városok bevásárlóközpontjaiban, illetve forgalmas közterein zajló rendezvényeken a felkért helyi kórusok tolmácsolásában több blokkban hangzanak el Kodály-kórusművek. A koncertek szüneteiben felvételről szóló Kodály-zeneműveket hallgathat, valamint egy kivetítőn Kodály életművét bemutató képeket, filmrészleteket nézhet meg a közönség, illetve a Mester életútját és munkásságát bemutató szóróanyagot osztanak szét az érdeklődőknek.

A fellépő kórusok között a rendezvénysorozat utolsó állomásán, Budapesten, a Westend City Centerben kisorsolunk egy három napos utat, amelynek résztvevői Kodály életútjának fontosabb állomásait keresik majd fel a Felvidéken.

A rendezvénysorozat előző és további helyszínei és időpontjai:

október 13-14.: Kecskemét, Szolnok

október 27-28.: Sopron, Győr

november 3-4.: Pécs, Szeged

november 10-11.: Nyíregyháza, Miskolc

november 17-18.: Galánta, Székesfehérvár

december 1.: Budapest.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.