2024.április.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kolozsvár Budapest légijárat: Naponta kétszer MALÉVgéppel

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/11549"><img class="image thumbnail" src="/files/images/matyas.thumbnail_1.jpg" border="0" alt="Kolzsvár: Mátyás király emlékműve" title="Kolzsvár: Mátyás király emlékműve" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Kolzsvár: Mátyás király emlékműve</strong></span></span> <p>A Malév a nyári menetrendtől naponta két saját járatot közlekedtet Budapest és Erdély legfontosabb gazdasági és kulturális központja, Kolozsvár között. A magyar nemzeti légitársaság közvetlen járatai minden bizonnyal jelentősen hozzájárulnak majd a kétoldalú kereskedelmi és kulturális kapcsolatok további dinamikus fejlődéséhez. </p><p>

 kolzsvár: mátyás király emlékműveKolzsvár: Mátyás király emlékműve

A Malév a nyári menetrendtől naponta két saját járatot közlekedtet Budapest és Erdély legfontosabb gazdasági és kulturális központja, Kolozsvár között. A magyar nemzeti légitársaság közvetlen járatai minden bizonnyal jelentősen hozzájárulnak majd a kétoldalú kereskedelmi és kulturális kapcsolatok további dinamikus fejlődéséhez.

 kolzsvár: mátyás király emlékműveKolzsvár: Mátyás király emlékműve

A Malév a nyári menetrendtől naponta két saját járatot közlekedtet Budapest és Erdély legfontosabb gazdasági és kulturális központja, Kolozsvár között. A magyar nemzeti légitársaság közvetlen járatai minden bizonnyal jelentősen hozzájárulnak majd a kétoldalú kereskedelmi és kulturális kapcsolatok további dinamikus fejlődéséhez.

Míg a Malév nyári menetrendjében Marosvásárhelyről napi járattal lehet eljutni Budapestre és Budapesten túl Európa számos nagyvárosába, Kolozsvárról rögtön napi két járatot indított a légitársaság. Az egy délutáni és egy éjszakázó kolozsvári járat jól kapcsolódik a Malév nyugat-európai menetrendi hullámához. Így például kora reggeli indulással már délelőtt el lehet repülni Nyugat-Európába, de ugyanígy egy értékes napot lehet nyerni azzal, hogy este indulnak vissza a járatok Budapestre, onnan pedig késő este/éjszaka tovább Kolozsvárra. A kedvező menetrendnek köszönhetően tehát jelentősen lerövidül a távolság a romániai város és vonzáskörzete, valamint Budapest, illetve Európa nagyvárosai között, elősegítve ezzel is Erdély további turisztikai, gazdasági és kulturális fejlődését. A Malév elsősorban üzleti-, és átszálló utasokra számít ezen a vonalán, de a turista forgalom élénkülésével is számol.

A Malév név nem ismeretlen Kolozsváron, hiszen a Carpatair légitársasággal 2005-ben indult code-share együttműködésének köszönhetően már eddig is utazhattak Malév-repülőjeggyel az erdélyi városba a magyar légitársaság utasai, de csak a romániai partner által üzemeltett járatokon. Románia EU-s csatlakozásával nyílt meg a lehetősége annak, hogy a Malév saját üzemeltetésű járatot nyithasson a térségbe. A nemzeti légitársaság a Budapest-Kolozsvár útvonalán a napközi járatot saját Fokker 70-es, az éjszakázót pedig a Carpatair-től bérelt 50 személyes Saab2000-es típusú turboprop repülőgépekkel teljesíti.

Románia a Malév egyik legrégebbi és legfontosabb stratégiai piaca. Ezt mi sem mutatja jobban, minthogy Romániába jelenleg a magyar nemzeti légitársaság ugyanannyi helyre üzemeltet járatokat, mint például Németországba. Bukarest mellett, ahová a 60-as évek eleje óta folyamatosan repülnek a Malév gépei, jelenleg további három célállomás – Temesvár, Marosvásárhely és Kolozsvár – szerepel a magyar nemzeti légitársaság útvonalhálózatán. E négy városba együtt a Malév hetente 56 járatot üzemeltet. A légitársaság a jövőben tovább kíván terjeszkedni a romániai piacon, kihasználva és egyben erősítve a szomszédos ország jelentős gazdasági növekedését.

A Malév romániai járatai folyamatosan jól, az átlagosnál jobban teljesítenek. Az utasszám növekedés jól tükrözi a régió gazdasági növekedését: a Malév bukaresti vonalán – melynek utasforgalma megegyezik például a párizsival – a tavalyi évben 11,5 %-os növekedést tapasztalt, Marosvásárhelyen pedig közel 90 %-os volt a bővülés. A térségben rejlő lehetőségek alapján, Kolozsváron hasonlóan dinamikus forgalomnövekedésre számít a magyar nemzeti légitársaság. A Malév romániai járatait az elmúlt évben több mint 177 ezer utas vette igénybe, 12%-al több mint az előző évben, a bruttó jegybevétele pedig 2007-ben elérte a 19%-os növekedést.  

Kolozsvár és vonzáskörzete

Kolozsvár közvetlen vonzáskörzetéhez 2,472 millió ember tartozik. Ebben a térségben alakult a külföldi beruházók által alapított román vállalatok 10%-a, és ide áramlott a beruházott tőke 6%-a. Kolozsvár és környékén Magyarország a második legnagyobb beruházó: egyedül Kolozs megyében mintegy 117 millió USD regisztrált tőkével 512 magyar vállalatot alapítottak a legkülönbözőbb iparágakban. A magyar és a nemzetközi terjeszkedés szakmai előrejelzések szerint a következő években is tovább folytatódik.

A vonzáskörzet több nemzetiségű történelme, várai, kastélyai, természeti szépségei várhatóan a turizmus számára is egyre erősödő vonzerőt jelentenek. Kolozsvár emellett Nyugat-Románia és az erdélyi magyarság legnagyobb kulturális, oktatási központja is. A városban mintegy 100 ezer diák, köztük sok külföldi is tanul, többek között a nemzetközi színvonalú Babes/Bolyai egyetemen.

Menetrend

A Malév kolozsvári járatai a nyári menetrend szerint:

Budapest – Kolozsvár (Minden nap)

MA  864         1345   1540          F70

MA  868          2320   0115+1      Saab2000

 

Kolozsvár – Budapest (Minden nap)

MA  865          1625   1625          F70

MA  869          0625   0625          Saab2000 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.