2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Költséghatékony és stabil IT megoldások a tömegközlekedésben a Körös Volánnál

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51249"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kv.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span><em>A Körös Volán Zrt. informatikai fejlesztései során fokozatosan váltott nyílt forráskódú szoftverekre az utóbbi három évben. Az átállásnak köszönhetően stabil háttérrendszerrel dolgozhatnak, miközben költségeik a töredékére csökkentek.</em>

kv.thumbnailA Körös Volán Zrt. informatikai fejlesztései során fokozatosan váltott nyílt forráskódú szoftverekre az utóbbi három évben. Az átállásnak köszönhetően stabil háttérrendszerrel dolgozhatnak, miközben költségeik a töredékére csökkentek.

kv.thumbnailA Körös Volán Zrt. informatikai fejlesztései során fokozatosan váltott nyílt forráskódú szoftverekre az utóbbi három évben. Az átállásnak köszönhetően stabil háttérrendszerrel dolgozhatnak, miközben költségeik a töredékére csökkentek.

Áttekintés

A Körös Volán Zrt. közforgalmú, menetrendszerű, helyi- és helyközi személyszállítási főtevékenységet folytató vállalat, amely tartósan többségi állami tulajdonban lévő részvénytársaságként működik. A szervezet stabil piaci pozíciókkal rendelkezik a túlnyomórészt Békés megyére, kisebb hányadban az ország más területeire is kiterjedő, menetrend szerinti, helyközi autóbusz-közlekedésben. Ezen a tevékenységi területen, országos szinten tartósan 3,7 % körüli részesedéssel bír. Helyközi járatai jelenleg mind a 75 Békés megyei települést érintik. A megye területén az összes autóbusz-közlekedési szolgáltatásból 90 % a részaránya, míg helyi közlekedésben 95 % feletti.

A részvénytársaság Békéscsaba, Gyula, Orosháza, Szarvas, Békés, Mezőkovácsháza városokban tart fenn autóbusz-állomásokat, valamint a békéscsabai, gyulai és orosházi műszaki javítóbázisain keresztül 211 darab autóbuszt üzemeltet, összesen 655 fő foglalkoztatásával. A vállalat 173 darab desktop számítógéppel, illetve 14 darab notebookkal dolgozik.

 

Kihívás

A vállalat informatikai rendszere az elmúlt 10 évben folyamatos fejlődésen ment keresztül. A társaság szakemberei eleinte a homogén alapinfrastruktúra megteremtésére fókuszáltak, előkészítve az átfogó vállalatirányítási, valamint az egyéb tartalomkezelő rendszerek bevezetését. A korábbi trendeket követve, a Novell NetWare és MS-DOS munkaállomásokról Microsoft Windows szerverekre és munkaállomásokra tértek át 2001-ben.

 

„Társaságunk fő célkitűzései közé tartozik a piaci pozíció megerősítése, a piaci részesedés megtartása, a helyközi és helyi menetrend szerinti közlekedés, valamint a közszolgáltatási szerződések követelményeinek teljesítése. További fontos céljaink a megbízható és pontos menetrend szerinti közlekedés biztosítása, a biztonság, a környezetvédelem és az esztétika szempontjából megfelelő járműpark üzemeltetése, az utasok számára magasabb színvonalú és kulturált szolgáltatások nyújtása. Stratégiai céljaink elérését az informatikának üzembiztos és költséghatékony megoldásokkal kell kiszolgálnia" – szögezte le Szigeti László, a Körös Volán Zrt. informatikai osztályvezetője. 

 

Az SAP ERP rendszer és Lotus Notes csoportszoftverek bevezetése után stabilizálódott ugyan az IT infrastruktúra, viszont olyan költségspirálba került a részvénytársaság, ami már túlmutatott az iparág teherbíró képességén, ezért folyamatosan keresték a kiutat.

 

Megoldás

Többéves, fokozatos és átgondolt lépéssorozat után jutott el a részvénytársaság oda, hogy ma már szinte száz százalékban SUSE Linux munkaállomásokat használnak, és a teljes szerver parkot XEN hypervisorral virtualizálva üzemeltetik.

 

„Kitűzött célunk volt, hogy a vállalat működéséhez a technológia és költségek terén is a legmegfelelőbb megoldásokat találjuk meg. A cél megvalósítására végül a SUSE Linux alapú megoldásokat ítéltük a legalkalmasabbnak, így közel tíz év után, 2010-re visszatértünk a Novell termékeihez" – mondta el Szigeti László.

 

A munkaállomások közül már csupán tizenhármon fut Windows XP. További 45 openSUSE 11.1, 129 pedig SUSE Linux Enterprise Desktop 11 SP1 rendszer alatt működik. Emellett a desktopokon RDP, Novell és Lotus Notes kliensekkel, valamint SAP-GUI, OpenOffice és LibreOffice alkalmazásokkal végzik munkájukat az alkalmazottak. A szervereken Novell Open Enterprise Server 2, illetve a SUSE Linux Enterprise Server 9-es, 10-es és 11-es verziói futnak, és többek között Oracle, MySQL, Postgres adatbázisokat kezelnek, amelyek SAP-Traffic ERP és Windows terminálszerver futtatását alapozzák meg.

 

 

Eredmények

A legfontosabb eredmény a vállalat számára a költséghatékonyság: a „zárt" forráskódról a „nyílt" forráskódra történő áttéréssel, azonos feladatok mellett, a szoftverlicencekre ma már kevesebb, mint tíz százalékot költenek a korábbi összegekhez képest.

 

„A szoftverlicencek megvásárlása helyett jobb minőségű hardvereszközök (például nagyméretű, LED háttér-világítású monitorok) beszerzésére fordíthatjuk szűkülő forrásainkat. Egy új munkaállomás beszerzését így akár negyven százalékkal olcsóbban tudjuk megvalósítani.  A szerverek virtualizációja nyomán jelentős sebességnövekedést értünk el a zárási fázisoknál úgy, hogy egyetlen új fizikai gépen akár 18 virtuális szervert futtatunk, amelyet új iSCSI SAN eszköz szolgál ki. Így a szerverterem elektromos fogyasztása kevesebb, mint a felére esett vissza, tehát a szerver beruházás két és fél év alatt megtérült, és azóta is további megtakarítást eredményez" – foglalta össze Szigeti László.

 

A váltás nem csak gazdasági, de IT szempontból is jelentős előnyöket eredményezett. Például az azonos feladatok kiszolgálásához a hatékonyabb architektúra miatt kisebb fogyasztású és ezáltal ergonomikusabb berendezések is elegendőek.

 

„Az informatikai környezet átalakítása során nagy hangsúlyt fektettünk a helyi kompetenciáink és technológiai ismereteink bővítésére. Ez ugyan lassította a bevezetés ütemét, de ezáltal rugalmasabban tudtuk kiszolgálni a felhasználói igényeket. Ráadásul az üzemeltetést is nagyban megkönnyítette ez a hozzáállás, és kevesebb költségráfordítást követelt. Kollégáim és vezetőségünk tagjai is elégedettek az új informatikai rendszerrel. Rendkívül megbízhatónak találjuk a Novell megoldásait, amelyek minden igényt kielégítenek" – összegezte Szigeti László, a Körös Volán Zrt. informatikai osztályvezetője.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.