A Körös Volán Zrt. informatikai fejlesztései során fokozatosan váltott nyílt forráskódú szoftverekre az utóbbi három évben. Az átállásnak köszönhetően stabil háttérrendszerrel dolgozhatnak, miközben költségeik a töredékére csökkentek.

A Körös Volán Zrt. informatikai fejlesztései során fokozatosan váltott nyílt forráskódú szoftverekre az utóbbi három évben. Az átállásnak köszönhetően stabil háttérrendszerrel dolgozhatnak, miközben költségeik a töredékére csökkentek.

Áttekintés

A Körös Volán Zrt. közforgalmú, menetrendszerű, helyi- és helyközi személyszállítási főtevékenységet folytató vállalat, amely tartósan többségi állami tulajdonban lévő részvénytársaságként működik. A szervezet stabil piaci pozíciókkal rendelkezik a túlnyomórészt Békés megyére, kisebb hányadban az ország más területeire is kiterjedő, menetrend szerinti, helyközi autóbusz-közlekedésben. Ezen a tevékenységi területen, országos szinten tartósan 3,7 % körüli részesedéssel bír. Helyközi járatai jelenleg mind a 75 Békés megyei települést érintik. A megye területén az összes autóbusz-közlekedési szolgáltatásból 90 % a részaránya, míg helyi közlekedésben 95 % feletti.

A részvénytársaság Békéscsaba, Gyula, Orosháza, Szarvas, Békés, Mezőkovácsháza városokban tart fenn autóbusz-állomásokat, valamint a békéscsabai, gyulai és orosházi műszaki javítóbázisain keresztül 211 darab autóbuszt üzemeltet, összesen 655 fő foglalkoztatásával. A vállalat 173 darab desktop számítógéppel, illetve 14 darab notebookkal dolgozik.

 

Kihívás

A vállalat informatikai rendszere az elmúlt 10 évben folyamatos fejlődésen ment keresztül. A társaság szakemberei eleinte a homogén alapinfrastruktúra megteremtésére fókuszáltak, előkészítve az átfogó vállalatirányítási, valamint az egyéb tartalomkezelő rendszerek bevezetését. A korábbi trendeket követve, a Novell NetWare és MS-DOS munkaállomásokról Microsoft Windows szerverekre és munkaállomásokra tértek át 2001-ben.

 

„Társaságunk fő célkitűzései közé tartozik a piaci pozíció megerősítése, a piaci részesedés megtartása, a helyközi és helyi menetrend szerinti közlekedés, valamint a közszolgáltatási szerződések követelményeinek teljesítése. További fontos céljaink a megbízható és pontos menetrend szerinti közlekedés biztosítása, a biztonság, a környezetvédelem és az esztétika szempontjából megfelelő járműpark üzemeltetése, az utasok számára magasabb színvonalú és kulturált szolgáltatások nyújtása. Stratégiai céljaink elérését az informatikának üzembiztos és költséghatékony megoldásokkal kell kiszolgálnia" – szögezte le Szigeti László, a Körös Volán Zrt. informatikai osztályvezetője. 

 

Az SAP ERP rendszer és Lotus Notes csoportszoftverek bevezetése után stabilizálódott ugyan az IT infrastruktúra, viszont olyan költségspirálba került a részvénytársaság, ami már túlmutatott az iparág teherbíró képességén, ezért folyamatosan keresték a kiutat.

 

Megoldás

Többéves, fokozatos és átgondolt lépéssorozat után jutott el a részvénytársaság oda, hogy ma már szinte száz százalékban SUSE Linux munkaállomásokat használnak, és a teljes szerver parkot XEN hypervisorral virtualizálva üzemeltetik.

 

„Kitűzött célunk volt, hogy a vállalat működéséhez a technológia és költségek terén is a legmegfelelőbb megoldásokat találjuk meg. A cél megvalósítására végül a SUSE Linux alapú megoldásokat ítéltük a legalkalmasabbnak, így közel tíz év után, 2010-re visszatértünk a Novell termékeihez" – mondta el Szigeti László.

 

A munkaállomások közül már csupán tizenhármon fut Windows XP. További 45 openSUSE 11.1, 129 pedig SUSE Linux Enterprise Desktop 11 SP1 rendszer alatt működik. Emellett a desktopokon RDP, Novell és Lotus Notes kliensekkel, valamint SAP-GUI, OpenOffice és LibreOffice alkalmazásokkal végzik munkájukat az alkalmazottak. A szervereken Novell Open Enterprise Server 2, illetve a SUSE Linux Enterprise Server 9-es, 10-es és 11-es verziói futnak, és többek között Oracle, MySQL, Postgres adatbázisokat kezelnek, amelyek SAP-Traffic ERP és Windows terminálszerver futtatását alapozzák meg.

 

 

Eredmények

A legfontosabb eredmény a vállalat számára a költséghatékonyság: a „zárt" forráskódról a „nyílt" forráskódra történő áttéréssel, azonos feladatok mellett, a szoftverlicencekre ma már kevesebb, mint tíz százalékot költenek a korábbi összegekhez képest.

 

„A szoftverlicencek megvásárlása helyett jobb minőségű hardvereszközök (például nagyméretű, LED háttér-világítású monitorok) beszerzésére fordíthatjuk szűkülő forrásainkat. Egy új munkaállomás beszerzését így akár negyven százalékkal olcsóbban tudjuk megvalósítani.  A szerverek virtualizációja nyomán jelentős sebességnövekedést értünk el a zárási fázisoknál úgy, hogy egyetlen új fizikai gépen akár 18 virtuális szervert futtatunk, amelyet új iSCSI SAN eszköz szolgál ki. Így a szerverterem elektromos fogyasztása kevesebb, mint a felére esett vissza, tehát a szerver beruházás két és fél év alatt megtérült, és azóta is további megtakarítást eredményez" – foglalta össze Szigeti László.

 

A váltás nem csak gazdasági, de IT szempontból is jelentős előnyöket eredményezett. Például az azonos feladatok kiszolgálásához a hatékonyabb architektúra miatt kisebb fogyasztású és ezáltal ergonomikusabb berendezések is elegendőek.

 

„Az informatikai környezet átalakítása során nagy hangsúlyt fektettünk a helyi kompetenciáink és technológiai ismereteink bővítésére. Ez ugyan lassította a bevezetés ütemét, de ezáltal rugalmasabban tudtuk kiszolgálni a felhasználói igényeket. Ráadásul az üzemeltetést is nagyban megkönnyítette ez a hozzáállás, és kevesebb költségráfordítást követelt. Kollégáim és vezetőségünk tagjai is elégedettek az új informatikai rendszerrel. Rendkívül megbízhatónak találjuk a Novell megoldásait, amelyek minden igényt kielégítenek" – összegezte Szigeti László, a Körös Volán Zrt. informatikai osztályvezetője.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük