A Magyar Közgazdasági Társaság és a Gazdasági és Szociális Tanács 2009. január 16-án közös konferenciát rendezett  A közigazgatás átalakítása – A modern állam feladatai   címmel a budapesti Andrássy-egyetemen. A rendezvény levezető elnöke Vizi E. Szilveszter akadémikus, a Gazdasági és Szociális Tanács elnöke volt.
 

 

A Magyar Közgazdasági Társaság és a Gazdasági és Szociális Tanács 2009. január 16-án közös konferenciát rendezett  A közigazgatás átalakítása – A modern állam feladatai   címmel a budapesti Andrássy-egyetemen. A rendezvény levezető elnöke Vizi E. Szilveszter akadémikus, a Gazdasági és Szociális Tanács elnöke volt.
 

Az elnöki köszöntőben elhangzott;  a modern nemzeti államok egyik legnagyobb problémája, hogyan alakítsák a közigazgatást, melyek az állam legfontosabb feladatai. A magyar gazdaságról közreadott nemzetközi vizsgálódások romló adatai a magyar állam szerepével kapcsolatos  kérdésfelvetést támasztják alá.

Lőrincz Lajos akadémikus történeti áttekintés után szólt a modern állam feladatairól a közigazgatásban.

Rozgonyi Tamás  társadalomkutató (MTA Szociológiai Intézet) előadásában az intézet   Államreform, Közigazgatás,  Háttérintézménye  című kutatásának tapasztalatait összegezte.  Leszögezte, a kiinduló paramétert a magyar alkotmány jelenti, mely szerint Magyarország szociális piacgazdaság.
 
Lóránt Zoltán  c. egyetemi docens, az ÁSZ főigazgatója  „Az önkormányzati közigazgatás átalakítása – Tévutak és utak" címmel tartotta meg előadását.

  
Kovács Árpád egyetemi magántanár, az ÁSZ elnöke, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke  „Sokba kerül-e az állam – különösen a központi igazgatás?"  címmel szólt az aktuális gondokról.
 
Pulay Gyula  főigazgató  (Állami Számvevőszék Kutató Intézete), a közigazgatás feladatairól szólt a versenyképes tudásgazdaság kiépítésében.
 
Vadász János  társadalomkutató kemény szavakkal szólt a közszolgálati humánpolitika és szabályozás jelenlegi hazai helyzetéről, a modern állam emberi erőforrásairól, megfogalmazva a teendőket is.

Stumpf István habilitált egyetemi docens, a Századvég Alapítvány elnöke foglalta össze a nap során elhangzottakat,  kiegészítve a szakpolitikai alapú közigazgatásról alkotott saját gondolataival, mely szerint megállapítható; nincs konszenzus a modern államról.  Emlékeztetett,  20-25 éve, a '70-es '80-as években már volt vita erről a kérdésről. Akkor a neoliberális választ tartották elfogadhatónak, amely mindent rábíz a piacra.

Kiderült, sem a piac, sem a civil társadalom nem látja ennek előnyeit.  Maga Friedman is tévedésnek minősítette néhány gondolatát.

A magyar valóságban többféle felfogás is keresi helyét, de a jelenlegi helyzetben a sodródó állam a jellemző.

Történetileg, a rendszerváltás viszontagságai közepette Antall József államfelfogása sokaknak nagy csalódást okozott, utána egymást váltották a megszorítás- és a jóléti-szociális csomagok. Jelenleg a bénultság, a kampány-politizálás és a politikai zsákmányszerzés a meghatározó.  Nem is határolható be, hogy ki az, aki tulajdonképpen birtokolja a szükséges döntéshozási képességet, annak felelősségét, esetleg bizonyos köztisztviselők, hagyományból.

A megoldás:  képzésre van szükség az alapoktól, tudomásul kell venni, hogy az államnak vannak alapfeladatai, amelyeket nem lehet kiszervezni!  Átfogó kormányzati és közigazgatási reformra van szükség, együttműködve minden, a változtatásban érdekelttel.  Felmerül a kérdés, az alkotmányt is újra kell fogalmazni…?

Jelenleg Magyarországon az állam legyengítése folyik, ezt meg kell fordítani, csak az erős állam tud felelni a bennünket körülvevő problémákra, erre van határozott igénye a társadalomnak (máshol is…). Nem a piacnak kell felelnie a gondokra, hanem az államnak! 

A nagy érdeklődést keltett előadások rövidesen elérhetők a weben:

http://www.asz.hu/  – Szakmai kutatás, fejlesztés

– Szakmai kapcsolatok

http://www.mkt.hu/

http://www.mgszt.hu/

http://www.socio.mta.hu/

http://www.szazadveg.hu/                     
 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük