2013. március 12-én, kedden délután a pápaválasztó bíborosok bevonultak a Sixtus-kápolnába, és esküt tettek a Szentírásra, majd fél hat után pár perccel elhangzott az extra omnes.

2013. március 12-én, kedden délután a pápaválasztó bíborosok bevonultak a Sixtus-kápolnába, és esküt tettek a Szentírásra, majd fél hat után pár perccel elhangzott az extra omnes.

2013. március 12-én, kedden 15.45-kor indultak a bíborosok a Szent Márta házból az Apostoli Palotába. Fél 5-kor kezdődött meg a Pál-kápolnából a bíborosok bevonulása a Sixtus-kápolnába, ahol a Veni Creator eléneklése után, amelyet Giovanni Battista Re, a legidősebb püspök-bíboros vezetett (ő vezeti majd a konklávét is, mivel Angelo Sodano bíboros-dékán elmúlt nyolcvan éves). Re ezután felolvasta az eskü szövegét, majd a bíborosok esküt tettek.

 

A Sixtus-kápolnában kedden délután a konklávéra összegyűlt 115 bíboros első szavazását követően háromnegyed 8 előtt nem sokkal fekete füst szállt fel a Sixtus-kápolna kéményéből. Ez annyit jelent, hogy a szavazó bíborosok közül senki sem érte el a kétharmados többséget, vagyis a 77 szavazatot.

Szerdán délelőtt kerül sor a második szavazásra. Délelőtt és délután is 2-2 szavazást tartanak majd a következő három napban mindaddig, amíg sikerül elérni a kétharmados többséget.

A következő napokon a bíborosok reggel fél 7 és fél 8 között reggelizhetnek a Szent Márta Házban. 7.45-kor indulnak a Pál-kápolnába, ahol negyed 9 és negyed 10 között szentmisét mutatnak be. Fél 10-kor megtartják a napközi imaórát, majd sor kerül a szavazásokra a Sixtus-kápolnában. Fél 1-kor a bíborosok visszatérnek a Szent Márta Házba, ahol 1 órakor ebédelnek.

Délután 4-kor ismét az Apostoli Palotába mennek át, ahol 16.50-kor kerül sor a szavazásra a Sixtus-kápolnában. Este negyed 8-kor a bíborosok vesperást tartanak, majd fél 8-kor visszaindulnak a Szent Márta Házba, ahol este 8 órakor vacsoráznak.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük