2024.április.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Könnyítés az elektronikus kereskedelemben

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/114"><img class="image thumbnail" src="/files/images/16073.thumbnail_0.jpg" border="0" alt="Magyar Köztársaság cimere" title="Magyar Köztársaság cimere" width="58" height="100" /></a></span>A kormány elfogadta az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos törvények módosítását <p>- a tervek szerint tovább csökkennek az e-kereskedelemmel foglalkozó cégek terhei és lehetõvé válik a spam elleni még hatékonyabb küzdelem -</p><p>

 A kormány elfogadta az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos törvények módosítását

– a tervek szerint tovább csökkennek az e-kereskedelemmel foglalkozó cégek terhei és lehetõvé válik a spam elleni még hatékonyabb küzdelem –

 A kormány elfogadta az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos törvények módosítását

– a tervek szerint tovább csökkennek az e-kereskedelemmel foglalkozó cégek terhei és lehetõvé válik a spam elleni még hatékonyabb küzdelem –

A kormány 2007. május 2-i ülésén elfogadta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) által elõkészített, az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos törvények módosításáról szóló elõterjesztést. A törvényjavaslat elsõdleges célja a vállalkozások terheinek további csökkentése, valamint egy egységes és jóval határozottabb keretrendszer felállítása a kéretlen elektronikus hirdetések elleni hatékony küzdelem érdekében.  A törvénymódosítási javaslatok tárgyalását az Országgyûlés várhatóan a 19. héten kezdi meg.

A törvénymódosítás kiemelt pontja, hogy az internetes kereskedelemhez általában kapcsolódó csomagküldõ szolgáltatás üzletfenntartási kötelezettsége 2008. március 31-tõl megszûnjék, ezzel is csökkentve a vállalkozások terheit. Az elektronikus kereskedelem olyan speciális kereskedelmi forma, ahol az egymástól adott esetben több száz kilométerre található vevõ és eladó személyesen sosem találkozik, vagyis földrajzi kötöttségek nem gátolják a vásárlást. Ily módon életszerûtlen az üzletfenntartási kötelezettség fenntartása is. E változás csökkenti a vállalkozások terheit, s ez az árérzékeny fogyasztó szempontjából – a tárca várakozásai szerint – pozitívan befolyásolhatja a webáruházak által forgalmazott termékek árait is. A fogyasztókat védõ garanciák azonban továbbra sem sérülnek, hiszen számos, e hagyományos értékesítési módtól eltérõ kereskedelmi formához igazodó biztosíték védi a vásárlókat (8 napos elállási idõ, tájékoztatási kötelezettség, áru visszavételének kötelezettsége stb.). A garanciák bármelyikének megsértése esetén a Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelõség a bejelentést követõen jelenleg is eljár.

Az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos tudnivalókról a GKM részletesen tájékoztatja úgy a fogyasztókat, mint az eladókat az alábbi webcímen:

http://elker.hu/

A GKM áttekintette a Magyarországról küldött spam-ekre vonatkozó szabályozás gyakorlati tapasztalatait is. Ennek alapján a módosítási javaslat egyértelmûvé teszi, hogy az sms-en, faxon és mms-en érkezõ kéretlen reklámhoz szintén elõzetes hozzájárulás szükséges. Sõt, az elõzetes beleegyezést kérõ e-mail az elõterjesztés értelmében szintén spam-nek számít. Mindemellett a spam-et küldõk azonosításának elõsegítése érdekében az elektronikus hirdetéseket közzétevõ, illetve azokat továbbító szolgáltatókat a módosítások szorosabb együttmûködésre ösztönözik. Amennyiben a fogyasztókat a módosítások elfogadását követõen sem kímélik a Magyarországról küldött kéretlen reklámok, úgy az eseteket változatlanul a Nemzeti Hírközlési Hatóság vizsgálja ki.

A törvénymódosítás emellett egyértelmûvé teszi, hogy amennyiben a közvetítõ szolgáltatók (pl. tárhelyszolgáltatók, illetve minden olyan szolgáltató, amely a tartalmat mindössze továbbítja, de annak nem ?gazdája") eleget tesznek a törvényben foglalt együttmûködési kötelezettségüknek, nem terheli õket felelõsség az általuk továbbított jogsértõ tartalom miatt.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.