2023.június.09. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ClickPoint, pont ahol lenni kell

4 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/1253"><img class="image thumbnail" src="/files/images/clickpoint_logo.thumbnail.jpg" border="0" alt="clickpoint" title="clickpoint" width="100" height="42" /></a></span>Az elsõ magyarországi Mobil konferencián bemutatták azt a magyar szabadalmat, amellyel automatikusan lehet optimális beállítású emlékképeket készíteni idegenforgalmi és turisztikai nevezetességeknél. <p>

  clickpointAz elsõ magyarországi Mobil konferencián bemutatták azt a magyar szabadalmat, amellyel automatikusan lehet optimális beállítású emlékképeket készíteni idegenforgalmi és turisztikai nevezetességeknél.

  clickpointAz elsõ magyarországi Mobil konferencián bemutatták azt a magyar szabadalmat, amellyel automatikusan lehet optimális beállítású emlékképeket készíteni idegenforgalmi és turisztikai nevezetességeknél.

A Magyarországon elsõ ízben megrendezett Mobil konferencia Ötletbörzéjén ismertették a ClickPoint elnevezésû fényképezõ-rendszert,  amellyel egy kijelölt ponton tartózkodó személy olyan emlékképet tud készíteni, amelyen az idegenforgalmi nevezetesség mellett saját maga is szerepel és az elkészült képet azonnal megkapja.

A rendszer egy fényképezõ és egy terminál egységbõl áll. A fényképezõ egység optimális helyrõl, távirányítással készíti el a felvételt, amelyet digitális formában, GSM vagy WiFi adatátviteli kapcsolaton keresztül továbbít a kijelölt pont közelében elhelyezett terminál egységhez. Itt történik a papír fénykép elkészítése, illetve internetes kapcsolat esetén a digitális felvétel továbbítása az Internet felé. 

A természeti és építészeti látványosságoknál jelenleg több módszerrel készülnek emlékképek. A fényképek készítésének legnagyobb nehézsége, hogy a kép készítõje vagy készítõi is szerepeljenek a felvételen. A megoldás a legtöbb esetben egy külsõ személy igénybe vétele. Gyakori, hogy valakit megkérnek a kép elkészítésére. Ilyenkor a turisták saját fényképezõgépüket használják a kép elkészítéséhez. Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy találni kell a környéken olyan személyt, aki vállalja a fénykép elkészítését. Ezen felül, a gyakran értékes fényképezõ berendezést ismeretlen személyre kell bízni.

A ClickPoint az idegenforgalmi és turisztikai nevezetességekhez telepített rendszer. Tartalmaz egy digitális fényképezõgépet, egy terminált és egy talajra festett ClickPoint logo-t. A rendszer használatával a turisták maguk készíthetik el azokat az emlékképeket, amelyeken a nevezetességek elõterében saját maguk szerepelnek.

A rendszer felépítése:

1. A turisztikai nevezetesség közelében ki kell jelölni egy pontot. Ide kell majd állni a turistáknak, hogy elkészüljön róluk a fénykép. Ez a ClickPoint. Ezt a pontot egy talajra festett jel mutatja.

2. A jel közelében van egy terminál, innen lehet kezdeményezni a fénykép készítést. A terminálnak jól kell állni az idõjárási és egyéb viszontagságokat. Tartalmaznia kell egy képernyõt, egy billentyûzetet (vagy más kezelõszervet szoftveres billentyûzethez), egy fotónyomtató egységet és egyes változatokban pénzfogadó egységet. A terminálnak internet kapcsolattal kell rendelkeznie. 

3. A rendszerhez tartozik egy digitális fényképezõgép, amelyiket egy olyan ponton rögzítenek, ahonnan tökéletes emlékkép készíthetõ a turisztikai látványosságról és az elõtte, a ClickPoint-on álló személyekrõl. A fényképezõgépet biztonságosan, idõjárási körülményeknek ellenállóan kell elhelyezni. A fényképezõgépnek vezeték GSM vagy WiFi csatlakozással kell rendelkeznie.  A fényképezõgép tápellátásához elektromos hálózatra vagy napelemre van szükség.

A rendszer mûködése:

1. A turista a terminálnál kezdeményezi a kép készítését. A fénykép ellenértékét mobiltelefonos hívással, SMS küldéssel, NFC tranzakcióval vagy pénzbedobással egyenlíti ki. Ha nem csak azonnali papírképet kér, akkor a terminálon megadhatja azt az elektronikus levélcímet, ahová a digitális képet kéri. A terminál képernyõjén láthat egy elõnézeti képet. A kép készítésének indítása után elõre megadott idõ áll rendelkezésére, hogy a ClickPoint-ra álljon. A terminálegység   vezeték nélküli kapcsolaton keresztül utasítja a fényképezõgépet a fotó elkészítésére. A késleltetett fényképezés helyett lehet olyan megoldást is alkalmazni, amikor a turista saját mobiltelefonjáról tudja indítani az expozíciót.

2. A turista elhelyezkedik a ClickPoint-on, a fényképezõgép elkészíti a felvételt és vezeték nélküli kapcsolattal  továbbítja azt a terminálnak.

3. A fénykép készítõje a terminál egységnél megkapja a rövid idõ alatt kinyomtatott fotót. Olyan fénykép változatot is lehet készíteni, amelynek a hátoldala szabványos képeslapként van nyomtatva, így címzés után azonnal postára lehet adni a személyes üdvözlõlapot.

A szabadalom készítõi jelenleg egy pilot-rendszer megvalósítását tervezik és remélik, hogy a Mobil konferencia Ötletbörzéjének segítségével sikerül együttmûködõ  partnereket és befektetõket találni.

A találmány szerzõi elérhetõek: clickpoint@mac.com  

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.