Az Országos Széchényi Könyvtárban a hét folyamán két jelentős kiállítás megnyitására kerül sor. 2013. március 21-én a Könyv. Művészet – Irodalom a kortárs olasz képzőművészetben c. tárlatot, majd március 22-én a Szép Magyar Térkép 2013. ünnepélyes eredményhirdetését tekinthetik meg az érdeklődők.

 

 

Az Országos Széchényi Könyvtárban a hét folyamán két jelentős kiállítás megnyitására kerül sor. 2013. március 21-én a Könyv. Művészet – Irodalom a kortárs olasz képzőművészetben c. tárlatot, majd március 22-én a Szép Magyar Térkép 2013. ünnepélyes eredményhirdetését tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Könyv. Művészet / Colophon. Arte

Irodalom a kortárs olasz képzőművészetben

2013. március 21 – április 21.

Az Országos Széchényi Könyvtár a Magyar-Olasz Kulturális Évad tiszteletére könyvművészeti kiállítást rendez, melyen reprezentatív válogatást mutat be a bellunói Colophonarte Kiadó művészkönyveiből. A huszonöt éves fennállását ünneplő Kiadó könyvei nem illusztrált szövegeket foglalnak magukba, hanem a Kiadó tulajdonosa, Egidio Fiorin szenvedélyes érdeklődésének köszönhetően valójában könyv alakban megjelenő, sőt, néhol a könyv formai kereteit feszegető műalkotások: irodalmi szövegek által inspirált reflexiók.

 

A bemutatott kötetekben kortárs olasz költők munkáit, valamint a hazai közönség által jobban ismert szerzők: többek között Dante, Petrarca, Shakespeare, Goethe, Apollinaire, Verlaine, Brecht vagy Csehov műveit olvashatjuk. Az irodalmi szövegekkel olyan neves olasz művészek alkotásai folytatnak párbeszédet, mint Enrico Baj, Agostino Bonalumi, Enrico Castellani, Carlo Mattioli, vagy Walter Valentini. A különböző művészeti ágak között létrejövő találkozások nem korlátozódnak az irodalomra és a képzőművészetre. A zene és a szobrászat egymásra-hatásából született például Giuseppe Spagnulo szobra, amely Arnold Schönberg Op. 31-es Variációinak partitúráját kíséri, vagy Arnaldo Pomodoro bronzból és fából készített doboza, amely a hetvenéves karmesternek, Claudio Abbadonak dedikált szövegeket foglal magába.

 

A Colophonarte Kiadó korábban többek között Bécsben (Arnold Schönberg Center), Milánóban (Museo d'Arte Moderna), New York-ban (Museum of Modern Art), Párizsban (Musèe d'Orsay), Velencében (Teatro la Fenice) bemutatott, hazai kiállításon először szereplő remekeit a látogatók nem csak passzív szemlélőként tekinthetik meg: egy-egy példány merített papírra nyomtatott lapjait forgatva maguk is olvasóivá válhatnak a műalkotássá formált szövegeknek.

Együttműködő partnerek: Magyar Pen Club, Budapesti Olasz Kultúrintézet, Milánói Főkonzulátus. A kiállítás megnyitó ünnepsége 2013. március 21-én, 17 órakor lesz a Könyvtár VI. emeleti Dísztermében.

 

Szép Magyar Térkép 2013.

Az Országos Széchényi Könyvtár 2013. március 22-én, 15 órakor tartja a minden évben hagyományosan megrendezett Szép Magyar Térkép pályázat ünnepélyes eredményhirdetését. A pályaművekből készült kiállítás megnyitó ünnepségén a Könyvtár VI. emeleti Dísztermében az egybegyűlteket Dr. Sajó Andrea, a Könyvtár főigazgatója köszönti.

Az eseményt méltatja: Dr. Klinghammer István akadémikus, felsőoktatásért felelős államtitkár. A díjakat Dr. Zentai László, az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék vezetője és Dr. Sajó Andrea, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója adja át.

Az ünnepségen való részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

A beküldött darabokból rendezett kiállítás 2013. március 23-tól április 20-ig lesz megtekinthető az Országos Széchényi Könyvtár VI. szinti előadótermében, a könyvtár nyitvatartási ideje alatt (a megnyitó ünnepség során ingyenesen). A kiállítással a kartográfiai műveket készítő cégek és szervezetek számára szeretnének lehetőséget biztosítani, hogy ne csak szakmai érdeklődők értesüljenek időről-időre az új fejleményekről.

 

1996-ban indult útjára az a verseny, melynek célja a magyar térképkultúra színvonalának emelése és az igényesen kivitelezett térképek térhódításának elősegítése. Ennek érdekében az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék (korábban a Lázár deák Térképészeti Alapítvány) és az Országos Széchényi Könyvtár Térképtára minden évben pályázatot hirdet a „Szép Magyar Térkép" cím elnyerésére.

 

A pályaműveket szakértőkből és laikusokból álló zsűri értékelte és díjazta, amelynek elnöke ebben az Országos Széchényi Könyvtár Különgyűjteményi Igazgatója volt. A benevezett térképekből megrendezett kiállítás a hazai térképkészítő szakma elmúlt évi terméséről nyújt átfogó képet a nagyközönség számára.

 

Országos Széchényi Könyvtár

Budapest, Budavári Palota F.épület

 

www.oszk.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük