Különleges együttműködés aláírására került sor május 16-án, Budapesten az ország két vezető művészeti központja, a Művészetek Palotája és a pécsi Kodály Központ között.

 

Különleges együttműködés aláírására került sor május 16-án, Budapesten az ország két vezető művészeti központja, a Művészetek Palotája és a pécsi Kodály Központ között.

 

Az eddig fennálló kapcsolatot a Művészetek Palotájában írásban erősítette meg Káel Csaba vezérigazgató és Márta István ügyvezető, ezzel kinyilvánítva, hogy ezen túl közös koprodukciók létrehozásával kívánják felhívni a figyelmet a hazai és nemzetközi zenei élet kiemelkedő előadóművészeire.

 

Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója elmondta, fontos feladatuknak tekintik, hogy azokra a hazai művészeti szervezetekre is ráirányítsák a figyelmet, akikkel együtt dolgoznak. A közös előadások létrehozása nemcsak a kultúra színvonalának emelésére szolgál, de logisztikai és gazdasági szempontból is mindkét intézménynek hasznára válik.

 

Márta István a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Zrt. ügyvezetője komoly lehetőségnek tekinti a most megkötött megállapodást, mellyel kölcsönösen, egymást segítve olyan produkciók jöhetnek létre, melyek a budapesti és a pécsi közönség kulturális igényeit is kielégítik. A Kodály Központ eddigi eredményeit tekintve méltó partnere a Művészetek Palotájának, hiszen 3 éves fennállása alatt 579 rendezvényt bonyolított le (473 koncertet és 106 konferenciát). A régió zenei központjában 276 ezer látogató fordult meg ez idő alatt.

A Zsolnay Örökségkezelő Nkft. a zenei rendezvények mellett teljes multikulturális tevékenységét ezen együttműködés mellé állítja.

 

Pécs város polgármestere, Páva Zsolt kiemelte, Pécs a kultúra városa, mely szlogent igen komolyan veszi a baranyai megyeszékhely. E megtisztelő cím egyben komoly felelősséggel is jár, hiszen egyik feladata a városnak, hogy a művészeti tevékenység tovább erősödjék a régióban. Ehhez az olyan kiváló fizikai adottságokkal bíró létesítmények mellé, mint a Kodály Központ, partnerek szükségesek.

 

Egyedüli nem fővárosi zenekarként a Pannon Filharmonikusok tart állandó bérletes előadásokat Budapesten. A Művészetek Palotája lehetőséget adott a pécsi zenekarnak, hogy a 2003 óta tartó, a magas minőséget, alkotó közösség létrehozását célul kitűző megújulási folyamatát véghezvigye. A hazai és nemzetközi kultúra képviseletét a Müpában tartott telt házas koncertekkel méltóképpen el tudták látni.

 

Május 16-án a zenekar a 2013-2014-es éved záró koncertjét tartotta a Művészetek Palotája Bartók termében, és egyben megkezdte a következő időszakra a bérletek árusítását.

 

http://www.zsokkft.hu/

https://www.mupa.hu/

http://www.pfz.hu/hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük