Fogadjuk el, Fogadjuk be, Alkossunk együtt! 2014. május 23-án 15 órakor a Ferencvárosi Művelődési Központ Színháztermében: ÓRAMESÉK. Az "Óramesék" című zenés-táncos előadással zárul a Garabonciás Gyermekegyüttes és a IX. kerületi Friss utcai Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Diákotthon és Gyermekotthon közös integrációs, élményterápiás projektje.

 

Fogadjuk el, Fogadjuk be, Alkossunk együtt! 2014. május 23-án 15 órakor a Ferencvárosi Művelődési Központ Színháztermében: ÓRAMESÉK. Az "Óramesék" című zenés-táncos előadással zárul a Garabonciás Gyermekegyüttes és a IX. kerületi Friss utcai Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Diákotthon és Gyermekotthon közös integrációs, élményterápiás projektje.

 

A historikus táncokat magas szinte művelő Garabonciás Gyermekegyüttes Aranyos Ágota tánc- és drámapedagógus valamint Tarcsa Zoltán pantomim művész vezetésével közös előadást hoz létre a IX. kerületi Friss utcai Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Diákotthon és Gyermekotthon lakóival. A MOL Új Európa Alapítványának támogatásával megvalósult program keretében a fogyatékkal élő és egészséges gyermekek a tánc és a pantomim művészet segítségével tanulhattak az egymás iránti toleranciáról, az odafigyelésről és egymás elfogadásáról. Az október óta tartó közös munka gyümölcse május 23-án lesz látható először színpadon a Ferencvárosi Művelődési Központ Színháztermében.

Az előadás ötletét Haydn egyik gyűjteményében található "Órazenék" adták, amelynek egyik üzenete, hogy nincs különbség fogyatékkal élők és a többi ember között.

 

A Garabonciás Alapítvány által koordinált "Alkossunk Együtt" elnevezésű program kettős céllal jött létre: egyrészt a mozgás örömén keresztül szeretné fejleszteni a fogyatékkal élő gyermekek személyiségét, másrészt az egészséges gyermekekkel közösen megtartott foglalkozások által kívánja elősegíteni a társadalmi szolidaritás, a fogyatékkal élők integrációjának megvalósulását.

 

Az október óta tartó program során a fogyatékkal élő gyermekek heti rendszerességgel mozgásterápiás foglalkozásokon ismerték meg a különböző korok táncait Aranyos Ágota tánc-és drámapedagógus, illetve a pantomim művészet alapelemeit Tarcsa Zoltán pantomim művész és egykor tanítványai vezetésével. A programhoz kapcsolódó vizuálterápiás foglalkozások Tóth Dóra gyógypedagógus és vizuálterapeuta irányításával valósultak meg.

 

Márciustól a program második szakaszában már a Garabonciás Gyermekegyüttes tagjai is bekapcsolódtak a foglalkozásokba, és ebből a közös munkából született meg a programot lezáró Óramesék című előadás.

 

Az előadás ötletét Haydn egyik gyűjteményében található "Órazenék" adták. A zenélő órák különböző történelmi korokat megjelenítő figuráinak mozdulatlansága mindenkit elgondolkodtat: ha életre kelnének, vajon miről mesélnének? A megelevenedő figurák egy-egy népszerű muzsikára táncolnak, játszanak, mesélnek. A tizenkét történet szereplői azokat az érzéseket jelenítik meg, melyek minden ember életét mozgatják. Ebben nincs különbség fogyatékkal élők és a többi ember között.

 

A fogyatékkal élő gyermekek helyzete igen sajátos. Sajnos ritkán kerülnek olyan helyzetbe, hogy egészséges társaikkal együtt hozzanak létre közös produkciót. A közös alkotás megélése, sikere, örömteli és kudarcoktól mentes pillanatai nemcsak számukra, hanem ép társaik számára is meghatározó élményt jelentenek.

A közös munka mindkét oldalról csökkenti az elzárkózás, a kívül rekedés, illetve a kirekesztés veszélyét és növeli a napjainkban egyre fontosabbá váló társadalmi szolidaritást.

 

Az előadás végén a néző gyermekeket is meginvitálják egy közös táncolásra, a programot is kísérő Tabulatúra és Musica Profana régizene együttes muzsikájára, hogy ők is részesei legyenek az együttlét élményének.

A programot a MOL Új Európa Alapítványa támogatta.

 

A Garabonciás Együttes 1988-ban alakult. Tagjai iskolások, akik szívesen tanulmányozzák, tanulják régmúlt korok táncait, muzsikáját, játékait. A tanultakból műsor kerekedik. Múzeumok, művelődési házak gyermekrendezvényein, történelmi emlékezések műsorában, gyakran a televízió képernyőjén láthatók, külföldön is sikeresen mutatják be műsorukat. Történelmi játékaikban a felidézett kor hétköznapjai és ünnepi eseményei jelennek meg, táncos-pantomimes feldolgozásban, korhű viseletben, korabeli zenével. Műsoraik után gyakran tanítanak meg a közönségnek egy reneszánsz, barokk táncot, vagy korabeli játékokat játszanak velük. Próbáikon művészeti alapképzésben részesülnek, színpadi gyakorlatot szereznek, egyedülálló módon megismerik műsoraik művelődéstörténeti "hátterét". Az új műsorokra alkotó táborban készülnek fel.

 

A Garabonciás Alapítvány művészeti iskola létrehozásán munkálkodik.

A súlyozottan történelmi társastáncot oktató iskola bázisa és gyakorló tere a húsz esztendős Garabonciás Együttes. Az iskola szakmai feladatainak ellátására a Garabonciás Művészetpedagógiai Műhely szakcsapata készen áll. A művészet iskola – a tervek szerint – zeneiskola tanszakként működik majd.

A Garabonciás Együttes

koreográfusa, tánckarának vezetője: Aranyos Ágota,

pantomim mester, rendező: Tarcsa Zoltán,

asszisztens: Péter Bogklárka és Fazekas Sándor.

művészeti vezető: Váradi István.

 

2014. május 23. 15:00

Óramesék

Ferencvárosi Művelődési Központ

Budatest IX. ker. Haller út 27.

 

http://www.garaboncias.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük