2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Környezetbarát taxik hazánkban elsőként a Budapest Taxinál

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78617"><img class="image image-_original" src="/files/images/taxi%20(1).jpg" border="0" width="469" height="312" /></a></span>A Budapest Taxi az új, elektromos taxik népszerűsítése érdekében, március 20-án, ma ingyen szállítja az utasokat elektromos autóival. Az autók kipróbálására a minden hálózatból hívható 7-777- 777, telefonszámon várják azon utasok megrendeléseit, akik fogékonyak a környezetbarát budapesti közlekedés iránt.</p> <p> 

A Budapest Taxi az új, elektromos taxik népszerűsítése érdekében, március 20-án, ma ingyen szállítja az utasokat elektromos autóival. Az autók kipróbálására a minden hálózatból hívható 7-777- 777, telefonszámon várják azon utasok megrendeléseit, akik fogékonyak a környezetbarát budapesti közlekedés iránt.

 

A Budapest Taxi az új, elektromos taxik népszerűsítése érdekében, március 20-án, ma ingyen szállítja az utasokat elektromos autóival. Az autók kipróbálására a minden hálózatból hívható 7-777- 777, telefonszámon várják azon utasok megrendeléseit, akik fogékonyak a környezetbarát budapesti közlekedés iránt.

 

A világ nagyvárosai után Budapestre is megérkeztek a "zöld taxik. A hazai taxi társaságok közül elsőként bővíti flottáját a Budapest Taxi több mint 50 környezetbarát autóval egy zöldebb Budapestért. A környezettudatos utasok március 20-án ingyenesen próbálhatják ki az elektromos autóval utazás élményét.

New York és Hongkong után Budapestre is megérkeztek az első elektromos meghajtású taxik. A nemzetközi tapasztalatok szerint a zöld taxizás legnagyobb előnye, hogy nagymértékben csökkenthető a légszennyezés mértéke, ráadásul a taxisok is jobban járhatnak, hiszen az előzetes nemzetközi számítások szerint elektromos taxival egy kilométer megtétele harmad annyiba kerül, minta klasszikus meghajtású autók esetében.

A zöld taxizásban New York példamutató: pontosan egy évvel ezelőtt, Michael Bloomberg, a város polgármestere bejelentette, hogy a metropolisz taxi flottájának egyharmada elektromos autó lesz 2020-ig. A Nagy Alma utcáin hat, a mától Budapesten is üzembe helyezettekhez hasonló autó is futott a tesztidőszakban, míg Hongkongban 45 járművel indítottak hasonló programot.

„Nagy örömmel tölt el, hogy a világ nagyvárosai után végre Budapesten is megjelennek a „zöld taxik", hazánkban elsőként a Budapest Taxi flottájában. Hiszünk a környezetbarát autók létjogosultságában és bízunk benne, hogy az utasok körében is sikert arat majd, akikkel együtt tehetünk egy tisztább levegőjű Budapestért." – mondta Horváth Csaba, a Budapest Taxi igazgatója.

Itthon 2 elektromos és 50 CNG meghajtású új autót tesztelt a cég hónapokon keresztül egy tisztább levegőjű Budapest érdekében. A Budapest Taxi flottájában most debütáló Nissan Leaf ötajtós elektromos autói magas hatékonyságú lítium-vas-foszfát akkumulátorral működnek, amelyek gyors feltöltése mindössze 25 percet vesz igénybe, és mintegy 150 kilométeres hatósugárban juttatja el utasát a célállomásra.

Bár egyelőre két helyen lehet gyorsan tölteni a környezetbarát elektromos taxikat, a töltőállomások gyarapodása elősegítheti azok egyre szélesebb körben történő terjedését. A cég vezetője úgy véli, hogy a városvezetés, az elektromos szolgáltatók és a személyszállításban érdekelt cégek összefogásával néhány év alatt is komoly fejlesztések valósíthatók meg a közlekedésben, egy zöldebb Budapest érdekében.

A sűrített földgáz a benzin és a dízel alapú közlekedés környezetbarát és költségtakarékos alternatívája, azonban Magyarországon, részben a töltőállomások hiánya miatt, még nem elterjedt.

 

„Folyamatos tárgyalásokat folytatunk taxi társaságokkal, kommunális szolgáltatást nyújtó és közösségi közlekedést biztosító vállalatokkal, akik felismerve a földgáz üzemű járművek gazdasági előnyeit, sorra veszik fontolóra gépjárműflottájuk CNG-s üzeműre történő lecserélését, már nem csak Budapesten, hanem vidéken is." – mondta Koncz László a FŐGÁZ Zrt. vezérigazgatója. „A Főváros levegőminőség javítási és a költségcsökkentési célkitűzéseinket követve fokozatosan állítjuk át saját autóinkat is CNG hajtásúakra."

A FŐGÁZ 2011-ben adta át a főváros első nyilvános földgáz töltőjét a X. kerületi Kőbányai úton. Következő lépésként az ENI egyik meglévő Agip üzemanyag-töltőállomására telepít földgáz-üzemanyagtöltő (CNG) kutat valamint további CNG kutak létesítését tervezik a jövőben.

"Az Opel számára a Budapest Taxi által vásárolt ötven darabos CNG Zafira flotta kiemelt jelentőségű. Nemcsak azért, mert ez a legnagyobb CNG flotta eddig a cég életében, hanem azért is mert remélhetőleg a gazdaságos és környezetbarát üzemeltetésű földgázos autók elterjedését is elősegítheti a Budapest Taxi zöld flottája. Talán ki lehet mozdulni abból a holtpontból, hogy azért nem épülnek CNG kutak, mert nincs elég autó, viszont azért nehéz földgázüzemű autókat értékesíteni, mert nincs kúthálózat." – mondta Dános András az Opel Magyarország kommunikációs igazgatója

2014. március 20-án egész nap ingyenesen szállítják az utasokat az új elektromos taxik.

www.budapesttaxi.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.