A Kéknyelű nemzeti érték, amelyről saját érzékszerveinkkel is meggyőződhettünk március 19-én a budapesti New York Palotában megrendezett „Badacsony New Yorkban" című összborvidéki rendezvényen, ahol a badacsonyi borászok ambiciózus terveikről is beszéltek.

 

A Kéknyelű nemzeti érték, amelyről saját érzékszerveinkkel is meggyőződhettünk március 19-én a budapesti New York Palotában megrendezett „Badacsony New Yorkban" című összborvidéki rendezvényen, ahol a badacsonyi borászok ambiciózus terveikről is beszéltek.

 

Példás közösségi összefogás és több szervezet együttes munkájának köszönhetően a Badacsonyi Borvidék egyre jobban látszik a bortérképen. Immár hagyományosnak tekinthető budapesti bemutatkozásukon 31 pincészet vett részt és terveikről is beszéltek. (lásd: http://euroastra.hu/node/78130)

 

Váli Péter borász hangsúlyozta, hogy a badacsonyi borászok kezdeményezésére hamarosan létrejövő Balatoni KÖR egyfajta gasztronómiai forradalmat kíván győzelemre vinni a magyar tenger partján, ahol a helyi termékek és kezdeményezések népszerűsítésével, együttes erővel igyekszenek magasabb szintre emelni a balatoni gasztronómiát és vendéglátást.

 

„Veszprém megye Terület-és Településfejlesztési Operatív Programja kiemelt szerepet szán a megyei Borút Egyesületek közös marketing támogatására 2014 és 2020 között. A közös munkára való felkészülés megkezdődött és hamarosan létrejön a Füredi-, a Somlói- és a Badacsonyi Borút Egyesületek közötti együttműködési megállapodás" – mondta Borbélyné Galambos Gabriella, a Badacsonyi Borvidéki Borút Egyesület elnöke.

 

„A badacsonyi régió felébredt Csipkerózsika álmából. Ma már a nyári szezonon kívül is tökéletes kirándulóhelyszín, ahol számtalan kulturális- és gasztronómiai program közül lehet válogatni" – mondta Istvándy Gergely, a főszervező Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület elnökségi tagja.

 

A több mint 500 főt megmozgató, exkluzív „Badacsony New Yorkban" rendezvény középpontjában a borvidék híres fajtája, a Kéknyelű állt, amely a badacsonyi gazdáknak köszönhetően reneszánszát éli. A rendezvényen rekordszámú Kéknyelűt lehetett kóstolni, amelyről Szőke Barna, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászati vezetőjének előadásából azt is megtudtuk, hogy kivételes élvezeti értékén túl, a borok között is kiemelkedően magas, emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatású vegyületeket tartalmaz.

 

TOP 15 turisztikai attrakció a Badacsony régióban:

– Badacsonyi halderelye, mint új ételkülönlegesség

– Badacsonyörsi arborétum

– Borbarangolásos borestek

– Bortriatlon rendezvénysorozat

– Hagyományos családi pincék és új, modern borászatok

– Káptalantóti piac helyi finomságokkal

– Megújult nyári Bor7

– Nordic walking       

– Régiós buszjárat (járja be az egész régiót kényelmesen)

– Salföldi Nemzeti Park őshonos állatbemutatója

– Szigligeti Várjátékok

– Tanúhegyek teljesítménytúrái

– Új badacsonyi kilátó

– Új vallási zarándokhelyek és felújított szőlőhegyi kápolnák

– Új wellness szállodák és panziók

 

„Badacsonyi kéknyelűt, finom drága jó nedűt ittam este" – imígyen szól a régi nóta, nos, ez most valóra vált. Aki nem jött el erre a nagyszabású kóstolóra, az igazán sajnálhatja. Ritka alkalom, hogy egy helyen 31 pincészet kéknyelűit ízlelhetjük.

Találkozunk jövőre? Remélem.

 

http://www.badacsony.com/

http://www.badacsony.com/info/infok-hirek/badacsonyi-ceh-turisztikai-egyesulet/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük