2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Környezetvédelem: a bizottság díjat alapít „Európa zöld fővárosa” néven

5 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/2410"><img class="image thumbnail" src="/files/images/eukornyvedelem.thumbnail.png" border="0" width="96" height="100" /></a></span><a name="Heading7" title="Heading7"></a>Az Európai Bizottság új, évenként odaítélendő díjat alapít „Európa Zöld Fővárosa" néven. A díjat minden évben egy olyan város kapja, amelyik élen jár a környezetbarát városi élet kialakítása terén. A díjalapító rendezvényt 2008. május 22-én tartották a Régiók Bizottsága brüsszeli székházában, ahol Stavros Dimas környezetvédelmi biztos, valamint Paddy Bourke Dublin polgármestere és az Európai Fővárosok Uniójának elnöke kézjegyével látták el a díj létrehozásával kapcsolatos nyilatkozatot. </p><p>

eukornyvedelem.thumbnailAz Európai Bizottság új, évenként odaítélendő díjat alapít „Európa Zöld Fővárosa" néven. A díjat minden évben egy olyan város kapja, amelyik élen jár a környezetbarát városi élet kialakítása terén. A díjalapító rendezvényt 2008. május 22-én tartották a Régiók Bizottsága brüsszeli székházában, ahol Stavros Dimas környezetvédelmi biztos, valamint Paddy Bourke Dublin polgármestere és az Európai Fővárosok Uniójának elnöke kézjegyével látták el a díj létrehozásával kapcsolatos nyilatkozatot.

eukornyvedelem.thumbnailAz Európai Bizottság új, évenként odaítélendő díjat alapít „Európa Zöld Fővárosa" néven. A díjat minden évben egy olyan város kapja, amelyik élen jár a környezetbarát városi élet kialakítása terén. A díjalapító rendezvényt 2008. május 22-én tartották a Régiók Bizottsága brüsszeli székházában, ahol Stavros Dimas környezetvédelmi biztos, valamint Paddy Bourke Dublin polgármestere és az Európai Fővárosok Uniójának elnöke kézjegyével látták el a díj létrehozásával kapcsolatos nyilatkozatot.

 

Ettől kezdve a városok a 2010-es, illetve a 2011-es évre vonatkozóan máris pályázhatnak egy internetes űrlap kitöltésével az „Európa Zöld Fővárosa" címre. Az eseményen több más városvezetővel együtt részt vesz Jüri Ratas, Tallinn korábbi polgármestere, az észt parlament jelenlegi elnökhelyettese, aki 2006 májusában jelentős szerepet játszott a díj létrejöttében. A versengésben bármely olyan európai város elindulhat, amelynek legalább 200 000 lakosa van. A bírálóbizottság még ebben az évben döntést hoz arról, mely városok viselhetik a címet 2010-ben és 2011-ben. A díj az európai városok kellemesebb, egészségesebb, „élhetőbb" lakóhellyé válását kívánja előmozdítani. A fenti eseményre egyébként a biológiai sokféleség világnapján kerül sor.

Stavros Dimas környezetvédelmi biztos elmondta: „Várakozásaim szerint a díjalapítás arra sarkallja majd a városvezetőket, hogy javítsanak az európai városlakók életkörülményein. Számos város kötelezte el már magát közvetlen környezete fokozottabb védelme mellett. Bízom abban, hogy a díj ösztönzőleg hat, és a díjazottak példáját egyre több város fogja követni."

Akik élen járnak a környezetvédelemben

2010-től kezdve minden évben másik európai város viselheti majd az „Európa Zöld Fővárosa" címet. Az elismerésben olyan városok részesülhetnek, amelyek következetesen teljesítik a legszigorúbb környezetvédelmi előírásokat is, folyamatos kötelezettséget vállalnak előremutató intézkedésekre, javítják a környezet állapotát és követik a fenntartható fejlesztés elveit, valamint példamutatásukkal ösztönzik a többi európai várost és előmozdítják a bevált gyakorlati megoldások cseréjét.

A városok Európája

Az „Európa Zöld Fővárosa" díj célja ezeknek az erőfeszítéseknek a támogatása, illetve jutalmazása. A díj odaítélése annak a jele, hogy a díjnyertes város nemcsak jó úton jár, de sikereket is ér el a környezeti gondok kezelésében: lakosai életminősége javul, és csökkennek a globális környezetre rótt terhek. A városok – nemes versengés keretében – ihletet meríthetnek egymás törekvéseiből, s kölcsönösen megoszthatják bevált gyakorlati megoldásaikat.

A jövő zöld városai

A díj elnyeréséért a 27 EU-tagállam, a tagjelölt országok (Törökország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Horvátország) és az EGT-országok (Izland, Norvégia, Liechtenstein) városai indulhatnak. A 200 000-nél több lakost számláló európai uniós városok internetes űrlap kitöltésével pályázhatnak a díjra. A pályázatok elbírálására tíz környezetvédelmi – többek között az éghajlatváltozással, a közlekedéssel, a levegőminőséggel, a hulladékkezeléssel és a vízminőséggel kapcsolatos – szempont alapján kerül sor. A pályázatok benyújtásának határideje mind 2010-re, mind 2011-re vonatkozóan 2008. október 1. A kiválasztási eljárást követően a döntést még ebben az évben meghozzák.

A bírálóbizottság az Európai Bizottság, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség, az ICLEI – Local Governments for Sustainability (Helyi Önkormányzatok a Fenntarthatóságért), az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E), az Európai Fővárosok Uniója és a Régiók Bizottsága delegáltjaiból áll.

2008. május 22. – A biológiai sokféleség világnapja

Az „Európa Zöld Fővárosa" díj megalapítására a biológiai sokféleség idei világnapján kerül sor. A városok pályázatainak értékelése során alkalmazott szempontok közül kettő is kapcsolódik a biodiverzitáshoz. Ezek: a lakosság helyi zöld közterületekhez való hozzáférése és a földhasználat fenntarthatósága.

Az „Európa Zöld Fővárosa" díj a környezettudatos városok kezdeményezésének gyümölcse. Az elképzelés eredetileg Jüri Ratasnak, Tallinn korábbi polgármesterének javaslata nyomán született egy 2006. május 15-én tartott tallinni találkozón, amelyen tizenöt európai város és az észt városokat tömörítő szövetség közös egyetértési nyilatkozatot írt alá a díj létrehozásáról. A díjat jelenleg negyvennél is több város támogatja, köztük 21 európai uniós főváros.

 

Az „Európa Zöld Fővárosa" díj: http://www.europeangreencapital.eu/

A Bizottság városi környezettel kapcsolatos weboldala: http://ec.europa.eu/environment/urban/home_en.htm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.