2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kortársaink, a klasszikusok: III. MITEM a Nemzeti Színházban

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/98323"><img class="image image-preview" src="/files/images/kortársaink.preview.jpg" border="0" width="476" height="337" /></a></span>14 ország 22 előadása 4 színpadon idén áprilisban újra a Nemzetiben! Április 11-én kezdődik és április 24-ig tart a Nemzeti Színházban a III. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (Madách International Theatre Meeting, MITEM). <p> 

14 ország 22 előadása 4 színpadon idén áprilisban újra a Nemzetiben! Április 11-én kezdődik és április 24-ig tart a Nemzeti Színházban a III. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (Madách International Theatre Meeting, MITEM).

 

14 ország 22 előadása 4 színpadon idén áprilisban újra a Nemzetiben! Április 11-én kezdődik és április 24-ig tart a Nemzeti Színházban a III. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (Madách International Theatre Meeting, MITEM).

 

Magyarország két évvel ezelőtt került fel a jelentős európai színházi fesztiválok térképére: 2014-ben először rendezett nagyszabású nemzetközi színházi találkozót. (lásd: http://euroastra.hu/node/79194) Célunk akkor és azóta is: Magyarországon megmutatni a világ jelentős színházi műhelyeinek alkotásait, segíteni a hazai nézőket és a hazai színházi szakmát abban, hogy "képben legyen" a világ színházművészetében zajló folyamatokkal. A MITEM-en idén 14 ország társulatai mutatkoznak be: Spanyolország, Svájc, Franciaország, Lengyelország, Szerbia, Görögország, Olaszország, Oroszország, Argentína, Kína, Dél-Korea, Grúzia, Románia és Magyarország előadásai kerülnek színpadra.

 

A III. MITEM az eddigieknél is változatosabb lesz: archaikus előadások, klasszikus és kortárs darabok egyaránt helyet kaptak a fesztivál programjában. Dél – Koreából egy autentikus sámánszertartás, Kínából a szecsuáni opera-hagyomány, Argentínából egy kortársított Othello előadás érkezik, a találkozóról elmaradhatatlan Csehov Sirálya, amelyet Thomas Ostermeier rendez. Mivel továbbra is a színész művészete áll a MITEM középpontjában, külön öröm, hogy Ostermeier kiváló színészekkel, köztük a frissen Molière-díjas Valérie Dréville-lel dolgozik együtt Csehov e klasszikusán a svájci Vidy-Lausanne Színházban. A klasszikus darabok kortárs módon való megszólaltatása továbbra is fontos szempont a válogatásban. Az említett Othellón kívül ennek jegyében érkezik a Poliplanity független görög társulat Iliásza. E dinamikus, tüzes előadás rendezőjét, Stathis Livathinost időközben kinevezték az athéni Nemzeti Színház igazgatójává. A lengyel színháznak egy Tadeusz Kantor kiállítással adózik a MITEM. Az újonnan bemutatásra kerülő alkotókon kívül visszatér a francia Valère Novarina, a román Silviu Purcărete, az orosz Viktor Rizsakov és a grúz David Doiasvili. A Valérij Fokin által vezetett szentpétervári Alekszandrinszkij Színház egy fiatal tehetség, Nyikolaj Roscsin Goldoni-rendezésével érkezik majd áprilisban.

 

A III. MITEM színházi találkozó költségvetése idén is 200 millió forint, melyet a kormány az EMMI kulturális államtitkárságának javaslata alapján a tavalyi, az idei, és a 2017-es évre is megítélte a MITEM-nek.

 

A fesztivál két hete alatt idén is feliratozva vagy szinkrontolmácsolással mutatják be az előadásokat. A színházi estéket szakmai programok kísérik: a nézők találkozhatnak közönségtalálkozók keretében az előadások után a rendezőkkel, filmvetítések, beszélgetések, kiállítások tarkítják a fesztivált, fiataloknak szóló Fesztiválklubbal is várják a nézőket.

 

A MITEM előadásaira jegyek már kaphatóak, a találkozó teljes programja olvasható a Nemzeti Színház weboldalán, és a facebook oldalon. A fesztiválra a jegyeket elővételben február 29-ig 30 %-os kedvezménnyel lehet megvásárolni, a diákjegyek egységesen 900 Ft-ba kerülnek.

 

www.nemzetiszinhaz.hu

https://www.facebook.com/mitembudapest

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.