A hazai autósok ma azaz 2008 október 30-án  ismerhetik meg tizenöt társaság arra vonatkozó ajánlatát, hogy milyen feltételekkel köthetik meg náluk 2009-re a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb).

 

 

A hazai autósok ma azaz 2008 október 30-án  ismerhetik meg tizenöt társaság arra vonatkozó ajánlatát, hogy milyen feltételekkel köthetik meg náluk 2009-re a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb).

 

 A jelenlegi szabályok szerint, aki december 1-jéig nem dönt arról, hogy – felmondva eddigi biztosítását – máshol köt szerződést, automatikusan az eddigi biztosítója jövő évi tarifáival számolhat. Évről évre nő azonban azok száma, akik a váltás mellett döntenek – az előzetes várakozások szerint az idén már az összes autós mintegy negyede él majd ezzel a lehetőséggel. Ebben a független biztosítási alkuszok segítik őket, akik várhatóan a váltások közel hatvan százalékát bonyolítják le.

A független alkuszok feladatai

A független biztosítási alkuszok arra törekszenek, hogy az autósok számára megteremtsék a felelős mérlegelés feltételeit. Az interneten, illetve az irodáikban működtetett kalkulátor programjaik segítségével a kedvezmények szövevényes rendszerében is hamar kiválasztható a legkedvezőbb tarifa. A jelenlegi gazdasági helyzetben vélhetően már néhány ezer forintos éves megtakarítás is váltásra fog sokakat ösztönözni.

A múltbéli tapasztalatok miatt ugyanakkor az alkuszoknak fel kell hívniuk a figyelmet az egyes társaságok szolgáltatásai között fennálló különbségekre is, különös tekintettel a szerződők számára igen kellemetlen esetleges adminisztrációs csúszásokra. Ilyen lehet a tapasztalatok szerint, ha az adott biztosító nem képes időben feldolgozni a beérkező biztosítási ajánlatokat, későn küld csekket vagy éppen zöldkártyát. Ezek a kockázatok legtöbbször nem érik meg azt a különbséget, amit a második legolcsóbb ajánlathoz képest meg lehet spórolni, érdemes tehát megfontoltan mérlegelni.

A független alkuszok a díjkalkuláción túl – a váltás melletti döntés esetén – a szerződéskötésben is segítséget nyújtanak, valamint a teljes biztosítási folyamatban közreműködnek: megbízás esetén a teendők jó részét elvégzik, káresemény felmerülésekor pedig közreműködnek az ügyintézésben. Mindezekért a szolgáltatásokért az ügyfeleknek semmivel sem kell többet fizetniük.

Egy speciális probléma: a kártörténeti igazolások

A tavalyi évtől a kártörténeti igazolások (bonus-malus) beszerzésének feladata az ügyfelekről a frissen szerződött biztosítókra szállt. A biztosítók azonban a tapasztalatok szerint, gyakran a lekéréshez szükséges adatok hibás megadása miatt, tíz esetből hétszer nem tudták beszerezni a közös nyilvántartásból (BOMA) a megfelelő igazolást. Emiatt sok bonus-fokozattal rendelkező ügyfél kapott a besorolásánál kedvezőtlenebb (A0 fokozatú) díjról kitöltött csekket. A tavalyi évhez hasonlóan – az ügyfél felhatalmazása birtokában – a független biztosítási alkuszok az idén is felvállalják ügyfeleik kártörténeti igazolásainak beszerzését, megkímélve őket a sokszor bizony fárasztó utánajárástól.

Néhány évig mindenképpen marad a kampány

Bár az idei évet nem érinti, a piac szereplői nagy várakozással tekintenek a kgfb egész rendszerét átalakító új szabályozás bevezetése elé. A szakma többségének megegyezése nyomán esély nyílhat rá, hogy – továbbra is évi egy alkalommal meghirdetett díjak mellett – a biztosítási évforduló ne mindenkinek az év végére essen, hanem a gépjárművek beszerzésének dátumához igazodjon. Mindez azonban korántsem jelentené, hogy azonnal megszűnne az év végi kötelező kampány, és az ezzel járó piaci aktivitás.

„Ha jövőre be is vezetik az új rendszert, annak jótékony hatása természetesen csak fokozatosan, hosszú idő alatt érvényesülhet – magyarázza Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elnöke. „Azoknak, akik év közben kötnek majd kötelező biztosítást – például új autót vásárolnak -, már csak egy év múlva kell újra elgondolkodniuk a váltáson. A többiek továbbra is január elsejétől váltanak majd. Csehországban, ahol több mint hét év telt el az új rendszer bevezetése óta, az autósoknak még mindig közel a fele rendelkezik a szokásos, január elsejei évfordulóval."

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük