2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kötelezőt nem mindig az ára alapján kell választani – információk a kötelező kampányról a független biztosítási alkuszoktól

5 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/7504"><img class="image thumbnail" src="/files/images/FBAMSZ%20sajtótájékoztató1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="37" /></a></span>Már csak kilen napig van lehetőségük az autósoknak arra, hogy - amennyiben úgy döntenek - felmondják kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződésüket. Az előző évek tapasztalatai alapján a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) arra számít, hogy legalább 250-300 ezer gépjármű-tulajdonos az utolsó napokban teszi majd meg ezt a lépést. Nem késő tehát a figyelmeztetés: az ár mellett más szempontokat is mérlegelni kell!</p><p>

 

fbamsz%20sajtótájékoztató1.thumbnailMár csak kilen napig van lehetőségük az autósoknak arra, hogy – amennyiben úgy döntenek – felmondják kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződésüket. Az előző évek tapasztalatai alapján a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) arra számít, hogy legalább 250-300 ezer gépjármű-tulajdonos az utolsó napokban teszi majd meg ezt a lépést. Nem késő tehát a figyelmeztetés: az ár mellett más szempontokat is mérlegelni kell!

 

fbamsz%20sajtótájékoztató1.thumbnailMár csak kilen napig van lehetőségük az autósoknak arra, hogy – amennyiben úgy döntenek – felmondják kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződésüket. Az előző évek tapasztalatai alapján a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) arra számít, hogy legalább 250-300 ezer gépjármű-tulajdonos az utolsó napokban teszi majd meg ezt a lépést. Nem késő tehát a figyelmeztetés: az ár mellett más szempontokat is mérlegelni kell!

A nagy online biztosítási alkuszcégek időközi adatszolgáltatása alapján egyértelműen megállapítható az online kalkulátorok használatának jelentős térnyerése. Mindezek alapján várhatóan ezen cégek eddigi, körülbelül 30 százalékos részesedése 35-40 százalékra nő az idei kampányban. Tekintve, hogy ezek a társaságok azzal számolnak, hogy összesen mintegy 200-250 ezer szerződést kötnek rajtuk keresztül, az idén biztosítót váltók száma várhatóan 650 -700 ezer között alakul, ami 30-40 százalékos növekedést jelent a tavalyi félmilliós értékhez képest.

2.2. 3.3.
4.4. 5.5.
6.6. 7.7.
8.8. 9.9.

Az idei kötelező biztosítási kampány szereplői a korábbi évekhez képest is kiemelten hangsúlyozták, hogy mekkora összeg spórolható meg a biztosítóváltással. Miközben a jelenlegi gazdasági helyzetben a legtöbb háztartás számára valóban fontos szempont évi néhány tízezer forint megtakarítása, aki nem kellően körültekintő, a jövő év végéig könnyen az ideinél is többet fizethet.

Az idei kínálatban már létezik olyan biztosítás, amely csak a balesetmentesen közlekedőknek éri meg: a károkozást követően az aktuális havidíj (a díjszámításnál előzetesen figyelembe vett kármentesítési kedvezmény visszavonása miatt) az első kárkifizetést követően azonnal és jelentősen, akár 50-100 százalékkal, megemelkedik (függetlenül a bónusz-malusz besorolástól). Ezt a kockázatot be lehet vállalni, de érdemes ezekkel a feltételekkel előre és nem utólag, kellemetlen meglepetésként szembesülni.

10.10. 11.11.
12.12. 13.13.
14.14. 15.15.

Kevesen tudják – hiszen a reklámoknak érthető módon nem ez a fő üzenete -, hogy a biztosítótársaságokkal ellentétben a biztosítóegyesületek a biztosítás díján felül kötelező tagdíjat is szednek, igaz, ezek mértéke a biztosítás díjának csupán töredéke.

Létezik olyan társaság, amelynek kötelező biztosítását az ügyintézés minősége miatt a szervizek jelentős része nem fogadja el. Ha – olcsósága miatt – ilyen szerződést kötünk, baleset esetén ezzel elsősorban a vétlen félnek és nem magunknak okozunk további kellemetlenséget. Nehéz ugyan elvárni mindenkitől, hogy olyan biztosítást kössön (akár kicsit drágábban), amivel baleset esetén maga is szembesülni szeretne, azonban nem árt belegondolni, hogy a gyenge színvonalú ügyintézés magára a szerződőre is visszaüthet. Egyrészt a vitás esetekben indított pereskedésbe a károkozó is bevonható. Másrészt, ha az év elején nem rögzítik időben a biztosítást, az nem csupán károkozás esetén, de – a díjfizetés elmaradása miatt – egy egyszerű közúti ellenőrzés során is kellemetlen helyzetet teremhet.

„Senkit sem szeretnénk drága biztosításra rábeszélni." – jelentette ki Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke. „Csupán arra hívjuk fel a figyelmet, hogy ha körültekintően akarunk eljárni, érdemes több szempontot is figyelembe venni, és ez alapján esetleg nem a legolcsóbb, hanem a második vagy harmadik legkedvezőbb ajánlatot választani. Ebben a mérlegelésben érdemes a jelentős piaci tapasztalattal rendelkező (akár online, akár személyes ügyintézést kínáló) független biztosítási alkuszok szakértő segítségét igénybe venni."

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) 1991-ben 13 alkuszcég elhatározásából jött létre, jelenleg 115 tagot számlál. Tagjai a teljes alkuszi piac teljesítményének több mint négyötödét biztosítják, az általuk közvetített és kezelt több mint 100 milliárd forintos állomány alapján ma a szervezet az ország második legnagyobb biztosítótársasága lehetne. A FBAMSZ célja a szakmai érdekvédelem mellett az alkuszi tevékenység önszabályozása, szakmai és etikai hátterének kialakítása, az alkuszok oktatásáról, szakmai felelősségbiztosításáról történő gondoskodás, valamint a részvétel a biztosítási alkuszokra vonatkozó jogszabályok kialakításában. A szövetség 1993 óta tagja a biztosításközvetítők európai szervezetének (BIPAR), és kapcsolatban áll más országokban működő szövetségekkel is. A FBAMSZ az egységes arculat kialakításával, a szakmai érdekvédelmi munka erősítésével, a képzés és tudásszint színvonalának emelésével arra törekszik, hogy a biztosítási piacon az alkuszok számára kivívja az őket megillető rangot és helyet.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.