2023.december.11. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Budapest Art Fair 2007 Antik és kortárs műalkotásokból nyílik kiállítás és vásár a Műcsarnokban november 22-25. között.

8 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/7499"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Basquiat_HeadwithHalo.thumbnail.jpg" border="0" alt="Basquiat Headwith:Halo" title="Basquiat Headwith:Halo" width="73" height="100" /></a><span style="width: 71px" class="caption"><strong>Basquiat Headwith:Halo</strong></span></span>  <p>A „Budapest Art Fair"  nevet viseli ezévtől az a 13 éven át nagy sikert arató rendezvény, melynek elődje a korábban  Antik Enteriőr Régiségkiállítás és Vásár címen vonzotta a látogatókat,  ill. amelynek társrendezvénye a Plug Kortárs Kiállítás és Vásár volt.   Az új néven továbbélő rendezvény máig az egyetlen hazai művészeti szemle, ahol a klasszikus és kortárs művészet egyaránt képviselteti magát. </p><p>

basquiat headwith:haloBasquiat Headwith:Halo 

A „Budapest Art Fair"  nevet viseli ezévtől az a 13 éven át nagy sikert arató rendezvény, melynek elődje a korábban  Antik Enteriőr Régiségkiállítás és Vásár címen vonzotta a látogatókat,  ill. amelynek társrendezvénye a Plug Kortárs Kiállítás és Vásár volt.   Az új néven továbbélő rendezvény máig az egyetlen hazai művészeti szemle, ahol a klasszikus és kortárs művészet egyaránt képviselteti magát.

basquiat headwith:haloBasquiat Headwith:Halo 

A „Budapest Art Fair"  nevet viseli ezévtől az a 13 éven át nagy sikert arató rendezvény, melynek elődje a korábban  Antik Enteriőr Régiségkiállítás és Vásár címen vonzotta a látogatókat,  ill. amelynek társrendezvénye a Plug Kortárs Kiállítás és Vásár volt.   Az új néven továbbélő rendezvény máig az egyetlen hazai művészeti szemle, ahol a klasszikus és kortárs művészet egyaránt képviselteti magát.

Az eddigi történet

1994-ben  Antik Enteriőr néven jelentkezett először a Néprajzi Múzeumban 30 kiállítóval a művészeti vásár,évek során folyamatosan nőtt a kiállítók és a látogatók száma, a kiállítói terület ötszörösre növekedett, neves londoni, párizsi és zürichi galériák is megjelentek a kiállítók közt. Kinőve a Néprajzi Múzeum falait, a IV. Antik Enteriőr Régiségkiállítás 1997-ben már a Műcsarnokban kapott helyet.

calder dickie:birdCalder Dickie:Bird2005-ben az Antik Enteriőr társrendezvényeként a Műcsarnok mellett felállított sátorban önálló kiállításként mutatkozott be a Plug kortárs művészeti vásár. 

A nemzetközi műkereskedelem rendszere az elmúlt években teljesen átalakult, a kortárs művészet egyre nagyobb teret kap.  Jellemző, hogy a két legnagyobb aukciósház, a Christie's és a Sotheby's kortárs árverési forgalma az elmúlt két évben háromszorosára nőtt, elsősorban az árszínvonal változásából adódóan.  A XX. századi modern művészet kiemelkedő alkotóinak ára csillagászati magasságokba emelkedett, már százmillió dollár fölötti eladások is előfordulnak.

A magyar piacra még mindig az aukciós értékesítés túlsúlya a jellemző.  A több évtizedes bezártságot követően robbanásszerűen fejlődött a piac, az árszínvonal meredeken emelkedett, a legdrágábban eladott magyar festmények már egymillió dollár feletti árat is érnek.

ade lazareff:radarAde Lazareff(RadaR Galéria)A nemzetközi műkereskedelemben egyre fontosabbá válnak a vásárok, a műkereskedők forgalmuk jelentős részét ott intézik, a múzeumi vásárlások is oda összpontosulnak, a jelentős gyűjtők rutinszerűen utaznak Maastrichtba, Baselba, Londonba vagy New Yorkba.  Ezen folyamat mentén vált az Antik Enteriőr kiállítás és vásár a magyarországi műkereskedelem fontos tényezőjévé,évről évre felmutatja a magyar piac pontos keresztmetszetét, az árszínvonal változását, a hangsúlyokat.

A kortárs művészet nemzetközi előretörésére, és a magyar viszonyok megváltozására is gyorsan reagált, ebben az évben már harmadik alkalommal mutatkoznak be külön területen a legfontosabb hazai kortárs galériák.

kádár béla:deák kisasszony (portré)Kádár Béla:Deák kisasszony (portré)A Műcsarnokban most megtekinthető kiállítás szervezői egyaránt törekednek a tradícionális értékek megtartására és a friss, színes, izgalmas élmények felmutatására.  A művészeti vásár rangját a növekvő nemzetközi érdeklődés is mutatja; idén három  francia galéria, egy angol-izraeli vegyes érdekeltségű és egy pozsonyi bemutatkozása jelzi ezt, a kiállítás díszvendége Franciaország lesz.  A franciák valószínűleg idevonzzák a nyugat-európai érdeklődőket is.

Ma a klasszikus régiségek piaca a kínálat hiánya miatt összeszűkült, ezért az idei vásár területének jelentős részén képzőművészeti alkotások szerepelnek.

2007-től  a kiállítás mottója „Friss, színes, multikulturális"

Friss, mert koncepciójában és megjelenésében igazodik a nemzetközi trendekhez és a XXI. század kihívásaihoz, színes,  mert az eddiginél is gazdagabb kiállítási anyag és számtalan kísérőrendezvény teszi még izgalmasabbá és multikulturális, mert a korábbinál több nemzetközi kiállító jelenik meg a rendezvényen és többféle művészeti ágból is ízelítőt kapnak az érdeklődők.

A kiállítás fókuszában a klasszikus és modern festészet és a kortárs képzőművészet alkotásai állnak, a művészeti vásáron a korábbi évekhez hasonlóan a legrangosabb hazai galériák mutatkoznak be.

A kiállítás magas színvonalának biztosítása érdekében, a rendezvény megnyitása előtt a műtárgyakat független szakértőkből álló zsűri vizsgálja át a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, kategóriánként meghatározott kritériumrendszer alapján és azokat csak a szakmai bizottság jóváhagyásával lehet kiállítani a vásáron.

Az ötfős zsűriben neves szakértők kaptak helyet: Lengyel László és Bellák Gábor művészettörténészek, igazságügyi festmény szakértők, Horvát József, ötvös és igazságügyi ékszer, drágakő és nemesfém szakértő, Vörösváry Ferenc műgyűjtő és Szentkirályi Miklós festmény restaurátor a Szépművészeti Múzeum képviseletében.

A tavaly bevezetett és akkor még önkéntes alapon működő zsűrizési rendszer idén már kötelező érvényű minden kiállítóra nézve.

A neves francia galériák részvétele jelzi;  a Budapest Art Fair 2007 díszvendége Franciaország, ők Párizsban élt magyar művészek alkotásait is elhozzák Budapestre.  A művészeti vásáron antik és kortárs műveket egyaránt kiállító Galerie la Minotaure Franciaországban Vasarely után az egyik legismertebb magyar festő, az 1884-ben Magyarországon született, majd 1905-től haláláig Párizsban alkotó Alfréd Réth műveiből rendez tárlatot.

A Galerie Pascal Lansberg-nek köszönhetően az 50-es évek absztrakt és pop-art műveiből rendezett válogatás mellett Victor Vasarely számos munkájából, főként az 1950-es és 1960-as években alkotott képeiből összeállított retrospektív kiállítást is megtekinthetik a látogatók.

A szobrászatra szakosodott Galerie Vallois két jelentős kubista, majd art deco szobrász, Csáky József és Miklós Gusztáv alkotásaiból hoz ízelítőt. Az európai kortárs művészetet reprezentáló, hazai Galéria RadaR az idei díszvendég Franciaországra reflektálva, kínálatából a francia sztár szobrászművésznő, a Kijevben született és jelenleg Toszkánában élő és alkotó Alexandra de Lazareff munkáit hozza el a Budapest Art Fair közönségének.

A Budapest Art Fair-en első alkalommal megjelenő és a közép-európai kortárs művészek munkáira összpontosító pozsonyi Komart Gallery mellett a Londonban és Tel-Avivban egyaránt jelen lévő, és a művészeti vásáron már második alkalommal bemutatkozó Gilden's Arts galéria idén Munkácsy Mihály, Bíró Antal alkotásai mellett a new york-i Deák hagyatékból előkerült, több mint 50 műből álló Kádár Béla kollekcióval készül a kiállításra.

A hazai galériák közül a Vintage Galéria kortárs és történeti fotográfiákból mutat be válogatást.  A Galéria által képviselt fiatal alkotók mellett a történeti fotográfiák közül kiemelkedők a világhírű André Kertész és Munkácsi Márton alkotásai. A kiállításon Kertész mindhárom korszakának (Budapest, Párizs, New York) jelentős műveiből láthatnak képeket, Munkácsit pedig divatfotói képviselik.

A kortárs művészetek képviselője, a Várfok Galéria  nemzetközi státuszt kivívott klasszikusai (Rozsda Endre, Françoise Gilot) mellett megjelenteti  a neo-avantgárd kiemelkedő képviselőit (Nádler István), független esztétikai utat követő személyiségeket (El Kazovszkij, Mulasics László, Szirtes János, aatoth franyó, Szotyory László) valamint a fiatalabb absztrakt és realista generációk mára elismert művészeit is: Csiszér Zsuzsi, Győrffy László, Martin C. Herbst, Sebastian Weissenbacher. 

A Várfok Galéria kiállításán mutatkozik be a Galéria új művésze, Herman Levente, aki 1978 óta az Élesdi Művésztelep tagja, fotorealista és realista stílusban született festményein anti-utópiaként megjelenített városképeket, negyedeket, épületromokat ábrázol.

A Budapest Art Fair antik és kortárs kiállítás és vásár kísérőrendezvényei:

-csoportos tárlatvezetés művészettörténészekkel, előzetesen egyeztetett időpontban, maximum nyolcfős csoportoknak,

-kisfilmek vetítése a Műcsarnok Auditoriumában jelentős művészekről, az alkotásaikkal a kiállításon is jelen lévő festőkről, szobrászokról,

-Art Magazin fórum a Sátorban,

 november 22.  16:00 –   A vágyott és a létező művészeti sajtó.

 november 23. 16:00 –  A galériás rendszer kialakulása, a mai helyzet anomáliái.

 november 24. 11:00 –  Esélyek, a műtárgyak visszaszolgáltatásának kérdései.

Könyvpremierek: 

-Arnt Cobbers: Marcel Breuer (Vince Kiadó),

-Mark Tribe & Reena Jana: Újmédia-művészet (Vince Kiadó)

-Judith Millerrel, november 24-én 16 órától.

Karikatúra és képregény aukció:

november 25. 11:00 –   a kArton Galéria rendezi meg  3. karikatúra és képregény aukcióját.

A rendezvény nyitvatartási ideje:
2006. november 22-25.    10.00 – 19.00

Jegyárak

 

Belépőjegy:

1.900 Ft

Kedvezményes belépőjegy nyugdíjasoknak és diákoknak:

1.500 Ft

Belépőjegy katalógussal:

3.700 Ft

Heti jegy katalógussal:

4.900 Ft

Katalógus:

2.500 Ft

http://www.budapestartfair.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.