Április 20-ig kell az első negyedévről szóló környezetvédelmi termékdíjas bevallásokat benyújtaniuk az adóhatóság részére a fizetésre kötelezett vállalkozásoknak.

Április 20-ig kell az első negyedévről szóló környezetvédelmi termékdíjas bevallásokat benyújtaniuk az adóhatóság részére a fizetésre kötelezett vállalkozásoknak.

A 2015. január 1-jén hatályba lépett módosítások jelentősen növelték a nagy csomagolás-felhasználó vállalkozások terheit, ám a változások nem egyformán érintik a cégeket. Így a hullámkarton csomagolást használó, vagy annak használatára áttérő vállalkozások a környezetvédelmi termékdíj összegének akár kétharmadát is megtakaríthatják a papír csomagolóanyagokat sújtó termékdíj alacsonyabb kilogrammonkénti díjtételeinek köszönhetően. Ráadásul a leggyakrabban használt hullámpapír csomagolások tömege eleve töredéke a konkurens műanyag csomagolásokénak. Összességében tehát a környezetbarát hullámkarton csomagolóanyagokat választó csomagolás-felhasználók jutnak versenyelőnyhöz a piacon – hívják fel a figyelmet a Rondo Hullámkartongyártó Kft. szakértői.

Budapest, 2015. április 17. Fontos határidőre érdemes figyelni a környezetvédelmi termékdíj fizetésére kötelezett vállalkozásoknak: április 20-án jár le az első negyedévről szóló bevallások benyújtásának határideje. Az év első három hónapjában keletkezett termékdíj-fizetési kötelezettséget az érintett vállalkozásoknak ugyancsak április 20-ig kell teljesíteni az adóhatóság irányába történő termékdíj-befizetés formájában.

A környezetvédelmi termékdíjas szabályozás 2015 elején számos ponton módosult. A legfontosabb változások közé tartozik, hogy az idei évtől az „egyéb vegyipari termékek", így a mosószerek, a kozmetikai szerek, a dezodorok és a lakásillatosítók, valamint az „egyéb műanyag termékek", pl. a művirágok, továbbá az irodai papírok után is kell környezetvédelmi termékdíjat fizetni. Emellett a már korábban a szabályozás hatálya alá vont termékcsoportoknál is jelentősen változtak az alkalmazandó díjtételek.

„Összességében a gazdasági szereplőknek a környezetvédelmi termékdíjak jelentette terhek emelkedésével kell számolnia 2015-ben. Ezzel szemben több pozitív tényező is árnyalja a képet. Ezek közül a legfontosabb, hogy a csomagolószerek esetén idén tovább erősödött a környezetbarát megoldások pozitív megkülönböztetése" – hangsúlyozta Sigray Mária, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

A környezetbarát papír – jellemzően hullámkarton – csomagolószerek után fizetendő környezetvédelmi termékdíj összege már 2014-ben is csupán 20 forint volt kilogrammonként, amelyet a jogalkotó 2015. január 1-jei hatállyal tovább csökkentett, 19 forintra. Ezzel szemben a műanyag csomagolószerek termékdíjának összege a tavalyi 42-ről 57 forint/kilogrammra nőtt idén év elejétől. „Mindez azt jelenti, hogy a hullámkarton csomagolást használó, vagy annak használatára áttérő vállalkozások a környezetvédelmi termékdíj összegének akár kétharmadát is megtakaríthatják a papír csomagolóanyagokat sújtó termékdíj alacsonyabb kilogrammonkénti díjtételeinek köszönhetően" – fejtette ki Sigray Mária.

A különbséget tovább növeli, hogy a hullámkarton csomagolások tömege sokkal kisebb más, nagy volumenben alkalmazott csomagolóanyagokhoz képest. Így például a leggyakrabban használt hullámkarton gyümölcsösládák tömege alig egyharmada-egyhatoda a hasonló méretű műanyag ládákénak. Mindent egybevetve a hullámpapír csomagolás használatára áttérő vállalkozások a töredékére csökkenthetik a környezetvédelmi termékdíjakkal kapcsolatos anyagi terheiket. Mindez jelentős előnyt biztosíthat az érintett vállalatok számára a felhasználó iparágak piacát jellemző kiélezett versenyben.

A hullámkarton csomagolások népszerűségét és versenyképességét mutatja, hogy ma már az Európában forgalomba kerülő termékek mintegy 75 százalékát másodnyersanyagból készült, száz százalékban újrahasznosítható környezetbarát hullámkarton dobozokba csomagolják. Azt pedig, hogy a hullámkarton csomagolószereket gyártó egyes vállalatok is tevőlegesen kiveszik a részüket a csomagolóanyagok újrahasznosításából, mi sem jelzi jobban, hogy például a Rondo-nál előállított csomagolóanyagoknak mintegy 70 százaléka készül a termelésbe visszaforgatott másodnyersanyagból.

Emellett a hullámkarton csomagolóeszközök ma már a felhasználhatóság terén is jobb paraméterekkel rendelkeznek, mint más csomagolóanyagok. Kevesen gondolnák, de szilárdságát tekintve a korszerű technológiával készült hullámkarton dobozok nem csak a műanyag rekeszekkel, de akár a fa csomagolóeszközökkel is képesek felvenni a versenyt, miközben sokoldalúságban, praktikusságban és megjelenésben is egyértelműen a javukra billen a mérleg.

„Környezetbarát, sokoldalú és versenyképes, ezek azok a legfontosabb tulajdonságok, amelyek a hullámkarton csomagolóanyagokat minden korábbinál népszerűbbé teszik. Az egyes vállalatok szintjén pedig a minőségi kivitelezéssel, a gyorsasággal és megbízhatósággal, valamint az ügyféligények rugalmas kezelésével teremthető olyan plusz hozzáadott érték, amely a nap végén piaci sikerre fordítható le" – tette hozzá a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük