2023.szeptember.23. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Közélet

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/98007"><img class="image image-preview" src="/files/images/aaaaa_21.jpg" border="0" width="228" height="230" /></a></span>  Riporter kérdez, riportalany válaszol. Így pezseg a közélet. Teljesen mindegy, hogy egyszerű állampolgár, jól szituált vállalkozó, vagy menő politológus nyilatkozik, a téma is közömbös.

 aaaaa 21  Riporter kérdez, riportalany válaszol. Így pezseg a közélet. Teljesen mindegy, hogy egyszerű állampolgár, jól szituált vállalkozó, vagy menő politológus nyilatkozik, a téma is közömbös.

 aaaaa 21  Riporter kérdez, riportalany válaszol. Így pezseg a közélet. Teljesen mindegy, hogy egyszerű állampolgár, jól szituált vállalkozó, vagy menő politológus nyilatkozik, a téma is közömbös. A szigorú szabályokat mindenkinek be kell tartania, különben baj lesz! Vannak nyilatkozatok, amelyek első hallásra minden jelentőséget nélkülöznek és nem tűnnek sem fontosnak, sem hasznosnak. Ezek jó nyilatkozatok, mert az ellenérdekeltek nem tudnak belekötni. Más típusú  nyilatkozat inspiráló és tettekre ösztönző, ez rossz nyilatkozat, mert minden mondata vitatható, kifogásolható és visszájára fordítható.

   Bármit kérdez a riporter, a válasz négy részből áll. Először is ki kell jelenteni, hogy a helyzet tarthatatlan, tűrhetetlen, felháborító és azonnali cselekvést igényel. Veszélyben az ágazat, az embercsoport, a szakma, cakk-pakk mindenki. Ha nem történik semmi, megnézhetjük magunkat és mérhetetlen károk keletkeznek. A mérhetetlenség hangsúlyozása igen fontos, mert ha mérhetőek a károk, akkor esetleg rákérdez a riporter, hogy mi a mérés végeredménye?

   Másodjára meg kell nevezni a felelősöket és azokat, akiknek tenniük kéne valamit. De egyre ügyeljünk. Soha ne nevezzük meg magunkat, hivatalunkat, civil szervezetünket, társasházunkat, mindig csak másokat. A képviselő a végrehajtó apparátusról beszéljen, a civil az önkormányzatról, az orvos az egészségbiztosítóról, a sportoló a sportegyesületről, az ügyész a rendőrségről, a jogalkalmazó a jogalkotóról, a szemetelő a közterület fenntartóról.

   Harmadsorban álljunk elő követeléseinkkel. Legjobb lenne megnevezni az összeget, amelyet az állami költségvetéstől várunk. De ez kínos. És tilos. Ezért pénz helyett beszéljünk az állami szerepvállalás növeléséről, a halaszthatatlan intervencióról, a források átcsoportosításáról, az allokációról, a tartalékok mozgósításáról, a kérdés sürgős megoldásáról, a központi beavatkozásról.

   Végül zárjuk a választ eszmei mondanivalóval. Lehet beszélni szemléletváltásról, a társadalom hozzáállásának hibáiról, a felelőtlenségről, az emberek közömbösségéről. Követelhetünk azt is, hogy dolgozzanak ki új jogszabályokat, vagy módosítsák a régieket..Az igazán hatékony befejezés a történelmi visszapillantás. Például: a rendszerváltás gyorsabban ment végbe, mint az emberek gondolkodásmódja, a gazdaság sebesebben alakult át, mint a tudat módosulása. Az ilyen típusú megállapításokba nemigen lehet belekötni

   A játékszabályok betartása esetén a nyilatkozó elégedett lehet magával. Lám, ma is megtettem mindent, amit a Haza megkövetelt tőlem.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.