Az IBM bejelentette, hogy az IBM Watson technológiát ezután fejlesztői felhő-platformként is elérhetővé teszi, így lehetőséget ad a szoftver-alkalmazásfejlesztők globális közösségének, hogy létrehozzák az applikációk új, Watson kognitív számítási intelligenciájára támaszkodó generációját. A fejlesztők számára külön tartalombolt is nyílik.

 

Az IBM bejelentette, hogy az IBM Watson technológiát ezután fejlesztői felhő-platformként is elérhetővé teszi, így lehetőséget ad a szoftver-alkalmazásfejlesztők globális közösségének, hogy létrehozzák az applikációk új, Watson kognitív számítási intelligenciájára támaszkodó generációját. A fejlesztők számára külön tartalombolt is nyílik.

 

A megoldás célja, hogy serkentse az innovációt és támogassa a kereskedelmi alkalmazásokat kínáló vállalkozások új ökoszisztémáját – a startupoktól a feltörekvő, kockázati tőkével megerősített cégeken át egészen a már ismert, befutott szereplőkig. A kognitív alkalmazások új kategóriájának létrejötte a remények szerint meg fogja változtatni a vállalkozói és fogyasztói döntések megszületésének módját. 

 

E vízió megvalósulását támogatandó mutatta be a vállalat az IBM Watson Fejlesztői Felhőt. Ez egy felhőalapú piactér, ahol alkalmazások bármilyen méretű és bármilyen iparágat megcélzó szolgáltatói lehetőséget kapnak rá, hogy Watson képességeire támaszkodó applikációkat fejlesszenek. A platformnak része egy fejlesztői eszköztár, edukációs anyagok, és hozzáférés Watson alkalmazás-programozói felületéhez.

 

Egyenesen a boltból, de lehet hozott anyagból is

Az IBM app-fejlesztő partnereit olyan képzett szakemberekkel is összeköti, akik segítenek a kreatív víziók piackész termékké, szolgáltatássá alakításában. Az IBM több mint 500 saját szakemberét is a program rendelkezésére bocsátja, a dizájn, a fejlesztés és kutatás területéről. Ráadásul azok az alkalmazás-szolgáltatók, amelyek részt vesznek ebben az ökoszisztémában, olyan szabadúszó szakértőkkel is kapcsolatba léphetnek, akik programozói vagy alkalmazásfejlesztői szakértelemmel egészíthetik ki a már létező csapatok kompetenciáját.

 

Mivel a Big Data táplálja üzemanyaggal Watson különleges képességeit, az IBM lehetővé teszi az alkalmazásfejlesztőknek, hogy vagy saját adataikat használják, vagy hozzáférést ad nekik az IBM Watson Tartalom Bolthoz. Az itt elérhető adatokban gazdag tartalom, ha Watson megemészti, tovább bővítheti az alkalmazás képességeit. Ha az alkalmazások fejlesztői másutt találnak releváns és igényeik szempontjából értékes tartalmat, a kialakított ökoszisztéma felhőalapú szolgáltatásai segítségével ezeket az információkat is feltölthetik a Watson rendszerbe. 

 

Watson munkatársakat keres

Túl azon, hogy az innovációt Big Datával igyekszik táplálni, az IBM új Watson ökoszisztémája karrierlehetőséget is nyit a Big Data és az elemzés szakértői valamint a designban, fejlesztésben, vagy a nyelvészetben jártas szakemberek előtt. Az alkalmazásfejlesztők tehetségközvetítők egész közösségéhez férhetnek hozzá, aki segítenek olyan szakemberekre találni, akik tudása pontosan megfelel az adott projektek kívánalmainak.

 

Az IBM olyan vállalkozásokkal tervez együttműködést, mint az Elance, amelynek online álláspiacán több mint hárommillió alkalmazásfejlesztésre, webprogramozásra és grafikai tervezésre szakosodott szabadúszó érhető el. Az online álláskereső felhőjében az appokat kínáló szolgáltatók olyan magasan képzett szabadúszók között válogathatnak majd, akik igény szerint elérhetők Watson-alapú alkalmazások fejlesztéséhez. A vállalat ehhez már el is végezte az IBM tanúsító programját. 

 

Watsont a Gartner a jövő év 10 legfontosabb technológiai trendje között tartja számon, előrejelzése szerint 2017-ben a számítógépek 10%-a képes lesz úgy tanulni, mint ő.

 

IBM Watson: egykor és most

 

2011-es bevezetése óta az IBM Watson kilépett a különlegesség kategóriájából és kereskedelmi használatra kész kognitív számítógéppé alakult át. Watson rendszerének teljesítménye 240%-kal javult, miközben 75%-kal csökkentek a rendszer futtatásának fizikai követelményei, vagyis most már képes felhőkörnyezetben egyetlen linuxos Power 750 szerverről üzemelni.

 

Watsont, az IBM forradalmi kognitív technológiáját, az IBM Kutatóközpontjának fejlesztését a vállalat alapítójáról, Thomas J. Watsonról nevezték el. A természetes nyelv feldolgozásában és elemzésében elért eredményekre támaszkodva Watson képes az emberi gondolkodás folyamataihoz hasonlóan feldolgozni információkat, ami mélyreható változást jelent abban a módszertanban, amellyel a szervezetek elemezni, vagy értelmezni képesek a Big Data adattömegeit, illetve ahogyan reagálhatnak az ezekből nyert belátásokra. Ha képesek leszünk kihasználni Watson képességeit, vagyis hogy gyorsan, pontosan és megbízhatóan képes megválaszolni a természetes nyelven feltett kérdéseket, az felmérhetetlen hatással lehet a döntéshozatali folyamatok fejlesztésére számos iparágban, az egészségügytől a kereskedelemig, telekommunikációig, vagy a pénzügyi szolgáltatásokig.   

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük