Százmillió forintos keretösszeggel írt ki pályázatot az EMMI az art mozik digitalizálására. Ennek következtében idén tíz újabb intézmény állhat át a digitális vetítésre – jelentette be Halász János kultúráért felelős államtitkár Nyíregyházán, 2013. december 4-én.

 

Százmillió forintos keretösszeggel írt ki pályázatot az EMMI az art mozik digitalizálására. Ennek következtében idén tíz újabb intézmény állhat át a digitális vetítésre – jelentette be Halász János kultúráért felelős államtitkár Nyíregyházán, 2013. december 4-én.

 

Az art mozik digitalizálása érdekében 2011 óta évi rendszerességgel hirdet pályázatot az EMMI annak érdekében, hogy a multiplex mozik egyetlen versenytársának tekinthető önkormányzati és art mozik fennmaradhassanak. A támogatás idén is biztosított, 100 millió forintos keretösszegben. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nevében eljárva Halász János kultúráért felelős államtitkár a 12 pályázó mozi közül 10-nek ítélt meg támogatást.

 

Az art mozik digitalizációjára azért van szükség, mert 2013. január 1-től a hagyományos filmtekercsek eltűntek, a filmforgalmazók csakis digitális hordozókon terjesztik a filmeket. 2011-től a magyar kulturális tárca előkészítette az art mozik digitális fejlesztéséről szóló rendeletet, amely 100 millió forintos összeg elosztásának szabályait rögzítette.

 

Idén változás a korábbi évekhez képest, hogy nem volt kizáró feltétel, ha a pályázó önkormányzati mozi nem rendelkezett art minősítéssel. Csupán arról kellett nyilatkoznia, hogy a támogatási szerződés megkötéséig megszerzi ezt a minősítést, valamint vállalnia kellett, hogy a fejleszteni kívánt termet a befejezéstől számított két éven keresztül art funkcióval működteti. Ezzel a tárca hozzájárult az önkormányzati mozik életben tartásához, illetve lendületet adott ahhoz, hogy műsor struktúrájukban az amerikai filmek helyett a magyar és európai alkotásokat részesítsék előnyben.

 

A program jövőre is folytatódik, így az utolsó, körülbelül 12 analóg vetítési technikával rendelkező terem is át tud állni a digitális vetítésre. Ezért a jövő évi költségvetési törvényben is szerepel a 100 millió forintos keret erre a célra.

 

A 2013. évi költségvetési törvény az art mozik digitális fejlesztésére idén is 100 millió forint állami támogatást biztosított. Halász János kultúráért felelős államtitkár Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nevében eljárva a 12 pályázó mozi(terem) közül 10-nek ítélt meg támogatást.

 

A pályázatot az EMMI 2011 óta évi rendszerességgel meghirdeti annak érdekében, hogy a multiplex mozik egyetlen versenytársának tekinthető önkormányzati és art mozik fennmaradhassanak. A korszerűsítésre, a mozik digitális vetítőberendezéssel és a hozzá szükséges szerverrel való felszerelésére azért van szükség, mert a technikai fejlődés következtében a 35 mm-es technikát felváltotta a digitális vetítés, valamint a térhatású 3D technológia. Így 2013. január 1-től a filmforgalmazók csakis digitális hordozókon terjesztik a filmeket, a hagyományos filmtekercsek eltűntek a filmforgalmazásból. A nagy multinacionális, döntően amerikai érdekeltségű filmes vállalatok, a bevásárlóközpontok multiplexeinek üzemeltetői hazánkban is óriási tempóban átalakították hálózataikat, tovább növelve a tengerentúli filmek dominanciáját és ezzel szinte teljesen kiszorítva az európai, illetve a magyar filmgyártás alkotásait.

 

Ezekre a folyamatokra reagálva 2011-ben a magyar kulturális tárca is előkészítette az art mozik digitális fejlesztéséről szóló rendeletet (49/2011. (VIII.3.) NEFMI), amely a 2011-ben rendelkezésre álló, 100 millió forintos összeg elosztásának szabályait rögzítette. A rendelet nyomán kiírt felhívásra tizenegy önkormányzat nyújtott be pályázatot, és összesen kilenc, art filmeket vetítő moziterem digitális korszerűsítésére került sor. 2012-ben ugyancsak 100 millió forintos keretösszegből 15 igénylőből 10 moziterem korszerűsítése történt meg.

 

2013-ban változás az előző évekhez képest, hogy nem volt kizáró feltétel, ha a pályázó önkormányzati mozi nem rendelkezett art minősítéssel. Csupán arról kellett nyilatkoznia, hogy a támogatási szerződés megkötéséig megszerzi ezt a minősítést, valamint vállalnia kellett, hogy a fejleszteni kívánt termet a befejezéstől számított két éven keresztül art funkcióval működteti. Ezzel a tárca hozzájárult az önkormányzati mozik életben tartásához, illetve lendületet adott ahhoz, hogy műsorstruktúrájukban az amerikai filmek helyett a magyar és európai alkotásokat részesítsék előnyben. Az idei pályázatnak köszönhetően Debrecen és Szolnok városa már a második termét tudja digitálisan korszerűsíteni.

 

A 2011-ben elindított program jövőre is folytatódik, így 2014-ben az utolsó, körülbelül 12 analóg vetítési technikával rendelkező terem is át tud majd állni a digitális vetítésre. Ezért a jövő évi költségvetési törvényben is szerepel a 100 millió forintos keret erre a célra.

 

 

 

 

A 2013-as nyertes pályázatok listája:

a pályázó önkormányzat

a fejleszteni kívánt mozi (moziterem) megnevezése

megítélt támogatás

Debrecen

Apolló mozi art terme

9.000.000 Ft

Komárom

Jókai Mór Filmszínház

10.000.000 Ft

Nyíregyháza

Krúdy Gyula Art Mozi

10.000.000 Ft

Sárospatak

A Művelődés Háza és Könyvtára moziterme

12.500.000 Ft

Szarvas

Szarvasi Mozi

10.000.000 Ft

Szeged

Belvárosi mozi Balázs Béla terem

9.000.000 Ft

Székesfehérvár

Barátság mozi

10.000.000 Ft

Szigetszentmiklós

Nádasdy Filmszínház

10.000.000 Ft

Szolnok

TISZApART Mozi B terme

10.500.000 Ft

Zalaegerszeg

Zalaegerszeg Art Mozi stúdió terme

9.000.000 Ft

ÖSSZESEN

 

100.000.000 Ft