Az országban egyedülálló módon állandó kiállítás keretén belül vasúti modulterepasztal nyílt „0"-ás méretarányban Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyed E16-os épületében. Az elektronikus modelljárművek játékparkjában azonban nem csak megnézni lehet a tárgyakat, hanem kipróbálni is!

 

Az országban egyedülálló módon állandó kiállítás keretén belül vasúti modulterepasztal nyílt „0"-ás méretarányban Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyed E16-os épületében. Az elektronikus modelljárművek játékparkjában azonban nem csak megnézni lehet a tárgyakat, hanem kipróbálni is!

 

„Egy varázslatos világban élünk, és itt, a Zsolnay Kulturális Negyedben megelevenedik a csoda többek között a Planetáriumban, a Labor – Interaktív Varázstérben és immár az E16-ban is" – mondta a szerda délelőtti sajtótájékoztatón Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője. Hozzátette, gyerekként rögeszméje volt a vasútmodellezés és azóta is csodálja azokat, akik magas fokon művelik ezt a tevékenységet. Közéjük tartozik a sajtótájékoztató másik szereplője, Ténai László, az Elektronikus Modelljárművek Játékparkja vezetője, aki megálmodta és megalkotta a hazánkban egyedülálló játékpark modelljeit, pályáit.

Ahogy elmondta: ,,0-s'' (nullás) méretarányú vasútmodell modulterepasztalok Magyarországon állandó jelleggel sehol máshol nem láthatók, és Európában is csak 10 helyszínen találkozhat ilyesmivel a közönség. Ráadásul a modellek karnyújtásnyira vannak, így a részletgazdag kidolgozottságot közelről is szemügyre vehetik a látogatók.

 

A kiállítás különlegességét adja, hogy olyan terepasztallal rendelkezik, melynek modelljeit ki is próbálhatják az érdeklődők, – gyerekek és felnőttek egyaránt. Hagyományteremtő céllal döntöttek úgy a szervezők, hogy bevonják a látogatókat, hiszen így igazi, közös játékélményben lehet része a családoknak, baráti társaságoknak. Pécs a kiállítással bekerült magyar viszonylatban az első három hely közé, ahol egész évben látogatható vasútmodellek vannak kiállítva. 

 

A több millió forint összértékű kiállítás célja, hogy a régióból, az országból, sőt akár külföldről is Pécsre vonzza a turistákat, hiszen Európában több mint 10 millió vasútmodellező él. Természetesen az üzemeltetők szeretettel várják a helyieket is, bízva abban, hogy egyre több fiatalt tudnak visszavezetni a számítógépek elől a valódi játékokhoz. Éppen ezért több speciális eseménnyel is készülnek, ilyen lesz a Múzeumok Éjszakája, melyen mindenkit szeretettel várnak egy kis „éjszakai vonatozásra". Az augusztusi Szamárfül Családi Fesztivál ideje alatt pedig gyermek varázstérré alakul át a Zsolnay Negyed, így a játékpark is. A helyszínválasztás sikeresnek bizonyult, hiszen már több mint ezren látták a kiállítást. A játékpark és a Negyed kapcsolódási pontja a kreatív szemlélet, mely aktivitásra és új dolgok felfedezésére ösztönöz.

 

A kiállítás folyamatosan bővülni fog, korszakonként, történeti tényekkel mutatják be a vasút történetét, hogy Közép-Európa legnagyobb állandó parkját hozzák létre e méretarányból. A kiállítás mellett kisebb látványmanufaktúrát is kialakítanak, ahol megtekinthető, hogyan készülnek a tereptárgyak és ötleteket meríthetnek a hobbimodellezők.

 

Zsolnay Kulturális Negyed

Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Az E16-os épület az északi (Ledina) kapu felől közelíthető meg, a Boltok utcája Zsolnay

Manufaktúra felőli végén található.

 

http://www.zsn.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük