2014. június 10-én a Miskolci Nemzeti Színház A tanítónő című előadásával kezdetét vette a Városmajori Színházi Szemle. A Városmajori Szabadtéri Színpadon 2014. június 10. és július 8. között rendezik meg a Színházi Szemlét, melyben a nem budapesti színházak legjobb szórakoztató előadásai mutatkoznak be.

 

2014. június 10-én a Miskolci Nemzeti Színház A tanítónő című előadásával kezdetét vette a Városmajori Színházi Szemle. A Városmajori Szabadtéri Színpadon 2014. június 10. és július 8. között rendezik meg a Színházi Szemlét, melyben a nem budapesti színházak legjobb szórakoztató előadásai mutatkoznak be.

 

A tanítónő – Miskolci Nemzeti Színház (rendező: Rusznyák Gábor)

„Csapó, első szám, bekap! Éljen az első demokratikus magyar film!" Ezzel a felkiáltással kezdődtek meg a háború utáni első filmnek, A tanítónőnek a felvételei 1945. október 2-án a háború nyomait még erősen magán viselő, rohamléptekben helyrepofozott Hunniában. A produkció művészeti vezetője, Zsoldos Andor már évtizedek óta szerette volna filmre vinni Bródy Sándor regényét, de nem sikerült megszereznie az engedélyt a forgatáshoz. Az indoklásban pedig a regény felforgató gondolatiságára hivatkoztak a hivatalos közegek. A film érdekessége, hogy ez volt Jávor Pálnak, a korszak egyik legnagyobb sztárjának a nagy visszatérése (korábban a nyilas filmirányítás antifasiszta magatartásáért száműzte őt a filmvászonról), valamint utolsó magyar filmje is egyben.

 

Az idén második alkalommal megrendezésre kerülő Városmajori Színházi Szemlét a Budapesti Nyári Fesztivál kiemelt eseményeként szervezik meg minden évben a nyári színházi szezon kezdetén. A Szemle versenyprogramjába 5 vidéki és 2 határon túli színház egy-egy produkciója kapott meghívást. Bán Teodóra fesztiváligazgató ajánlása szerint a „fesztivál a fesztiválban" programsorozattal a budapesti nézőknek kívánnak kedvezni. „Olyan előadásokat gyűjtöttünk csokorba, melyek az évad legjobbjai. A könnyedebb nyáresti színházba járási igényeknek megfelelő, ám tartalmas szórakozást kínálunk a műfaji sokszínűség jegyében."

 

Az idei programot felkért szakemberek: Karsai György egyetemi tanár, Pécsi Júlia producer és Nagyszentpéteri Miklós táncos válogatta a fővároson kívüli színházak aktuális repertoárjából.

Ismert klasszikusok és kortárs feldolgozások egyaránt szerepelnek a programban.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház a Mágnás Miska kortárs átiratával érkezik június 12-én, az Újvidéki Színház A sevillai borbély és a Figaro házassága paródiáját játssza június 14-én Opera ultima címmel. A kaposvári Csiky Gergely Színház a Hippolyt, a lakáj zenés változatát mutatja be június 21-én, Temesvárról Pintér Béla legnépszerűbb darabja, a Parasztopera érkezik június 28-án. A Pécsi Nemzeti Színház 39 lépcsőfok címmel egy Hitchcock-thrillert mutat be július 3-án, végül a Veszprémi Petőfi Színház Adáshibája zárja a Szemlét július 8-án.

 

Csütörtökön este a Mágnás Miska érkezik a Városmajorba:

Mágnás Miska ("cudar világ") – Weöres Sándor Színház Szombathely (r: Czukor Balázs)

Minden idők egyik legsikeresebb filmjét 1948-ban hívta életre az örök szórakozni vágyás igénye. A produkcióban az akkori filmgyártás krémje vett részt: Keleti Márton rendezte, Fényes Szabolcs szerezte a zenéket, a főbb szerepekben pedig a korszak legnagyobb színészei – Gábor Miklós, Mészáros Ági, a két Latabár és Gobbi Hilda – brillírozott. Mi sem igazolja jobban a darab sikerét, minthogy a Mágnás Miska a magyar filmgyártás máig legnagyobb nézőszámot elért darabja lett. Legalábbis egy, a HVG által 1999-ben felállított rangsor szerint: a Mágnás Miskára az évtizedek alatt közel 10 millió mozijegyet adtak el, s ez azóta is magyar rekordnak számít. Tehát a nyár egyik kötelező darabja a Mágnás Miska, de figyelem, a mai köntösbe bújtatott előadástól ne a klasszikus operett-hangulatot várjuk.

 

Az előadásokban olyan nagyszerű művészekkel találkozhat a közönség, mint Szőcs Artúr, Kocsis Pál, Hüse Csaba, Lovas Rozi, Köles Ferenc, Darabont Mikold, Oberfrank Pál, Elor Emina, Balázs Áron, Éder Enikő, Tokai Andrea, Esztergályos Cecília.

Az előadások rendezői Rusznyák Gábor, Czukor Balázs, Kokan Mladenović, Guelmino Sándor, Szikszai Rémusz, Horgas Ádám és Tordy Géza.

 

A versenyprogramba bekerült 7 előadást szakmai és közönség zsűri kíséri figyelemmel, akik több kategóriában adnak díjat. A szakmai zsűri tagjai: Keszthelyi Kinga dramaturg, Szalay Marianna színművész és Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója.

 

A nézők a színház honlapján szavazhatnak a legjobb előadásra.

 

Városmajori Színházi Szemle 2014

 

www.szabadter.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük