2023.január.30. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

KÖZÖS KÜLDETÉSÜNK: AZ EGÉSZSÉG

9 perc olvasás
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79780"><img class="image image-preview" src="/files/images/IMG_3137%20m%C3%A1solat.preview.jpg" border="0" width="464" height="310" /></a></span>Az elmúlt napokban több sajnálatos gyermekégésről is számot adott a magyar média. Hazánkban évente közel 70.000 égési baleset történik, melynek 2/3-ban gyermek a sérült. A Bethesda Gyermekkórházban működik az Országos Gyermekégés-központ, amely az ország egész területéről fogadja a beteg gyermekeket. Ezért a Bethesda Kórház Hivatalos Alapítványa idén egy Anyaotthon felállítására kezdett gyűjtést, annak érdekében, hogy a szülők is részt vehessenek gyermekük gyógyulásában, a kis beteg mellett maradjanak a kórházban felépülésük ideje alatt. Dr. Velkey György a Kórház főigazgatója bemutatta az Anyaotthon látványtervét. Vidor Eszter a Nemzeti Betegfórum képviseletében kiemelte, hogy a betegszervezeteket tömörítő érdekvédelmi szervezet is fontosnak tartja, hogy támogassa az országos kezdeményezést.</p>  <p><strong><em>

img 3137%20m%c3%a1solat.previewAz elmúlt napokban több sajnálatos gyermekégésről is számot adott a magyar média. Hazánkban évente közel 70.000 égési baleset történik, melynek 2/3-ban gyermek a sérült. A Bethesda Gyermekkórházban működik az Országos Gyermekégés-központ, amely az ország egész területéről fogadja a beteg gyermekeket. Ezért a Bethesda Kórház Hivatalos Alapítványa idén egy Anyaotthon felállítására kezdett gyűjtést, annak érdekében, hogy a szülők is részt vehessenek gyermekük gyógyulásában, a kis beteg mellett maradjanak a kórházban felépülésük ideje alatt. Dr. Velkey György a Kórház főigazgatója bemutatta az Anyaotthon látványtervét. Vidor Eszter a Nemzeti Betegfórum képviseletében kiemelte, hogy a betegszervezeteket tömörítő érdekvédelmi szervezet is fontosnak tartja, hogy támogassa az országos kezdeményezést.

 

img 3137%20m%c3%a1solat.previewAz elmúlt napokban több sajnálatos gyermekégésről is számot adott a magyar média. Hazánkban évente közel 70.000 égési baleset történik, melynek 2/3-ban gyermek a sérült. A Bethesda Gyermekkórházban működik az Országos Gyermekégés-központ, amely az ország egész területéről fogadja a beteg gyermekeket. Ezért a Bethesda Kórház Hivatalos Alapítványa idén egy Anyaotthon felállítására kezdett gyűjtést, annak érdekében, hogy a szülők is részt vehessenek gyermekük gyógyulásában, a kis beteg mellett maradjanak a kórházban felépülésük ideje alatt. Dr. Velkey György a Kórház főigazgatója bemutatta az Anyaotthon látványtervét. Vidor Eszter a Nemzeti Betegfórum képviseletében kiemelte, hogy a betegszervezeteket tömörítő érdekvédelmi szervezet is fontosnak tartja, hogy támogassa az országos kezdeményezést.

 

fekvőbeteg szakellátás ellátott eseteinek területi eloszlása a 2013-as naptári évben: (magyarországról ellátott esetek száma, megyei bontásban (zárójelben a 2012-es év esetszámai)Fekvőbeteg szakellátás ellátott eseteinek területi eloszlása a 2013-as naptári évben: (Magyarországról ellátott esetek száma, megyei bontásban (zárójelben a 2012-es év esetszámai)

Kováts Adél színművésznő, a jótékonysági akció nagykövete rámutatott arra, hogy az Anyák napja nem csupán egy ünnep, amelyen az édesanyák számára megköszönhetjük mindennapi elkötelezett munkájukat. Kitűnő alkalom arra is, hogy felismerjük: a szülők és maguk a gyermekek is sokat tehetnek a balesetek megelőzésében. A Bethesda Kórház égésprevenciós programjának keretében több mint 20 ezer kisiskolás és felső tagozatos gyermek figyelmét hívták fel a szakemberek a balesetveszélyes helyzetekre és a legfontosabb teendőkre az elmúlt 10 év során.  Kováts Adél megkérte az édesanyákat, nagymamákat, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, s személyi jövedelemadójuk 1 %-ának felajánlásával támogassák a Bethesda Kórházat.

 

Az Anyák napja világszerte ünnepelt esemény, Magyarországon május első vasárnapján köszöntjük az édesanyákat. Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. Az édesanyák felelősségteljes feladata az ókortól napjainkig nem változott: a gyermekeik egészségének és épségének éber felügyelete, az esetleges egészségügyi gondok családban, vagy azon kívül történő kezelése.

 

A Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórház azért különleges, mivel itt található az országos gyermekégés-központ. Az Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központot 2002-ben alapították. Ekkor épült fel az ország legkorszerűbb, égési sérült gyermekek ellátására specializálódott centruma a kórházban. A 10 ágyas központban a súlyos égetteket a 4 ágyas égésintenzív részlegen gyógyítják, ahol rendelkezésre állnak speciális, az égett betegek ellátásához szükséges fluidizációs ágyak, és önálló fürdető-kötöző helyiség. A központ égési és plasztikai sebészeti részlegén három, kétágyas kórteremben ápolják a felvételt igénylő, illetve az intenzívről kikerülő, gyógyulóban lévő betegeket. A Központ egész Magyarország területéről folyamatos készenléttel fogadja a súlyosan égett gyermekeket.

 

Évente mintegy 300 gyermek kerül ide, ebből kb. 70 beteg a központ intenzív részlegére kerül felvételre. A kisebb kiterjedésű égési sérülések gyógyítása az ambulancián, szükség esetén az osztályon zajlik. A sürgős esetek ellátása mellett, az égett gyermekek gondozását, helyreállító plasztikai sebészeti ellátását is elvégezik itt.

 

A Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórház a gyermekek gyógyulásához nemcsak gyógyító munkát, de lelki támogatást is nyújt: szükséges, hogy a gyermek mellett a szülők ott lehessenek, hogy biztosítani tudják azt a melegséget és szeretetet, amit még a legjobb orvosnő sem tud megadni.

 

A Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórház közössége nem pusztán vágyakozik az anyaotthon létrehozására, de számos konkrét lépést is tett már a megvalósulás érdekében. Azt azonban tudják, hogy egy ilyen komoly fejlesztés megvalósítása nem sikerülhet egyedül. A kórház ezért olyan, az egészségügyhez kapcsolódó, régóta és sokak által ismert, nagynevű cégeket keresett meg, akik nem csak általában tudnak jó célok mellett lándzsát törni és egyszeri alkalommal támogatni azt, hanem valódi partnerségben, kitartóan akarnak és tudnak cselekedni.

 

A Kórház országos szervezetként az ország legtávolabbi pontjáról fogadnak betegeket

 

Vidor Eszter, a Nemzeti Betegfórum választmányának tagja támogatást nyújtott át dr. Velkey György főigazgató részére. Kiemelte, hogy a Nemzeti Betegfórumban tömörített betegszervezetek saját érdekeiken túlmutató országos célokért képesek és hajlandóak tenni, s e tekintetben a Kórház által kezdeményezett projektet követendő példának tartják. A diakónia mondás, „Jutalmam, mert tehetem"-

kifejezi azt az összefogást, és érdekközösséget, amelyet az NBF is magáénak vall, s ezáltal támogatni kívánják a kezdeményezést.   

 

A Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórház égésprevenciós programjának keretei között 2002 óta több mint 900 előadás keretében, húszezer 6-12 év közötti gyermeket készítettek fel az égési balesetek elkerülésére. Az előadások elsősorban arra fókuszálnak, hogy mit tegyünk a balesetek elkerülése érdekében, illetve mit tehetünk, ha bekövetkezett a baj. A gyermekek szempontjából igen fontos kérdés az is, hogy mit tehetnek égési sérült társuk segítése érdekében – emelte ki Boros Zsuzsanna, a Bethesda Kórház kommunikációs vezetője.

 

Minden évben gyermekek ezreit éri olyan baleset, ami megelőzhető lett volna, ha a szülők tisztában vannak a veszélyforrások természetével. Megnyugtató érzés tudni egy szülőnek azt, hogy megtett minden tőle telhetőt a gyermek biztonsága érdekében.  Az égési sérülés sajátossága az, hogy többnyire súlyos szövődményekkel jár, erős fájdalom mellett egyszerre több szervet érint. Jellemző az is, hogy a gyógyulás sokszor elhúzódik, és maradandó következménnyel jár. Az egészségbiztosítás számára a gyógyítás és a rehabilitáció igen magas költségekkel jár. Az Európai Unióban az égési sérülés: minden hatodik embert érint, elmondható az is, hogy az esetek felében az érintettek 18 év alattiak.

 

Magyarországon az égési balesetben érintettek száma átlagban 67.000 fő/év, az esetek 2/3-a gyermeket érint. Az égés a harmadik vezető gyermek baleseti ok. Leggyakoribbak az esés, leesés következtében létrejövő balesetek, ezt követik a forrázásos-égéses balesetek, illetve mérgezések. A fiúk és lányok aránya csecsemőkorban:1,5:1, kisgyermekkorban:2:1, serdülőkorban:3,5:1.

 

A balesetek megelőzésének két kulcskérdése van. Biztosítsanak a gyermek korának megfelelő biztonságos környezetet, amelynek kialakítása, fejlesztése nem anyagi kérdés. Másrészt a mindennapi életben próbáljanak a gyermek fejével, eszével előre gondolkodni. Öt éves korig az enyhébb, vagy súlyosabb kimenetelű balesetek igen gyakoriak. Ezek a balesetek leggyakrabban otthon, a lakásban, illetve a kertben következnek be.

 

Az első és eddig a legnagyobb és legaktívabb együttműködő partner a Bethesda Gyermekkórházban található az országos gyermekégés-központ támogatásában az SCA HYGIENE PRODUCTS KFT. A szűkebb szakma higiénia és fertőtlenítés specialistaként ismeri a céget. A háztartásokban inkább a minőségi papírtörlő, papír zsebkendő, toalettpapír, babapelenkák és női higiéniai termékeik révén ismert. Szinte nincs olyan kismama, anyuka, nagymama, aki ne ismerné és használná ezek közül valamelyik, a hölgyek mindennapi életében nélkülözhetetlen termékét. Hitvallásuk azon alapul, mely szerint termékeik a világ különböző helyein élő sokmillió ember számára könnyebbé teszik az életet. A mindennapi élet segítése pedig igazi felelősséget, törődést és tiszteletet követel meg az édesanyákkal és magával az élettel szemben is. Ennek hivatott keretet adni az SCA „Care of life", azaz „Törődünk az élettel" programja világszerte és itthon is. Az SCA a számára elérhető social és elektronikus média felületeken az adó 1%-át gyűjtő kampányba kezdett amellyel az Anyaotthon felújítására hívja fel a figyelmet. Ennek során hetente átlagosan 265.000 embert szólítanak meg a Libero, Libresse, Zewa oldalakkal közösen, amelyből több mint 134 000 ember követi az oldalakat folyamatosan. A kezdeményezés sikerességét jelöli, hogy az akciót like-olók nagy része: 18-34 év közötti nő

Sándor Judit, az SCA munkatársa elmondta, hogy a kommunikáció során megpróbálták erősíteni az édesanyákban az együttérzés erejét: hiszen bármely szülő kerülhet hasonló helyzetbe, ezért vállaljanak értékközösséget az érintett családokkal.  A Zewa és a Libero márkák esetében a családanyákat szólították meg – egy kicsit fiatalabb vagy idősebb gyerekekkel, – s igyekeztek az együttérzést, együttgondolkodást hangsúlyozni. A Libresse márkánál – ahol  fiatalabb a célcsoport, a konkrét felajánlásokra kevésbé számítottak – viszont céljuk, hogy megismertessék őket a BKA működésével és céljaival, hogy a jövőben már ismerősen csengjen  számukra a név, amikor dönteniük kell a személyi jövedelem adójuk 1%-ukról.

Az Anyák Napja alkalmából ismételten megkérjük valamennyi édesanyát, hogy a személyi jövedelem adójuk 1%-uk felajánlásával segítsék e kezdeményezést. Teremtsük meg együtt a gyermekégés központ Anyaotthonát, legyen gyermekeink egészsége közös küldetésünk és jutalmunk, hogy tehetjük!

 

www.bethesda.hu
www.bka.hu

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.