2022.05.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: A világ nem áll meg

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79782"><img class="image image-preview" src="/files/images/T-com-1.preview.jpg" border="0" width="472" height="256" /></a></span> Ma még csak néhány szakember érti a kifejezést: „LTE-Advanced technológia", ám néhány év múlva világszerte a gyorsuló ütemben növekvő felhasználói igények kielégítésének záloga lehet. Erről a Magyar Telekom az Ericssonnal közösen látványos bemutatót tartott.

Ma még csak néhány szakember érti a kifejezést: „LTE-Advanced technológia", ám néhány év múlva világszerte a gyorsuló ütemben növekvő felhasználói igények kielégítésének záloga lehet. Erről a Magyar Telekom az Ericssonnal közösen látványos bemutatót tartott.

Ma még csak néhány szakember érti a kifejezést: „LTE-Advanced technológia", ám néhány év múlva világszerte a gyorsuló ütemben növekvő felhasználói igények kielégítésének záloga lehet. Erről a Magyar Telekom az Ericssonnal közösen látványos bemutatót tartott.

Digitális Magyarországot akarunk építeni – jelentette be Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója. A 4G/LTE következő generációja valódi technológiai szenzáció. Éppen négy évvel ezelőtt, 2010. április 30-án a Telekom és az Ericsson szakemberei Magyarországon elsőként mutatták be a 4G/LTE mobil technológiát, ami akkor elképesztően nagy dolognak tűnt, mérföldkőnek látszott és kiderült, hogy az is. Most pedig a folytatás, az Advanced bemutatására került sor, ami eddig elképzelhetetlen sebességet jelent az adatátvitelben. A Magyar Telekomnál szinte már hagyomány, hogy elsőként mutatnak be valami újat. Húsz évvel ezelőtt kezdődött a 2G-vel – akkor GSM-nek hívták. A 3G 2005-ben követte, 2010-ben pedig a 4G/LTE. Maga a szó a „Long Term Evolution" – hosszú távú fejlődést jelent, melynek negyedik generációját nagyfelbontású videotartalmak és egyéb, nagy sávszélességet igénylő szolgáltatások számára dolgozták ki. A mobil internet bevezetésével rohamosan nőtt a forgalom, 2013 elejétől már negyven százalékkal! Az ezt kiszolgáló technológia még elegendő a mai világnak, de a világ nem áll meg a fejlődésben! A jövő még több és még gyorsabb mobilszolgáltatásokat fog igényelni. Erre fel kell készülni.

A jelenlegi vezetékes távközlési rendszerekkel száz évbe tellett, hogy egymilliárd előfizető csatlakozzon. A mobil szolgáltatásoknak már húsz év alatt ötmilliárd előfizetője volt – emlékeztetett a múltra Valter D'Avino, az Ericsson nyugat- és közép-európai régióvezetője. Bármilyen meglepő is az adat, minden tíz előfizető egy százalékkal járul hozzá országa GDP-jéhez. Szükségünk van-e arra, hogy 150 megabit-es sebességünk legyen? A különféle alkalmazások, mint például a Facebook, egyre inkább igénylik a sebesség növelését, a sávok szélesítését. Az Ericsson régóta jelen van Magyarországon és a kutatás- fejlesztésben mindig élen járt. Jelenleg is az ország legnagyobb, telekommunikációs és informatikai kutatással, szoftver és hardverfejlesztéssel foglalkozó vállalata.

A bemutató e szakaszában kapott szerepet az a nyolcpropelleres octocopter, mely mindjárt a levegőbe is emelkedett. Az volt a feladata, hogy az LTE-Advanced technológiával az adott feltételek mellett elérhető maximális 250 Mbps sávszélességet demonstrálja óriás méretű adatcsomagok letöltésével, illetve több kültéri mozgó kamera által közvetített, szuper 4K felbontású videotartalom közvetítésével. A 4K a televíziózásban már ismert HD felbontás négyszerese, tehát jóval nagyobb adatátviteli sebességet igényel – magyarázta el a meghívottaknak Kiss Tamás, a Magyar Telekom vezeték nélküli hálózatfejlesztési ágazatvezetője és ilyet eddig Magyarországon még senki sem láthatott. Ez az első alkalom. Az LTE-Advanced révén az ügyfelek nagyobb sebességet és jobb felhasználói élményt érhetnek majd el akár tömegrendezvényeken, például stadionokban és fesztiválokon is.

A jövő igényei és lehetőségei ma még szinte felmérhetetlenek – mondta Walter Goldenits, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese. A 4G mobilszélessáv ma már a lakosság közel 45%-a számára elérhető, és a Telekom tervei szerint 2015-re 80, 2018-ra 95 %-osra emeli az országos kültéri lefedettséget. Az Ericsson egyik tanulmánya szerint 2020-ra a távközlési kapcsolatok száma meghaladhatja az 50 milliárdot, ugyanis jelentősen megnő az ember-gép és a gép-gép közötti vezeték nélküli kapcsolatok szerepe. A jelenleginél jóval több eszköz csatlakozik majd a világhálóra, sőt már a háztartási eszközök – a hűtőgéptől a televízióig – is elérhetők lesznek az interneten keresztül, akár okostelefonról is, és szintén új értelmet nyer az élmények megosztása. Széles körben elterjedhetnek azok az okostelefonok, videokamerák és fényképezőgépek, amelyekről a nagy felbontású, akár HD vagy később 3D tartalmak is azonnal feltölthetők valamelyik videomegosztó oldalra. A világon elsőként a dél-koreai SK Telecom vezette be az LTE-Advanced technológián alapuló kereskedelmi szolgáltatást, őket Nagy-Britannia követte. Az a tény, hogy a technológia bemutatására a világon harmadikként Magyarországon kerül sor rendkívüli tudományos és műszaki sikerként könyvelhető el, melyet valószínűleg a gazdasági eredmények is igazolni fognak. Minden mobil internet technológia ugyanis hozza magával a fizetőképes kereslet megjelenését. A fogyasztók oldaláról pedig ez abban mutatkozik meg, hogy amint nő az ügyfelek száma, ehhez a Telekom a megvásárolható csomagokkal is igazodni fog. A növekedés gazdaságosabb megoldásokat tesz majd lehetővé.

www.telekom.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.