2013. augusztus 22-én a Műcsarnok hátsó teraszán bemutatkozott Budapest első városi méhészete, a KÖZÖSSÉGI MÉZ. A Közösségi Méz című társadalmi-művészeti kísérlet részeként a kaptárok tetején nyílt meg az Új Múzeum Méheknek nevű rendhagyó intézmény, amely különböző programokkal szeptember végéig várja az érdeklődőket.  

 

2013. augusztus 22-én a Műcsarnok hátsó teraszán bemutatkozott Budapest első városi méhészete, a KÖZÖSSÉGI MÉZ. A Közösségi Méz című társadalmi-művészeti kísérlet részeként a kaptárok tetején nyílt meg az Új Múzeum Méheknek nevű rendhagyó intézmény, amely különböző programokkal szeptember végéig várja az érdeklődőket.  

 

Idén nyáron a frankfurti székhelyű finger termelői és művészeti kollektíva két tagja, Florian Haas és Andreas Wolf kezdeményezésére megnyílt Budapest és Magyarország első városi méhészete a Műcsarnok hátsó teraszán. A német művészeket a Közösségi Méz program kurátora, Erdődi Katalin hívta meg. (lásd: http://euroastra.hu/node/71681)

A társadalmi-művészeti kísérlet első fázisaként, júniusban úgynevezett vegyes méhészcsoportot alakítottak ki, amelybe bárki jelentkezhetett. A cél az volt, hogy a különböző érdeklődésű és hátterű emberek között párbeszéd és együttműködés induljon el, a méhészkedés pedig új vagy más megélhetési lehetőségeket kínáljon számukra.

 

Az alapötlet a frankfurti székhelyű finger művészcsoporttól származik, amelynek tagjai, Florian Haas és Andreas Wolf az elmúlt években Németország több nagyvárosában alakítottak ki közösségi méhészeteket és indítottak el úgynevezett vegyes méhészcsoportokat.

 

Az eredetileg húsz főre tervezett vegyes méhészcsoport végül mintegy negyven fővel kezdte meg a munkát Tornyossy Csaba okleves méhész koordinálásával és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) szakmai támogatásával. A műhelymunka július elején kezdődött fiatalok és idősebbek, diákok és nyugdíjasok, helyi lakosok és itt élő külföldiek, álláskeresők, új szakmák iránt érdeklődők, méhészmúlttal rendelkezők és teljesen kezdők részvételével. (lásd: http://euroastra.hu/node/72423) A csoport tagjai júliustól szeptember végéig egy intenzív ötnapos workshopot követően, heti foglalkozások alkalmával kapnak képet a méhészkedés alapjairól, és együtt gondozzák a méheket a Műcsarnok hátsó teraszán felállított kaptárokban.

 

A méhek a jelek szerint nagyon jól érzik magukat a Városliget szomszédságában, hiszen Budapest első urbánus méhészete másfél hónap alatt mintegy 65 kilogramm közösségi mézzel büszkélkedhet.

 

A laboratóriumi vizsgálatok szerint kifogástalan minőségű mézzel büszkélkedhet Budapest és Magyarország első városi méhészete.

A WESSLING Hungary Kft. független laboratórium a beérkezett mézminta vizsgálata után megállapította, hogy annak minden vizsgált paramétere megfelel a forgalomba kerülés feltételének. Külön érdekesség, hogy a mintában a japán akác pollenje jelentősen túlreprezentált volt (93 %).  Ez a sok pollent termelő fajta közkedvelt díszfa a nagyvárosokban, sorfaként sok helyen ültetik Budapesten is. A méhek látogatják, és nektárt is ad, viszont más, hasonló időben virágzó, nektárt adó növény kevés van. Mindebből tehát valószínűsíthető – ám teljes bizonyossággal nem állítható -, hogy a méz nagy része a japán akácból származik – közölte a WESSLING Hungary Kft.

 

Az "Új Múzeum Méheknek – Budapest" a berlini Schering Alapítvány és MitOst Egyesület közös szervezésében megvalósuló kultur-im-dialog.moe 2013 verseny nyertes projektje.

 

Támogatók: Schering Alapítvány, MitOst e.V., ERSTE Alapítvány, Institut für Auslandsbeziehungen

Együttműködő partnerek: Műcsarnok, Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), WESSLING Hungary Kft., Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató, Based on Pig, Megálló Csoport

 

A szokatlan kulturális intézmény három makettszerű termébe a méhek berepülhetnek, a látogatók pedig kívülről nézhetik meg a rendhagyó, tematikus kiállításokat. A múzeum a méhtársadalom működését kutatja, valamint a méhek és az emberi társadalom összefüggéseire hívja fel a figyelmet. Az egyik teremben a méhdemokrácia és a rajintelligencia lesz a főtéma, a másik terem az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) kampányával foglalkozik, amely az ehető rovarok, köztük a méhbábok fogyasztását népszerűsíti.

(Mivel a világon csaknem egymilliárd ember éhezik, a FAO szerint az új táplálkozási kultúra elterjesztése részben orvosolná a problémát, és ökológiai előnyökkel is járna.)

A harmadik terem magának a múzeumnak a működését mutatja be, valamint a közösségi méhészetet gondozó méhészcsoport munkájába ad betekintést.

 

Az Új Múzeum Méheknek szeptember 30-ig várja a látogatókat, akik a legkülönbözőbb programokon ismerkedhetnek meg a méhek életével, és a városi mézet is megkóstolhatják. A Műcsarnok hátsó teraszánál magyar és idegen nyelvű tárlatvezetések, koncertek, beszélgetések, filmvetítések, interaktív családi és gyerekprogramok is lesznek.

 

A művészeti projekt részeként, és egyúttal egy négynapos nyitó-programsorozat keretében az eddigiek folyamán beszélgettek a finger csoport művészeivel (Florian Haas, Andreas Wolf) és Kisspál Szabolcs képzőművésszel, Kísérlet a zümmögésre koncert részesei lehettünk, beszélgetés témája volt a mit tanulhatunk a méhektől a demokráciáról, és közben folyamatosan tartott a városi mézkóstolás, pop-up méhészeti könyvtár, és a citromos mézvíz koktél ízlelése.

 

A következő napok programja:

 

2013. augusztus 24. szombat

14.00-18.00 Múzeum-nyitva tartás

16.00-18.00 Tárlatvezetés (félórás turnusokban)

Éjszakai különkiadás: Méhek a B oldalon

21.00-22.00 Éjjeli tárlatvezetés zseblámpákkal, fókuszban a méhek életének sötét oldala: zombiméhek, a herék harca, gyilkosság az anyabölcsőben

22.00-00.00 Filmvetítés: Invasion of The Bee Girls (1973, B kategóriás horrorfilm)

 

2013. augusztus 25. vasárnap

14.00-18.00 Múzeum-nyitva tartás

14.00-16.00 Családi program: városi mézkóstolás és mézuzsonna, méhviasz-mécses és vázakészítés

16.00-18.00 Mézeskuckó interaktív játszóház a méhek életéről és a méztermelésről

16.00-18.00 Tárlatvezetés (félórás turnusokban)

 

Az Új Múzeum Méheknek látogatása és a kísérőprogramok ingyenesek.

Tárlatvezetések a nyitóhétvégén (30 perc): teljes árú jegy 500 Ft, kedvezményes diák- és nyugdíjas jegy 300 Ft. (igazolvány felmutatása ellenében).

 

Az Új Múzeum Méheknek szeptember 30-ig látogatható minden héten, csütörtöktől vasárnapig 14 és 18 óra között. Az érdeklődőket hetente kétszer (minden csütörtökön és szombaton 16 és 18 órától) magyar és idegen nyelvű tárlatvezetésekkel, valamint további programokkal – beszélgetésekkel, koncertekkel, filmvetítésekkel és családi programokkal – várják.

Tárlatvezetés: teljes árú 800 Ft, kedvezményes 500 Ft

A tárlatvezetésekre a korlátozott létszám miatt előzetes bejelentkezés ajánlott. 

A látogatók számára méhészkalapot biztosítanak. Hisztaminérzékenyek számára a múzeumlátogatást nem ajánlják.

 

"Új Múzeum Méheknek – Budapest"

A méhek és az emberi társadalom összefüggései: Új Múzeum Méheknek

Méhdemokrácia, rajintelligencia, ehető méhbábok, közösségi méhészet – rendhagyó művészeti projekt a Műcsarnok hátsó teraszán a Közösségi Méz program keretében.

Műcsarnok hátsó terasz

Hősök tere – 1146 Budapest, Dózsa György út 37.

 

http://kozossegimez.tumblr.com/

https://www.facebook.com/kozossegimez

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük