2011-ben a magyarországi egyházak tevékenysége elsősorban a gyorsan meghozott, új egyházügyi törvény kapcsán került előtérbe. A különböző felekezetek, azóta is fókuszban vannak, noha valódi figyelmet áldozatos munkájuk, az embereknek és Istennek végzett szolgálatuk érdemelne.

 

 

2011-ben a magyarországi egyházak tevékenysége elsősorban a gyorsan meghozott, új egyházügyi törvény kapcsán került előtérbe. A különböző felekezetek, azóta is fókuszban vannak, noha valódi figyelmet áldozatos munkájuk, az embereknek és Istennek végzett szolgálatuk érdemelne.

 

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége a 2011-es évben nem csak folytatta és fenntartotta korábbi hitéleti, vallási és karitatív tevékenységét, hanem fejlesztette is azt. A Közösség 2010-ben a legnagyobb keresztény egyházak (katolikus, református és evangélikus) mögött végzett az 1%-os felajánlást fogadók sorában. Összegben a negyedik, míg a felajánlók számát tekintve a hatodik legtámogatottabb egyház hazánkban. A 2011-es évi 1%-os felajánlások teljes feldolgozása ugyan még nem történt meg, annyit azonban már most tudhatunk, a krisnások ismét rangos helyen szerepelnek.

 

Az SZJA egyházaknak adható 1%-a minden évben fontos mérőszám a közösségek számára, hiszen általa értesülhetnek a felekezetek arról, mennyien ismerik és mennyien értenek egyet az adózók az adott egyház tevékenységével. A Krisna-tudatú Hívők Közössége már 35 éve van jelen Magyarországon, ám csak az elmúlt 22 évben, a rendszerváltás óta működhetnek egyházként. Ez alatt az idő alatt folyamatosan növekedett támogatóik száma, ahogyan mind többen és többen ismerték meg közösségük céljait. Az őszi időszakban kisebb kampányba kezdtek, amelynek célja minden felajánlónak elmondani, hogy a kapott támogatás nem csak anyagi érték, hanem további bátorítás és lelkesítés is a számukra. „Szeretnénk ezúton is megköszönni 1%-os támogatásukat, adományaikat!" – mondta el október elején tartott sajtótájékoztatójukon Madhupati dász, Mérő Mátyás, a Krisna-tudatúak Sajtóirodájának vezetője. „Nemrégiben elkészült egy kisfilm is egyházunk jelenlegi működéséről, amelyben megismerhetik az itthon 22 éve elismert, dinamikusan fejlődő közösség jelenét és mindennapjait. A film megjelent DVD-n és az interneten is megtekinthető, és természetesen teljesen ingyenes!"

 

Bár a Krisna-hívőket legtöbben csak karitatív kezdeményezéseikről, a szegényélelmezésről, környezetvédelmi és ökológiai programjukról ismerik, a hitélethez kapcsolódó, kiterjedt, lelki gondozói rendszerük számos ember segítségére van nap, mint nap. Az ország minden pontjáról kapnak megkereséseket, amelyekben nem csak éhezők, hanem sokszor lelki támaszra vágyók kérnek segítséget. Zaklatott lelkületű, reményvesztett, olykor valamilyen élvezeti szer függőségétől szenvedő személyek remélik a hívők támogatását és tanácsait. Sokszor a letisztult, egyszerű életvitel, az Istenközpontú gondolkodásmód már önmagában nagy változást ér el az útkereső, de összezavarodott személyek életében. A mai gazdasági helyzetben, az évezred második gazdasági válságának küszöbén pedig külön reményt adnak az olyan kezdeményezések, mint Krisna-völgy ökofalu képe, amelyet a hitélet legfőbb elemei, a vallásosság, a tudás és a lemondás tart össze, legfőbb gazdasági értéke pedig a fenntarthatóság és a magyar táj megőrzése.

 

Az egyház egyik legfontosabb feladatának tekinti ugyanakkor a védikus kultúra bölcsességének megőrzését és átadását, így az akkreditált, iskolai oktatást, de a napi önképzést és az élethosszig tartó tanulás népszerűsítését is. E mellett az életminőség javításával is foglalkoznak a jóga tradíció átadása révén. A szerzetesek által terjesztett lelki tárgyú könyvek nem csak puszta olvasnivalóként kerülnek az érdeklődők polcaira, hanem valódi erőt meríthetnek belőle az alapos tanulmányozók, így az élet krízisein könnyebben átlendülhetnek. De nem mehetünk el szó nélkül a mellett a vonzó gyakorlat mellett sem, amellyel rámutatnak, hogy az ember számára az egyik legszebb és legegyszerűbb vallásos gyakorlat az ételek Istennek való felajánlása, amely összekapcsolja az embert a transzcendenssel, amely által bárki közelebb kerülhet Istenhez, és amely valóban szentté teszi a profán mindennapokat.

 

A társadalomnak végzett, rendkívüli és minden percben jól látható szolgálatuk ellenére azonban a Krisna-hívők is aggódnak az idén nyáron elfogadásra került új egyházügyi törvény miatt. Az új törvény ugyanis számos ellentmondást és pontatlanságot tartalmaz. Ilyenek pl., hogy szerepel is benne meg nem is az 1000 fős tagság követelménye, az esetleges egyesületté alakulás folyamata jogilag szabályozatlan, vagyis zavart teremt, és a folyamatos egyházként működés akadálya, hogy az egyházi státusz megszerzésére irányuló kérelmek beadása csak 2012. január 1. után lehetséges, vagyis akkortól, amikortól a működést folytatni kívánó felekezetek 99%-a egyesületté válik. Az MKTHK szerint ugyanakkor azzal, hogy a Parlament az egyházi bejegyzésről való döntést a független bíróság helyett a saját hatáskörébe vonta, sérül az állam világnézeti semlegességének elve is. A Krisna-hívők remélik, hogy a jogalkotók mielőbb rendezik ezeket az ellentmondásokat és beadvánnyal fordulnak a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz ennek elősegítésére.
A Krisna-tudat a hinduizmus világvallásának képviselője Magyarországon. Az egyházi státuszuk mielőbbi helyreállítását több nemzetközi hindu szervezet és az indiai kormány is levélben, illetve személyesen sürgette a magyar kormánynál.

 

www.krisna.hu

http://krisna.hu/w/?q=node/4146

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük