„Minden a művészetből fakad és oda tér vissza"

(Hundertwasser)

 

 

 

„Minden a művészetből fakad és oda tér vissza"

(Hundertwasser)

 

 

 A művészetre szükségünk van először azért, hogy „élni" tudjunk ahelyett, hogy egyszerűen csak vegetálnánk, az után azért, hogy egyre jobban éljünk. A világ egyre szépülő kép. Az örökösen, kérlelhetetlenül rohanó technikával szemben a legegyszerűbb és legmegbízhatóbb gyógymód a szépség örök boldogsága. Rajtunk múlik, hogy felfedezzük, a kulcs már nálunk van.

 Budakeszin harmadszorra szerveznek nem – kommersz összművészeti fesztivált. A művészet élet-átalakító, aktivizáló hatalmáról szól, ideája az olyan befogadó és alkotó, aki a gazdaságnak behódoló művészetglobalizációval szemben eldöntötte, úgy alakítja életét, hogy a világhoz fűződő személyes viszonyában a szépség továbbra is gazdagodjon, csiszolódjon. Válaszképpen a globális kultúra irányított információfolyamára néhány erős egyéniség igen eredeti értelmezést adott a létről és a társadalomról. . Ezek a rendkívüli emberek, akik fellázadtak az őket körülvevő konformizmus ellen, alkotják a XX. századi művészet „másik vonulatát". A művészet e másik vonulatán olyan sok irányból inspirált alkotók állnak, akik az által közvetítik a kortárs művészet mindent átható sokszínű lényegét, hogy személyiségük egyre inkább integrálódik a mindennapi lét dinamikájába. Ilyen alkotók voltak John Lennon, Frank Zappa, Hundertwasser, Erik Satie, Bruno Schulz, Mezei Mária, Szabados György. Az ő szellemi örökségük jelenik meg az idei fesztivál programjában és a fesztiválon résztvevő kortárs alkotók műsorában.

 A fesztivál fővédnöke: Dr. Csutoráné Dr. Győri Ottilia Budakeszi Polgármestere

 

Program:

Október 10 Hétfő: Megnyitó

19:00 „Zseniális korszak" nemzetközi fotó -, film-, és rajzpályázat és a Kompánia Színházi Társulat Vándorszínház című kiállításának megnyitója.

Az emlékhét ünnepélyes megnyitója: beszédet mond Dr. Csutoráné Dr. Győri Ottilia Budakeszi polgármestere és Dr. Sirató Ildikó színháztörténész. 

Angara zenekar és barátai előadásában: Szarvassá vált fiak versek

Vendég művészek: Csepregi Gyula, Erdélyi György

 (Erkel Ferenc Művelődési Központ)

Október 11 Kedd: Dialógus

09:00-12:00 Múzeumpedagógiai foglalkozás (Mezei Mária ház), filmvetítés gimnazisták számára (Erkel Ferenc Művelődési Központ)

Október 12 Szerda: Lámpafény

09:00-12:00 Múzeumpedagógiai foglalkozás (Mezei Mária ház), filmvetítés gimnazisták számára (Erkel Ferenc Művelődési Központ)

JAZZ est

19:00 Harcsa Veronika – Lámpafény című koncertje (Erkel Ferenc Művelődési Központ)

Október 13 Csütörtök: Kortársunk a vers

09:00-12:00 Múzeumpedagógiai foglalkozás (Mezei Mária ház)

09:00-12:00 Vers mindenkinekművészeti akciók a város közterein

15:00-18:00 Versmondó verseny (Betűtészta mesekönyvbolt)

20:00 Ferenczi György és a Rackajam koncert (Erkel Ferenc Művelődési Központ)

Október 14 Péntek: Mikor Csíkból kiindultam

09:00-12:00 Múzeumpedagógiai foglalkozás (Mezei Mária ház), filmvetítés gimnazisták számára (Erkel Ferenc Művelődési Központ)

09 : 00 – 12 : 00 Drahoš Daloš (SK) fujara művész és készítő hangszerbemutatója és koncertje az általános iskola diákjainak (Széchenyi István Általános Iskola)

18 : 00 – 21 : 00 Mezei Mária Művészeti Iskola évnyitó gálája

Bojtár Népzenei Egyesület, 7Lépés Tánccsoport, Tébláb Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Válaszút Táncegyüttes, Drahoš Daloš fujaraművész (SK), Zenél a Tekergő Együttes (Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium)

21:00 Táncház (Széchenyi István Általános Iskola)

Október 15 Szombat: Metamorfózis

Színházi találkozó

10:00-21:30 Fellépők: KörTelikör, Impró Színház, Trainingsport,Verkli csoport, Zöldmacska Társulat (Nagy Sándor József Gimnázium, Széchenyi István Általános Iskola)

Az előadások szakmai beszélgetéseit vezeti: Varjú Nándor és Szabó Attila

21 : 30 Sonia És A Soulbreakers koncert (Dark Side Pub)

Október 16 Vasárnap: Emléknap

14:00 Koszorúzás a Mezei háznál

17:00 Megemlékezés Mezei Mária sírjánál (temető)

18:00 Szarvassá vált fiak, a Kompánia Színházi Társulat Fringe Fesztivál szakmai díjas előadása (Nagy Sándor József Gimnázium)

www.kompaniastudio.eu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük