Kubinyi Júlia, az ifjú népdalénekes május 8-án, a Fonó Budai Zeneházban első önálló lemezének bemutató koncertjére készül. A Népművészet Ifjú Mesterét, a Junior Prima Díjjal kitüntetett népdalénekest sokan a Fölszállott a páva televíziós népzenei vetélkedő első szériájának (2012) döntős szólistájaként is ismerhetik. Júlia a Dűvő zenekar énekese, ám most egyéni énekesi munkássága kerül előtérbe.

 

Kubinyi Júlia, az ifjú népdalénekes május 8-án, a Fonó Budai Zeneházban első önálló lemezének bemutató koncertjére készül. A Népművészet Ifjú Mesterét, a Junior Prima Díjjal kitüntetett népdalénekest sokan a Fölszállott a páva televíziós népzenei vetélkedő első szériájának (2012) döntős szólistájaként is ismerhetik. Júlia a Dűvő zenekar énekese, ám most egyéni énekesi munkássága kerül előtérbe.

 

„Magam járom" című lemezén, melyen a magyar tájegységek népdalainak lehető legszélesebb köréből válogatott, megszólaltat a hazai, palóc dalok mellett széki, moldvai, nyírségi, magyarszováti, kalotaszegi és a nyitrai dalokat is. A lemezén közreműködik a Dűvő Zenekar (Hrúz Dénes, Hrúz Szabolcs, Mohácsy Albert, Nagy Zsolt), Bolya Mátyás, Szokolay Dongó Balázs és Unger Balázs.

 

Kubinyi Júlia 1990-ben született Salgótarjánban. Kisgyermekkora óta része az életének a zene és a tánc. Ezen belül is a magyar népzene és néptánc kultúra. Zenei tanulmányait hegedű és népi ének szakon végezte. Azon generáció tagja, aki már zeneiskolai keretek között tanulhatta a népdaléneklést a salgótarjáni zeneiskola népzene tanszakán édesanyja növendékeként. Az édesanyja volt mindvégig az énektanárnője. A népzene és néptánckultúra gyermekkora óta fellépésekben, később számos hanglemezen való közreműködés, hazai és nemzetközi fesztiválokon, népdalversenyeken való részvétel formájában végigkísérte mindennapjait. Akik pedig énekszavukkal, muzsikájukkal, elhivatottságukkal hozzájárultak az előadói egyéniség kialakulásához, azok a magyarországi táncházmozgalom kezdeti és jelenlegi éltetői, előadói, akik példát állítanak a fiatal, szárnyaikat bontogató zenészek és énekesek számára.

Az évek során számos országos népdalversenyen, hazai és nemzetközi fesztiválon vett részt szólistaként, illetve különböző zenekarokkal. Művészeti tevékenysége sokrétű, 2006-2009 között a Vertich Színpad-Stúdió tagja, 2003-2012 a Nógrád Táncegyüttes tagja, 2003-tól a Rokolya Énekegyüttes énekese, 2008-tól a Dűvő Zenekar énekese. 2012-ben a „Fölszállott a páva…" népzene és néptánc tehetségkutató verseny döntőse, ahol szóló ének kategóriában a zsűri pontszámai alapján holtversenyben első lett. A szakma értékelése szerint az új népdalénekes generáció egyik legtehetségesebb tagja. A sok szépreményű fiatal énekesnő közül főleg gyönyörű, érett hangja, magas szintű énektudása mellett sokoldalúsága emeli ki, mivel a rendkívül gazdag magyar népdalvilág minden területén otthon van. Repertoárja lefedi a Kárpát-medence minden magyarlakta vidékét.

 

„Számomra a magyar népzene a legkedvesebb, és a népdaléneklés az, mely folyton jelen van az életemben mióta csak az eszemet tudom. A népdalokban megfogalmazott gondolatok a ma élő ember számára is érthetőek és érvényesek. Meggyőződésem, hogy bár más körülmények között, mint egykor régen, de népzenénket és népdalainkat most is élővé lehet tenni.  Előadóként fontosnak tartom ismerni a magyar nyelvterület különböző tájegységeinek stílusjegyeit és igyekszem hitelesen tolmácsolni a népdalokat, mert tapasztalataim szerint a népdalnak a maga eredetiségében van valódi szépsége" – mondja a fiatal énekesnő.

 

Jelentősebb eredményei:

Csángómagyar Népdalok Országos Éneklési Versenye – Sásd 2005 – 1. helyezés

„Tiszán innen, Dunán túl…" Országos Népdaléneklési Verseny – Budapest 2006 és 2007 – kiemelt arany minősítés

Országos Népzenei Verseny – Gödöllő 2008 – kiemelt nívódíj

Országos Népzenei Találkozó – Bonyhád 2004 és 2008 – kiemelt nívódíj

Zalai Kamaratánc Fesztivál – Zalaegerszeg 2008 – zenei díj

A Népművészet Ifjú Mestere Állami Kitüntetés 2012

„Fölszállott a páva…" tehetségkutató verseny /Duna TV/; szóló ének kategória; a zsűri pontszámai alapján holtversenyben első

Junior Prima Díj 2013

 

A lemezbemutató koncerten közreműködik:

Bolya Mátyás- koboz

Hrúz Dénes- hegedű

Hrúz Szabolcs- hegedű

Mohácsy Albert- nagybőgő, cselló

Nagy Zsolt- brácsa

Szokolay Dongó Balázs- furulyák, duda, tárogató

Balogh Kálmán – cimbalom

 

2015. május 8. (péntek), 20.00

Kubinyi Júlia: Magam járom – Lemezbemutató koncert

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest, Sztregova u. 3.

 

http://www.fono.hu

https://hu-hu.facebook.com/kubinyijulia.nepdalenekes

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük