A külföldi vásárlók lépést tartanak a magyar lakáspiac növekedésével, 2013 és 2015 között az évi 89-134 ezer adásvétel 6-7 százalékát adták. Ráadásul a szóban forgó időszakban többet vásároltak, mint amennyi eladtak, így a kezükben lévő lakásállomány az elmúlt 3 évben több mint 7 ezer ingatlannal nőtt – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből. A külföldiek Budapesten magas presztízsű ingatlanokat keresik, de a határmenti településeken és a nyaralóövezetekben is aktívak.

 

A külföldi vásárlók lépést tartanak a magyar lakáspiac növekedésével, 2013 és 2015 között az évi 89-134 ezer adásvétel 6-7 százalékát adták. Ráadásul a szóban forgó időszakban többet vásároltak, mint amennyi eladtak, így a kezükben lévő lakásállomány az elmúlt 3 évben több mint 7 ezer ingatlannal nőtt – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből. A külföldiek Budapesten magas presztízsű ingatlanokat keresik, de a határmenti településeken és a nyaralóövezetekben is aktívak.

 

A magyar lakóingatlanpiac jelentős növekedést ért el az elmúlt években. Az adásvételek száma 2013-ban csak 89 ezernél járt, egy évvel később 114 ezernél, 2015-ben pedig már 134 ezernél tartott a piac, ami 28, illetve 17,5 százalékos éves növekedést jelentett. A lakáspiac élénkülésével a részben befektetési céllal vásárló külföldiek aránya valamennyire csökkent a lakáspiacon, de az általuk támasztott kereslet stabilnak mondható – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből. 

 

Több célpontjuk is van

 

Európai uniós vagy egyéb állampolgársággal rendelkező külföldiek 2013-ban 6452 ingatlant vettek Magyarországon, 2014-ben már 7650-et, 2015-ben pedig 8330-at, tehát az adásvételek 6-7 százalékát adták ezekben az években. A vásárlások mellett egy részük az eladói oldalon is megjelent, 2013 és 2015 között 15 ezer magyarországi ingatlantól váltak meg. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a külföldiek szerepéről azt mondta, hogy az adatok alapján jóval több lakást vettek, mint amennyit eladtak, ennek eredményeként, azaz több mint 7 ezer ingatlannal nőtt a külföldiek kezében lévő állomány. A szakember hozzátette, hogy az elmúlt 3 évben a 2015-ös árrobbanás évében vásárolták a legtöbb ingatlant a külföldiek.  Ezzel egybevágnak az ingatlan.com külföldiek érdeklődését bemutató adatai, 2015-ben több mint 220 ezer külföldi látogatója volt az ingatlan.com angol és német nyelvű oldalainak, ami csúcsot jelent.

 

Tavaly egyébként leggyakrabban egyébként német, szlovák és román állampolgárok vásároltak magyarországi ingatlant. Az elemzés szerint a szlovák és román állampolgárok a határmenti településeken, a németek a nyaralóövezetekben is vásároltak ingatlanokat, de Budapest is a célpontok között szerepelt. "Az angol nyelvű oldalainkon elsősorban az eladó és kiadó fővárosi lakóingatlanokat, azon belül is a magasabb presztízsű budai ingatlanokat keresték, de jelentős a belvárosi lakások iránti érdeklődés is. A német nyelvű oldalakon a budapesti lakások mellett a dunántúli – Vas és Győr-Moson-Sopron megyei lakásokat és házakat keresik, és sokan érdeklődnek Balaton-parti és a Tisza-tó mellett ingatlanok iránt.

 

Mit adtak még a lakáspiacnak a külföldiek?

 

A lakásvásárlásaikon kívül a külföldiek pusztán a jelenlétükkel is hatással vannak a hazai ingatlanárakra. A turistáknak rövid távra kiadott lakáshotelek népszerűsége magasan tartja a lakásárakat főváros belső kerületeiben. Az ENSZ turisztikai szervezetének (UNWTO) szerint ugyanis az év első kilenc hónapjában az európai célpontokat 2 százalékkal több turista kereste fel, de voltak kiemelkedő országok. Két számjegyű növekedést ért el például Magyarország, ráadásul a szervezet szerint a jövőben is a kelet-közép-európai régióban nagyobb lehet a növekedés, mint az európai átlag.

 

A lakáshotelekkel az ingatlan.com számításai szerint akár nettó 3-7 százalékos hozamot ki lehet termelni, ami a magyar és a nemzetközi piacon is kedvezőnek számít. Mindemellett ott van a hosszú távú kiadással megszerezhető 2-6 százalékos hozam. Balogh László szerint ez a hozamkilátás magyarázatot ad arra például, hogy miért kerül 800 ezer forintba egy négyzetméternyi használt lakás az V. kerületben.

 

Az ingatlan.com szakértője úgy látja, hogy ameddig a Magyarországra látogató turisták száma növekszik, és a rövid távú lakáskiadás lehetősége fennáll, addig a Budapest belső kerületeiben lévő lakások népszerűek maradhatnak a hazai befektetők körében is. Ezt alátámasztják az ingatlan.com keresletre vonatkozó adatai: az idén októberben 11 százalékkal többen érdeklődtek a budapesti lakások iránt, mint egy évvel korábban, de ezt meghaladó mértékű volt az érdeklődés a belső kerületekben lévő lakások esetében. Az V. kerületi lakások iránti érdeklődés 15 százalékkal nőtt, a VI. és VII. kerületi ingatlanok esetében 58 és 39 százalékos volt az emelkedés.

 

www.ingatlan.com

 

 

Megjegyzés: Az elemzésben szereplő számok az ingatlan.com saját adatain és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal statisztikáin alapulnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük