2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Különös bankjegyek II.

2 perc olvasás
futballista

kuba

Kuba konvertibilis fizetőeszköze volt, hivatalosan kiegészítő pénznek nevezték. Különlegessége, hogy csak külföldieknek adták el dollárért 1:1 arányban. Ezzel lehetett a kitüntetett üzletekben bármit megvásárolni sorban állás nélkül. (Mint nálunk annak idején a IKKA-boltokban.) 2013-ban bejelentették, hogy megszüntetik ezt a fajta pénzt és a kubai pesó lesz az egyetlen törvényes fizetőeszköz az országban. A bankjegyen szereplő portré Antonio Maceo tábornok, a XIX. századi spanyolok elleni győztes függetlenségi háború hőse.

futballista

Egyetlen bankjegy a világon, amelyen egy focista látható. George Best az első angol sztár labdarúgó, a Manchester United játékosa. Aranylabdás, BEK-győztes, kétszeres angol bajnok, támadó középpályásként szerepelt a csapatban. A World Soccer Magazine által összeállított XX. század 100 legnagyszerűbb játékosa listáján Puskás a hetedik, Best a nyolcadik helyet kapta. Nem tudom, fizetett-e valaki az ötfontos bankjeggyel, de hogy a gyűjtők ennek tízszeresét is megadnák érte, az biztos.

1000 dollaros

A dollár használatát az Egyesült Államok Konföderáció Kongresszusa fogadta el 1785-ben. Ez a legelterjedtebb pénznem a világon. Egyes országok az amerikai dollárt használják saját hivatalos fizetőeszközük gyanánt, és sok országban nem hivatalos másodlagos fizetőeszköz. Az 1.000 dolláros bankjegyet 1891-ben bocsátották ki. Eredetét, indokát nem sikerült kiderítenem. Egyetlen hírt találtam róla, 1991-ben egy New York-i árverésen egy példányáért 100 ezer dollár adtak.

jugoszlavia

Az élmunkás mozgalmat egy szovjet bányász példájára szervezték a szocialista országokban a munka termelékenységének növelésére. A. G. Sztahanov vájár állítólag egy műszakban 6 óra alatt 100 tonna szenet termelt ki a norma által előírt 7 tonna helyett. A jugoszláv 10-dínáros bankjegyen Arif Heralić boszniai élmunkás, 11-gyermekes öntödei dolgozó látható. 1992-ben a jugoszláv állam megszűnt, az általa kibocsátott pénzek egyre értékesebbé válnak.

legkisebb

Románia hivatalos fizetőeszköze a lei. (A szó jelentése: oroszlán.) Váltópénze a bani. Az 1917-ben I. Ferdinánd román király portréjával kiadott 10-banis bankjegy a világ legkisebb papírpénze. Mérete 5 x 3 centiméter. Nem sikerült megtudnom, miért adták ki ezt a parányi bankjegyet. Szívesen venném, ha valaki megmagyarázná.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.