2022.október.07. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kultúrközpont és komédia kocsma Százhalombatta szívében

8 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/79469"><img class="image image-_original" src="/files/images/ebatta%20(1).jpg" border="0" width="482" height="310" /></a></span>Képzeljünk el egy egyedülálló vendégváró szigetet, ahol megtalálható minden, ami szem-szájnak ingere: étterem, pizzéria, fagylaltozó és teázó is egyben.

ebatta%20(1)Képzeljünk el egy egyedülálló vendégváró szigetet, ahol megtalálható minden, ami szem-szájnak ingere: étterem, pizzéria, fagylaltozó és teázó is egyben.

ebatta%20(1)Képzeljünk el egy egyedülálló vendégváró szigetet, ahol megtalálható minden, ami szem-szájnak ingere: étterem, pizzéria, fagylaltozó és teázó is egyben. Most töltsük fel ezt a helyet változatos programokkal, zenekarokkal, táncos mulatságokkal, irodalmi estekkel, humoristákkal, és megkapjuk az Ebatta Kultúrkocsmát, Százhalombatta egyedülálló találkozóhelyét.

 

A Százhalombatta központjában álló vendéglátóegység nem csupán a város, de partnerei életében is különleges helyet foglal el. Így nem volt kérdés, hogy a METRO nagykereskedelmi áruház sikeres hazai vállalkozókkal közös sorozatában egy kisfilm a város életében meghatározó szerepet betöltő Ebatta Kultúrkocsmát és a tulajdonos testvérpárt, Gabelics Pétert és Tamást mutatja be. Velük beszélgettünk a kezdetekről, és arról, hogyan is lett egy volt üzemi konyhából Százhalombatta egyik meghatározó kulturális központja.

 

Mikor és hogyan indult a vállalkozás, a Batta.hu Kft.?

Azt hiszem a hangsúly nem is a vállalkozáson van, hanem magán az Ebatta éttermen, hiszen azt ismeri mindenki. Az inspiráció az étterem megnyitásával kapcsolatban adott volt, akkor éltük a privatizáció korát és mi, az öcsémmel, vállalkozók szerettünk volna lenni. Rengeteg versenytárgyaláson vettünk részt, amikor a régi állami vállalatok felosztásából keletkező, különböző profilú telephelyeket és üzlethelyiségeket nyílt árverés útján értékesítették. Ez pusztán az élet és a véletlen műve, hogy pont két százhalombattai vendéglőt sikerült megnyernünk. Ennek immár 22 éve.

 

Honnan jött az ötlet, hogy kultúrkocsmát fognak kialakítani a vendéglőből?

Amikor 1992-ben megvettük az ingatlant súlyos hitelekkel terhelten, akkor a Százhalom Étterem és Presszó névre hallgatott, és egy vagy két éve már üzemen kívül volt. Az étterem hatalmas üzemi konyhával volt ellátva, óriási 300 literes üstökben főtt a leves, meg a pörkölt hajdanán. Mi ezt a hatalmas üzemi konyhát is megörököltük, amit inkább nem üzemeltettünk tovább, hanem kiadtuk bérbe. A vendéglátóterünket a hajdani presszó és a középső vadászterem részből alakítottuk át és évek alatt fejlesztettük tovább – volt hozzáépítés, felújítás, átépítés, szintráépítés -, minden évben az üzlet csinosítgatására fordítottuk a pénzt, és huszonegy év alatt jutottunk el idáig. Az elején söröző, billiárd szalon és diszkó volt a profilunk, és kezdtünk egy pizzériával. Aztán átálltunk inkább melegkonyhára, és most gyakorlatilag a környéken – ugyan nem az én tisztem megítélni – de úgy érzem, hogy mi adjuk a legmegbízhatóbb minőségű ételeket, amelyek ár-érték arányban is a legjobbak. Folyamatosan a kiváló minőségre törekszünk és ehhez remek szakácsaink is vannak.

 

Tehát el akartak szakadni a diszkó vonaltól és inkább szerettek volna valami kulturális értéket vinni az üzletbe?

Igen. Rájöttünk, hogy a diszkó az egy hétvégi menet: minden szombaton csurig voltunk, hétközben azonban lézengtek az emberek. Alapvetően nem is ez volt a probléma, hanem az a zavarkeltő közeg, ami hozzácsapódott ehhez a világhoz, és amit egyre kevésbé tudtunk tolerálni és még kevésbé hétről-hétre küzdeni ellene. Ezért úgy döntöttünk, hogy profilt váltunk és egy nyugalmasabb, beülős, mindennapra vonatkozó üzletet terveztünk. Ezt a profilt pedig a mai napig tovább és tovább fejlesztjük.

 

Sikeres volt a váltás? Milyen szerepet tölt be az étterem most a város életében?

Mindenképp sikeres volt, és büszkén mondhatom, hogy már meghatározó szerepet töltünk be. Mi vagyunk a központi kiinduló és érkezési hely. Ha valaki szórakozni indul, akkor általában nálunk találkozik a társaság, vagy éppen a színházi est, vagy egyéb szórakozás után nálunk issza meg az utolsó italát, esetleg éppen hozzánk jönnek el vacsorázni. Mi nem kívántunk fehérabroszos, elegáns étterem lenni soha. Éppen az adja a helynek a kötetlen hangulatát.

Már 21 éve élünk együtt a várossal, és ennek velejárója, hogy a városban a lakosság egyre nagyobb és jelentősebb részét személyesen ismerjük, nagyon sok ismerősünk, barátunk, törzsvendégünk van. Ezért is próbálunk a város kultúrközpontja lenni. Ezért adtuk a helynek a kultúrkocsma nevet is.

 

Mitől kultúrkocsma az Ebatta kultúrkocsma?

Először elkezdtük kiválogatni és összegyűjteni, ami nekünk az elérhető és változatos kulturális választékból tetszik, és amiről úgy gondoltuk, hogy hozzánk és az Ebattához illő. Egy ilyen helyet megtölteni mindennap hatalmas munka, azért folyamatosan ebben élünk, ezzel foglalkozunk, keressük a lehetőségeket. Így áll össze a programkínálatunk.

A környéken a dumaszínházasoknak az egyik kizárólagos leszerződött helye vagyunk. Ez a programelem például egy humoros „színház". De szoktuk ezt keverni irodalmi estekbe hajló fellépésekkel is. Például Berecz András nem annyira stand up comedys, mint inkább versmondó vagy mesemondó. Laár András sem annyira stand up comedys, hanem inkább az abszurd humort képviseli. A dumaszínházat ezért inkább komédia kocsmának nevezzünk.

A másik célcsoport a fiatalabb zenészek, zenét szeretők és társaságuk. Számukra szervezzük a 'Free stage' esteket, ami amatőr zenekarok nyilvános próbáit jelenti. Ezek a helyi nonprofit egyesületen keresztül szerveződnek, és mi vagyunk a helyet adó klubhelyiség. Így csatlakozunk be a városi rendezvényekbe is, például a Summer Fest-be, ahol évente 20-25 ország tánccsoportja zsong a főtéren az épület körül és mi is különböző programokkal, nemzeti menüajánlatokkal, vagy magyar vidékek válogatott menüajánlatával egészítjük ki a program- és ételkínálatunkat.

Több vendégünk van, aki egy-egy esemény kapcsán ismerte meg az Ebattát, és meglepődve kérdezte, hogy lehet az, hogy még nem járt itt. Talán előtte épp nem az ő célcsoportját értük el. Aztán egyszer talált egy érdekes programot, bejött, jól érezte magát, például egy dumaszínházas esten, és azóta is több nap találkozunk vele, családdal, gyerekekkel, feleséggel.

 

Mennyire fontosak önnek ezek a személyes, már partneri kapcsolatok az üzleti életben, a sikerek elérésében?

Az üzleti kapcsolatoknál is nagyon fontosak. Az első 3-4-5 évünk gyakorlatilag azzal telt el, hogy szállítóról szállítóra, pincérről pincérre, szakácsról szakácsra váltottunk. Ez alatt a 21 év alatt azonban elértünk, hogy van egy stabil és kiszámítható partneri körünk, akiknél tudjuk, hogy minden odaér, elkészül időben, méghozzá jó minőségben. Az évek alatt nyújtott tartós minőséget, pontos beszállítást, korrekt árakat figyeljük, és azokat a szállítókat tartjuk meg, akik ezt nyújtják nekünk. Tíz évvel ezelőtt mi jártunk el beszerezni a nyersanyagokat, most gyakorlatilag akkor indulunk el személyesen beszerezni az árut, amikor kíváncsiak vagyunk az újabb ajánlatokra, vagy nem tudjuk beazonosítani egyértelműen azt a terméket, amit egy étlapváltásnál szeretnénk rátenni a menüre.

 

Partnereik közül legutóbb a METRO Kereskedelmi Kft. kisfilmjében szerepelt az Ebatta Kultúrkocsma, mint sikeres hazai partner. A vállalkozás sikeréhez valóban ilyen jól bevált partneri kapcsolat és együttműködés alakult ki a nagykereskedelmi üzletlánccal?

Megbízható partnerre találtunk, és a METRO-nál páran személyesen ismernek minket és tudják, hogy kik vagyunk. Hosszú út vezetett addig, amíg az egyik fő beszállítónkká vált és valóban együtt fejlődtünk: mi jeleztük nekik azokat a hibákat, amit észrevettünk, ezek alapján ők javítottak vagy épp továbbfejlesztettek. Szépen lassan alakították az üzletpolitikájukat olyan irányba, ami nem csak nekünk, hanem nagyon sok más profilú vállalkozásnak is megfelel. Úgy érzem nekünk is nagy szerepünk volt abban, hogy például legyen kiszállítás, hogy a kiszállítás milyen módon történjen, hogy legyenek egyedi beszerzési listák és segítséget kapjunk ahhoz, hogy a METRO 18.000 termékéből kiválogassuk ugyanazt a harminckettőt minden héten. Itt egy hosszú, éveken át tartó folyamatos alkalmazkodásról és együttélésről beszélhetünk, amivel elértük a számunkra legoptimálisabb szolgáltatást, ami három éve már, mondhatjuk, hogy változtatás nélkül stabil. A rendszer kifinomult, kialakult, mindenki tudja, hogy mi a dolga, és hogy mi, mikor és hova érkezik. Folyamatos finomhangolásra volt szükség és most tökéletesen működik a rendszer. Jelenleg a METRO az egyik fő és legstabilabb beszállítónk, és valóban partneri a kapcsolatunk.

 

Ebatta Kultúrkocsma

Százhalombatta

Damjanich u. 16.

 

https://www.youtube.com/watch?v=WAcVSceo_RU

http://www.e-batta.hu/

https://hu-hu.facebook.com/pages/E-batta-Kult%C3%BAr-Kocsma/122831791131978

 

Lantai József

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.