Kutatásfejlesztés és innováció 2013 – konferencia a BME-n

„Számoljon velünk!" – ez volt a BME 2013 június 21-i, a kutatás és fejlesztés időszerű egyetemi kérdéseiről szóló rendezvényének jelmondata. A Műegyetem 2013-ban további négy évre megkapta a kutatóegyetemi címet, így folytatódhat az egész egyetem megújulása és újrapozícionálása a hallgatók, a régi és új partnerek, valamint az ország egésze számára. A „Számoljon velünk!" rendezvény mind a döntéshozók, mind a közvélemény figyelmét kívánta felhívni arra , hogy érdemes „számolni" a Műegyetemmel, mert tevékenysége, szolgáltatásai és eredményei meghatározó jelentőségűek az ország jövője szempontjából.

„Számoljon velünk!" – ez volt a BME 2013 június 21-i, a kutatás és fejlesztés időszerű egyetemi kérdéseiről szóló rendezvényének jelmondata. A Műegyetem 2013-ban további négy évre megkapta a kutatóegyetemi címet, így folytatódhat az egész egyetem megújulása és újrapozícionálása a hallgatók, a régi és új partnerek, valamint az ország egésze számára. A „Számoljon velünk!" rendezvény mind a döntéshozók, mind a közvélemény figyelmét kívánta felhívni arra , hogy érdemes „számolni" a Műegyetemmel, mert tevékenysége, szolgáltatásai és eredményei meghatározó jelentőségűek az ország jövője szempontjából.

A rendezvényen díjazta a Pro Progressio Alapítvány az elmúlt év során született két legjelentősebb egyetemi innovációs eredményt, ill. kiállították a Guiness rekordra készülő, BME hallgatók által épített Goldberg-gépet is.

 

Az eseményt megnyitó dr. Péceli Gábor rektor az egyetem eredményeire és gondjaira emlékeztetett, az intézménynek a 2008-as pénzügyi ellátás 60%-ából kellene országos jelentőségű képzési feladatait ellátni, ez nem valós elvárás, pedig az egyetem jól teljesít. A kormányzat által támasztott követelményeknek az intézmény megfelel, az országos felsőoktatási kapacitás 6,2%-át gondozva, az összes hallgató 8,1%-át, a nappali hallgatókra vetítve 10%-át oktatja. A Műegyetem a felvételi átlagpontszámok vonatkozásában az országos második helyen áll, a Színház- és Filmművészeti Egyetem után, az elmúlt évi felvételi vizsgákon az elért pontszámok 70%-át meghaladó eredményekkel vett csak fel új hallgatókat. 

Az országos, 2012-13-as felsőoktatási arányokat tekintve, az egyetem teljes munkaidős oktatóinak részaránya 7%,

minősített oktatói 7%-ot, főállású akadémikusok 20%-ot, a Lendület kutatócsoport 16%-ot, az MTA-BME kutatócsoport 12%-nyi országos részarányt képvisel. A hazai webes tudományos közlemények 9%-a származott a

BME-ről. A University Ranking by Academic Performance hazai sorában ötödik helyet foglalja el a BME, az un. Webometrix rangsorban pedig az ELTE után a második helyen szerepel. Hasonló helyen áll a Magyar tudományos Művek Tára közleményeibe jegyzett oktatói művekkel. A BME eredményes a nemzetközi programokban való részvétellel, mint a Solar Dechatlon, a Clima KIC, URBMOBI – IKT, JKL és FE együttműködésben, a Duna Stratégia – Danube Universaties-ben, a Visegrádi Együttműködés – V4 Green Energy Platform-ban. A hazai Virtuális Erőmű kooperációs programban a BME a fő szakmai támogató intézmény. Meghatározó konzorciumi partner, K+F szolgáltató az Új Széchenyi terv keretében meghirdetett energetikai pályázatokon.  

A BME-n egy helyen található meg a klasszikus szerves gyógyszeripar és analitikai K+F apparátus, a biotechnológiai, ill. az ezek modellezéséhez szükséges bio-informatikai, kemo-informatikai apparátus.  

A BME erős pozíciókkal rendelkezik a nanofizika, nanotechnológia és anyagtudomány (NNA), az Intelligens Környezet és e-technológiák (IKT) kutatásában.  

2013 februárjában kiválósági támogatást nyert a hazai kiemelt kutatóegyetemek sorában, bár ez az összeg az intézményekre jutó teljes támogatás mindössze 5,7%-ára rúg.   

A 2014-es fenntartói finanszírozásból az egyetem másfél havi összeget hiányol. 

A Műegyetem új, fogadóképes, minőségelvű, hatékony szerkezetben működik, így várja a működéshez és fejlesztéshez szükséges forrásokat.

 

Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára elmondta, a BME-n kidolgozott modellt sikerült felhasználni a Sajó áradásánál és a kolontári vörösiszap-katasztrófa esetén is, az egyetemen kidolgozott kockázat-elemzés pedig a katasztrófavédelmet segítette. A tűzoltóság és az építésügy is támaszkodik a BME kutatási tapasztalataira, a vonatkozó jogszabályok esetén számítanak az egyetem véleményére. Az államtitkár kijelentette, a forráshiány ellenére igyekeznek mindent megtenni, hogy a BME a jövőben is magas színvonalú oktatást tudjon produkálni.

Hangsúlyozta, a felsőoktatási intézmények közös érdekeik összehangolásával lehetnek sikeresek. 

A Belügyminisztérium a versenyképesség és az innováció élesztőjeként számít a BME-re.

 

Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára szólt a következő évben várhatóan elkészülő nemzeti közlekedési stratégiáról. A közlekedésbiztonság fejlesztése továbbra is cél, eredményként könyvelhető el a közúti balesetek számának jelentős csökkenése. 

A minisztérium a BME-n tanulók közül tíz diplomamunka megírását támogatja, így kívánják ösztönözni a legfiatalabb mérnököket, ezen túl, a járművezető-oktatók képzésébe is bevonták az egyetemet. A közúti ellenőrzések hatékonyságának növelésére egyetemi nyílt napot szerveznek a közeledésbiztonságról. Az irányítók elkötelezettek a biztonságos és intelligens közlekedés megteremtésében, ami kihívást jelentő feladatként jelenhet meg a mérnökök számára is.

Átfogó hatástanulmányokat készítenek a közúti közlekedésben elhunytak számának csökkentésére.

 

A rendezvény keretében átadták át a Pro Progressio Alapítvány – BME Innovációs Díj 2013 elismerést az üzleti szempontból is kiemelkedő innovációs teljesítmények jutalmaként. A két díjazott projekt egy-egy millió forintban részesült. Az 1996 óta működő alapítvány tevékenysége a tehetséggondozás és az innovációs tevékenység területére összpontosul. Évente közel 500 hallgatót és kutatót támogat ösztöndíjjal.

 

A Tresorit – Felhő alapú rejtjelezett adattároló- és megosztó rendszer-t  dr.Buttyán Levente egyetemi docens, valamint Lám István és Szebeni Szilveszter, a BME VIK Hálózati rendszerek és Szolgáltatások Tanszék hallgatói fejlesztették ki. (Az Euroastra korábban részletesen beszámolt a rendszerről.)  

 

A Pozitron emissziós tomográfia GPU klaszteren c. projektet Dr. Szirmay-Kalos László egyetemi tanár, Dr. Szécsi László egyetemi docens, Dr. Umenhoffer Tamás egyetemi adjunktus, valamint Tóth Balázs és Magdics Milán doktorjelölt dolgozta ki (BME VIK Irányítástechnika és Informatika Tanszék, Számítógépes Grafika Csoport).   

A Pozitron Emissziós Tomográfia (PET) olyan orvosi képalkotási módszer, amellyel a sejtek működés közben tanulmányozhatók. A díjazott pályamunka során olyan számítási eljárás és azt implementáló, un. TeraTomo 

Rekonstrukciós program készült, amely elvi, algoritmikus és implementációs újdonságaival túlszárnyal más, hasonló termékeket, pontosabban és gyorsabban végzi el a kisállat-, vagy humán tomográf mérési adataiból a PET rekonstrukciós feladatot. Előnye; az összes számítási feladatot a grafikus jelfeldolgozók (GPU) párhuzamos szerkezeti viszonyaira illesztették, így azok számítási képességeit a legkedvezőbben sikerült kiaknázni. 

A BME VIK IIT és a Mediso Kft. közös, öt évnyi közös fejlesztésének eredménye az a komplex, GP-GPU alapú PET rekonstrukciós szoftver, amely a feladatot több, teraflopos teljesítményű GPU összesített üzemével képes előállítani.

Ez a szoftver új algoritmusokon alapul, melyeket egy nemzetközi (PCT) szabadalomban rögzítettek. A TeraTomo program olyan, a Mediso nanoScan PET pre-klinikai és az AnyScan klinikai PET berendezéseiben alkalmazott rekonstrukciós motor, amit a világ vezető molekuláris biológiai kutatóintézeteiben és egyetemein eredményesen használnak.   

A most megvalósított rendszer előnye; a szoftver beépült a Mediso Nucline programcsomagjába, a kisállat PET (NanoScanTM), valamint a humán PET (AnyScanTM) berendezésekben ezek végzik a rekonstrukciós feladatokat, s alkalmas más készülékekkel való együttműködésre is. Egy-egy NanoScanTN PET/CT ára 100 millió Ft nagyságrendű, a berendezésből 2011-ben 20 darabot, 2012-ben 22-őt adtak el.

 

 

 

www.bme.hu  

https://kutatas.bme.hu/portal 

http://www.bme.hu/kutatoegyetemi-konferencia  

www.progressio.hu

 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük