Laár András új abszurdjait, amelyek a színpadon megkedvelt versek, prózák és dalszövegek gyűjteménye, a Kossuth Kiadó jelenteti meg az idei Ünnepi Könyvhéten (Budapest, Vörösmarty tér, 2011. június 2-6.), jelentették be az Integrál Akadémia múlt heti sajtótájékoztatóján. A színpadról jól ismert és népszerű művészt szellemi rokonság kapcsolja össze az Integrál Akadémiával, ahol buddhista tanítóként már tartott előadást.

Laár András új abszurdjait, amelyek a színpadon megkedvelt versek, prózák és dalszövegek gyűjteménye, a Kossuth Kiadó jelenteti meg az idei Ünnepi Könyvhéten (Budapest, Vörösmarty tér, 2011. június 2-6.), jelentették be az Integrál Akadémia múlt heti sajtótájékoztatóján. A színpadról jól ismert és népszerű művészt szellemi rokonság kapcsolja össze az Integrál Akadémiával, ahol buddhista tanítóként már tartott előadást.

Laár András a KFT zenekar énekes-gitáros-zeneszerző-szövegírójaként vált ismertté a 80-as évek elején. Az 1986-ban alakult L'art pour l'art Társulat alapítójaként, a magyar abszurd humor egyik éllovasa. A 90-es években a híres Besenyő család, Besenyő Pista bácsija szerepében országos népszerűségre tett szert. Az általa megformált figurák: Tompika, a Költő, Kemenesfalvi bácsi, szintén mind a mai napig vidámságot hoznak a Társulat előadásait látogató közönség életébe. A 2000-es évek elején, addig összegyűjtött abszurd humoros és komolyabb írásaiból Laár pour l'art címmel kötetet jelentetett meg. Írói munkásságát ezen kívül, még három könyv fémjelzi, a Csőevő Duhajka meséi, az apjával és nagyapjával közösen írt Nem múlok el soha, és a 108 finomenális vegetáriánus recept című szakácskönyv.

Laár András betegsége miatt sajnos nem tudott megjelenni a sajtótájékoztatón

„A Kossuth Kiadó értékmentő és értékteremtő könyvkiadási koncepciójába tökéletesen beleillik Laár András, a magyar abszurd humor egyik éllovasának legújabb kötete – mondta beharangozójában László Ágnes a Kossuth Kiadó kommunikációs vezetője. Nem mondunk újdonságot azzal, hogy versei, dalai, írásai ironikus hangvételükkel, meghökkentő, olykor émelygést, ellenérzést, nevetést, vagy vigyort kiváltó szóképeivel nem hagyják érintetlenül az olvasót, a hallgatót. Tudja ezt maga a szerző is, aki így ajánlja új könyvét:

„Kedves Olvasó!

Örülök, hogy a kezébe vette e kötetet, mert ezzel lehetővé vált, hogy legújabb írásaimat Ön is elolvassa. Az elmúlt évben igen sokszor eszembe jutott ez a pillanat, és már előre kíváncsian fürkésztem az akkori jövőt, ami mostanra már épp a jelen, hogy Ön milyen arcot vág majd írásaim olvasása közben. Bizony izgultam, hogy nem fogja-e indulatosan behajítani a sarokba könyvemet egy kacifántos káromkodás kíséretében… de ugye nem! Remélem, ehelyett inkább falni fogja a betűt, hacsak ez nem tűnik túlzásnak.

A könyv jó pár olyan abszurd verset és prózai művet tartalmaz, amit Ön már megismerhetett a L'art pour l'art Társulat újabb előadásaiból, de szép számmal akadnak olyan írások is, amelyek máshol még nem jelentek meg és a jövőben sem fognak megjelenni. Mindehhez jó szórakozást kívánok!

Egyébként most egy olyan filozofikusabb hangvételű köteten dolgozom, amelyben spirituális, szellemi tapasztalataimat foglalom össze. Remélem ez is megjelenik még az idén, szintén a Kossuth Kiadó gondozásában."

A kötetben szó esik többek között a létet mérő mérlegről, a cipőkből kinövő lábakról, a pékek viselt dolgairól, a fülek nélküli gilisztáról, a nylonzacskóban napra kitett Lajta-sajtról, Besenyő Tudományos Kutató Istvánról, egy trágár fénysugárról, állatságokról, emberi dolgokról, a szomorúságról, a pénz-költészetről, foglalkozási ártalmakról, kozmetológiáról, háztartási költészetről, a senyvedőlevesről, no meg a szemen szedett hazugságról – csak úgy Laár módra.

 

Szemen szedett hazugság

Én általában szemeken szedem a hazugságot,

Csipáról csipára, ide-oda ugrálok,

És ha egy-egy közepesnél nagyobbacska

Hazugságot, de legalábbis termetesebb

Füllentést fellelek,

Kibővítem a pimasz módon szembeszökő

Látáskárosító hazugságokból begyűjtött

Gyűjteményemet.

 

A kibővítést megtörtént! A L'art pour l'art Társulat és az abszurd humor népes tábora bizonyára nagy örömmel veszi kézbe ezt a könyvet, hogy utána a szerzővel együtt skandálja, énekelje majd a verseket, a dalokat a harmincadik születésnapját ünneplő KFT jubileumi koncertjén, december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában. Aki pedig még most a „táboron" kívül van, annak kiváló alkalmat kínál a kötet a műfaj megkedveléséhez.

Kívánjuk, hogy a könyvolvasók töltsék meg az arénát!

Találkozunk az Ünnepi Könyvhéten!" – fejezte be ajánlóját László Ágnes.

Június 4-én, az ünnepi könyvhéten a Kossuth Kiadó standján találkozhat a közönség Laár Andrással, ahol du. 3- órakor dedikálja új könyvét.

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük