Az egyik legveszélyesebb foglalkozást űző szakemberek mérik össze tudásukat: május 28-án 15. alkalommal rendezik meg hazánkban a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokságot.

 

Az egyik legveszélyesebb foglalkozást űző szakemberek mérik össze tudásukat: május 28-án 15. alkalommal rendezik meg hazánkban a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokságot.

 

2001 óta, immáron 15. alkalommal rendezik meg Magyarországon a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokságot. A versenyben részt vevő, fakitermeléssel foglalkozó szakemberek megmérettetik szakmai tudásukat, és a gyakorlatban rutinszerűen végzett feladatok biztonságos, gyors és pontos végrehajtását mutatják be.

 

A STIHL izgalmas, remek hangulatú szakmai versenyeire érkező pozitív visszajelzéseknek köszönhetően állami erdőgazdaságok, magánerdő tulajdonosok, oktatási intézmények, valamint támogató önkormányzatok is kedvet kaptak, hogy országszerte önerőből regionális fakitermelő versenyeket szervezzenek. A regionális versenyeket végül a STIHL egy nagy országos versenysorozattá fogta össze.

 

Az idei első két regionális döntőt Ásotthalmon és Orfűn tartották, 12 csapat már kvalifikálta magát a szeptemberi országos döntőbe. Május 28-án, Keszegen rendezik az utolsó tavaszi fordulót. Ezután augusztusban Bükkzsércen, szeptemberben Göbösmajoron küzdenek majd a csapatok a döntőbejutásért, amire várhatóan szeptember 18-án kerül sor. A 2015-ös versenysorozaton több mint 80, 4-fős csapat vett részt, a döntőben az aranyérmet a legjobb 40 csapat közül a Vértesi Erdő Zrt. csapat vihette haza.

 

A kétévente megrendezésre kerülő nemzetközi fakitermelő világbajnokságokon is jeleskednek a hazaiak, a legutóbbi világversenyen a 27 induló csapat közül a magyarok, egyedüliként hibapont nélkül, az előkelő 4. helyet szerezték meg 4812 ponttal. Ez a pontszám önmagában is szenzációs eredménynek számít, ugyanis a fakitermelő világbajnokságok történetében eddig összesen 6 csapatnak sikerült átlépnie a 4800-as határt. Új világrekord is született, Rittlinger Róbert, a csapat egyik tagja 8.7 másodperc alatt teljesítette a „szerelés" versenyszámot.

 

„A versenysorozat célja kezdetektől fogva az erdei munka biztonságának növelése, a munkavédelmi eszközök használatának ösztönzése, a szakemberek gyakorlati tudásának fejlesztése volt, úgy, hogy közben az erdei munka nehézségére is fel tudjuk hívni a laikusok figyelmét." – mondta Bakon Gábor, az Andreas Stihl Kft. ügyvezetője.

 

A versenyeken elsősorban professzionális fakitermelők vesznek részt, valamint a katasztrófavédelem versenyének legjobbjai. A fakitermelés szakmai alapjait modellező versenyszámok mellett, mint a választékolás, gallyazás, darabolás, hasítás fejszével, majd végül sarangolás – olyan versenyszámok is vannak, mint: a precíziós vágás, valamint a lánccsere. A pontozás alapja a biztonság, a másik tényező pedig az idő. Ennek fényében egy profi csapatnak nincs más dolga, mint betartva a biztonsági szabályokat gyorsan és pontosan dolgozni.

 

http://www.stihl.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük