Egy éve vehetnek igénybe adókedvezményt a nyugdíjbiztosítást kötők. A kedvezmény az első egy évben robbanásszerű elmozdulást nem hozott a piacon, de a tavalyi év tapasztalatai a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) szerint reményt keltőek. 

Egy éve vehetnek igénybe adókedvezményt a nyugdíjbiztosítást kötők. A kedvezmény az első egy évben robbanásszerű elmozdulást nem hozott a piacon, de a tavalyi év tapasztalatai a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) szerint reményt keltőek. 

Évi legfeljebb 130 ezer forint összegben vehetnek igénybe adókedvezményt a nyugdíjbiztosítással rendelkezők, mely lehetőség sokak számára tette vonzóvá a hosszútávra szóló nyugdíjbiztosítási termékeket. Az öngondoskodási igény   térnyerésének növekedését támasztja alá a GfK Hungária egyik közelmúltbeli felmérése is, amelyből kiderül, hogy a lakosság nagy részének különösen fontos a biztonság, ha megtakarításáról van szó. A 2014. január elseje óta igénybe vehető adójóváírás pedig emellett nem csekély ösztönző erő.

 

A kutatás szerint a 15-19 éves korosztály 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy számára elsősorban a legbiztonságosabb befektetési lehetőségek jöhetnek szóba, a 20-29 éveseknél, illetve a 30-39 éveseknél ez az arány 66 százalékos. A 40-49 és az 50-69 évesek körében pedig már 69 százalék számára prioritás a biztonság.

 

Érdekes képet mutat a hosszú távú megtakarításokra vonatkozó válaszok sokszínűsége is. A kutatásból kiderül, hogy a fiatal korosztály jelentős része, a megtakarítással rendelkező 20-29 évesek harmada tesz félre rendszeresen pénzt valamilyen váratlan kiadásra, 12 százalékuk pedig már gyermeke jövőjére is gondol. Igaz, a nyugdíjas évekre elsősorban nem ők, hanem a 40-49 évesek takarékoskodnak – körükben ez az arány a megtakarítással rendelkezők 22 százaléka -, az jól látszik, hogy valamilyen módon már a 20 évesek is gondolnak a jövőre és megpróbálnak felkészülni rá.

 

A nyugdíjbiztosítások után járó adóvisszatérítés lehetősége egyelőre újdonság a piacon, hosszabb távon azonban valóban komoly lendületet hozhat. Ehhez ugyanakkor a lakosság edukációja is nélkülözhetetlen, a GfK Hungária kutatása alapján a pénzügyekkel kapcsolatos tájékozottság és jól informáltság jelenleg szinte minden korosztályban igen alacsony szinten van.

 

A 15-19 évesek mindössze 11 százaléka nyilatkozott úgy, hogy „jól informáltnak" érzi magát a pénzügyekben, a 20-29 éveseknél bár magasabb ez az arány, de így is mindössze 21 százalékos. Legtöbben a 30-39 évesek között – 26 százalékuk – érzi megfelelőnek pénzügyi tudását, az idősebb korosztályban pedig 20 százalék körüli ez az arány.

Az igények ugyanakkor láthatóan növekedő tendenciát mutatnak. 2014. első háromnegyed évében a biztosítók több mint 45 ezer darab nyugdíjbiztosítási szerződést kötöttek. A piacon jelenleg 50-féle adókedvezményre jogosító nyugdíjbiztosítási szerződés érhető el, az egy szerződésre jutó éves átlagos díj elérte a 212 ezer forintot.

 

„A kedvezménnyel a nyugdíj-előtakarékossági számlához, illetve az önkéntes nyugdíjpénztárak adókedvezményéhez hasonló kedvezmény társul a nyugdíjbiztosításokhoz is, ez pedig reményeink szerint jelentősen növelni fogja az időskorra történő öngondoskodási hajlandóságot és azon belül a biztosítások szerepét is. Az új kedvezmény bevezetése jelentős lépés, mivel a társadalom széles rétegei számára biztosítja a támogatott öngondoskodás lehetőségét" – hangsúlyozza Molnos Dániel, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) főtitkára.   

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük