2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Lázár Ervin Emlékház nyílt meg Sárszentlőrincen

2 perc olvasás
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64502"><img class="image image-preview" src="/files/images/lazarervin2.jpg" border="0" alt="Lázár Ervin" title="Lázár Ervin" width="170" height="236" /></a><span style="width: 168px" class="caption"><strong>Lázár Ervin</strong></span></span>L. Simon László kultúráért felelős államtitkár szeptember 15-én Sárszentlőrincen megnyitotta a Lázár Ervin Emlékházat, amely a Sárszentlőrinci Önkormányzat és a Petőfi Irodalmi Múzeum együttműködésében jött létre.</p> <p> 

lázár ervinLázár ErvinL. Simon László kultúráért felelős államtitkár szeptember 15-én Sárszentlőrincen megnyitotta a Lázár Ervin Emlékházat, amely a Sárszentlőrinci Önkormányzat és a Petőfi Irodalmi Múzeum együttműködésében jött létre.

 

lázár ervinLázár ErvinL. Simon László kultúráért felelős államtitkár szeptember 15-én Sárszentlőrincen megnyitotta a Lázár Ervin Emlékházat, amely a Sárszentlőrinci Önkormányzat és a Petőfi Irodalmi Múzeum együttműködésében jött létre.

 

L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a Tolna megyei Sárszentlőrincen szeptember 15-én megnyiotta a Kossuth-díjas Lázár Ervin meseírónak szentelt emlékházat.

 

Lázár Ervin Alsó-Rácegrespusztán nőtt fel, majd Felső-Rácegrespusztán és Sárszentlőrincen járt iskolába. Később elkerült szűkebb hazájából, de írásaiban, amelyeken generációk nőttek fel, mindig fontos szerephez jut a gyermekkor és a közösséghez tartozás gondolata.

A 2006-ban elhunyt, Kossuth-díjas író emlékháza Sárszentlőrinc polgármesterének kezdeményezésére a Sárszentlőrinci Önkormányzat és a Petőfi Irodalmi Múzeum együttműködésében jött létre, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig 4 millió forinttal támogatta az Alfa-programon keresztül. A falu közössége fontosnak tartja a térség irodalmi értékeinek ápolását: Petőfi Sándor és Illyés Gyula is járt itt iskolába. Lázár Ervint már életében a falu díszpolgárává avatták.

 

A Lázár Ervin Emlékház több korosztályt is megszólít: a fogadótérben kiállított fotókon bepillanthatunk az író életébe, és meghallgathatjuk meséit, amelyek egy részét maga mondja. A kutatószobában lévő képgaléria Lázár irodalmi műveit, illetve kortársainak képzőművészeti alkotásait mutatja be. Az író világát szimbólumerdő, Lázár Ervin íróasztala és polca jeleníti meg, különböző multimédiás eszközökön pedig kutatható anyagok is hozzáférhetőek. Az emlékházban van még a meseíró hőseivel berendezett meseszoba és óriás társasjátékokkal rendelkező udvar, amely nagyobb rendezvények megtartására, csoportos játékokra, de akár táborok tartására is alkalmas. A ház időszaki kiállításoknak is teret biztosít.

A Lázár Ervin Emlékház 2012. szeptember 15-től várja látogatóit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.