www.malev.huwww.malev.hu Tizennyolc légiutas-kísérő kapott szakmai elismerést a Malévnél, melyeket Fehérváry Géza, a Társaság üzemeltetési vezérigazgató-helyettese adott át a Malév Oktatási Központjában. Az elismeréseket a legtöbb repült órát és felszállást teljesített légiutas-kísérők kapták a beosztás és a repülőgép típus szerinti különböző kategóriákban.

 

www.malev.huwww.malev.hu Tizennyolc légiutas-kísérő kapott szakmai elismerést a Malévnél, melyeket Fehérváry Géza, a Társaság üzemeltetési vezérigazgató-helyettese adott át a Malév Oktatási Központjában. Az elismeréseket a legtöbb repült órát és felszállást teljesített légiutas-kísérők kapták a beosztás és a repülőgép típus szerinti különböző kategóriákban.

A legtöbb, 513 felszállást Nagy Zsuzsanna rövidtávos supervisor, míg a legtöbb repült órát, 833 óra 52 percet pedig Rózsa Krisztina, hosszútávon repülő beosztott légiutas-kísérő teljesítette 2007-ben. A rövidtávú purserek közül Hankesz Delila töltötte a legtöbb időt, össesen 788 óra a levegőben.

Fehérváry Géza az eseményen elmondta: „Olyan kollégákat köszöntöttünk ma, akik bár otthon gyermeket nevelnek, hozzátartozókról gondoskodnak, vagy éppen tanulnak, mégis, a légitársaságnál elvárt feladatmennyiségen túl, nyári szabadságukat is feláldozva, végigdolgozták a csúcsforgalmi időszakot. Ezzel is lehetővé tették, hogy utasainkat magas szintű szolgáltatások biztosítása mellett juthassuk el célállomásukra, amit ők azzal hálálnak meg, hogy újra és újra minket választanak, vagy éppen Kelet-Európa legjobb légitársaságának jelölik a Malévet."

A szakmai elismerések átvételét követően, a Malév „legjei" a légitársaság oktatási központjában mutatták be egy járat teljesítése során adódó feladataikat, illetve hogyan készülnek fel munkájukra, speciális képzések segítségével.

A légiutas-kísérők munkája a repülőgépek fedélzetén nagyon sokrétű. Nemcsak jó vendéglátóknak kell lenniük, az utasok kényelméről és jó közérzetéről gondoskodniuk, az esetlegesen előforduló kisebb-nagyobb akár egészségügyi problémákat is orvosolniuk, hanem például vészhelyzet esetén biztosítaniuk kell a repülőgép biztonságos elhagyását. 

Mindezeket az ismereteket nyolc hét alatt sajátítják el a légiutas-kísérő kiképző tanfolyamon. A tanfolyam anyagát nemzetközi előírások alapján állítják össze a Légiutaskísérő osztály oktatói. A tanfolyam elvégzése és a sikeres vizsgák után  nemzetközileg is elismert légiutas-kísérő szakszolgálati engedélyt kapnak.

A képzés során foglalkoznak repülés-elmélettel és repülés-történettel, navigációval és útvonal ismerettel. Megismerkednek a Malév repülőgépeinek fedélzeti és biztonsági berendezéseivel, vészhelyzeti teendőikkel. Elsősegélynyújtást, újraélesztést, defibrillátor használatot, kommunikációt és konfliktus-kezelést tanulnak. Elsajátítják a fedélzeti utaskiszolgálást és a szolgáltatói viselkedés elemeit. Foglakoznak az egyenruhához illő sminkeléssel, frizurakészítéssel is.

A tudást nem elég egyszer megszerezni, azt szinten is kell tartani, ezért a légiutas-kísérők minden évben újra beülnek hét napra az iskolapadba. A nyelvismeretek frissítése és kommunikációs tréningek mellett gyakorolják többek között a tűzoltást, a vészcsúszda használatát és a füsttel teli kabinból való mentést is. Az éves továbbképzést egy vizsga zárja, aminek sikere a repülés folytatásának a feltétele.

Néhány 'légi-üzemeltetési' érdekesség és adat:

  • Ø A Malév legtávolabbi járata: Bangkok (8350 km, 9:57 óra repülés)
  • Ø A Malév legközelebbi járata: Zágráb (319km, 40 perc repülés)
  • Ø Legmagasabb tereppont, ami fölött elrepülünk: Irán felett 6.000 méter
  • Ø Legalacsonyabb tereppont: Hollandia – 4m tengerszint alatt
  • Ø Egy légiutas-kísérő egy év alatt megközelítőleg 1100 alkalommal nyitja ki a repülőgép ajtaját
  • Ø A légiutas-kísérők egy év alatt kb. 10millió alkalommal üdvözlik és búcsúztatják az utasokat.
  • Ø A Malév gépek fedélzetén 2007-ben 229.357 gyermek utazott
  • Ø Az elmúlt évben a gépek fedélzetén 2300 üveg pezsgőt, 91.000 üveg fehérbort és 178.000 palack vörösbort szolgáltak fel légiutas-kísérőink.
  • Ø A Malév Catering, budapesti indulással, több mint 3 millió ételt készített fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük