Önjáró városi séták QR kóddal. Elindult a Budapest Smartwalks a „Belváros új főutcájának kiépítése – II. ütem – Ferenciek tere és környéke rehabilitációja" című, KMOP-5.2.2/A-10-2f-2011-0001 jelű kiemelt városrehabilitációs projekt keretében elkülönített programalap felhasználásával megvalósuló mini-projekt.

 

Önjáró városi séták QR kóddal. Elindult a Budapest Smartwalks a „Belváros új főutcájának kiépítése – II. ütem – Ferenciek tere és környéke rehabilitációja" című, KMOP-5.2.2/A-10-2f-2011-0001 jelű kiemelt városrehabilitációs projekt keretében elkülönített programalap felhasználásával megvalósuló mini-projekt.

 

A Budapest Smartwalks egy okostelefonnal bejárható sétaútvonal. A sétához kapcsolódó információs füzetben a helyszínek rövid leírása mellett egy-egy QR kód is található. A kód leolvasásával megismerhetjük a helyszínek történetét és a hozzájuk kapcsolódó városi legendákat.

A sétaútvonal a felújított Ferenciek terétől indul, és Belváros Új Főutcájának érintésével a Március 15. térig halad. Érinti a kötelező nevezetességeket – mint például a Centrál Kávéház és Párizsi Udvar – , és a kevésbé felkapott helyszíneket – Contra Aquincum, Haris köz – is.

A szokásos idegenvezetéstől eltérően a helyszín nem az építészeti stílusokon és kötelező évszámokon van, hanem azokon a városi legendákon, amelyekkel megidézhető a hely szelleme, és a letűnt korok hangulata.

 

Az információ átadás formája is eltér a megszokottól. Nincs szükség sem fizetett idegenvezetőre, sem vaskos útikönyvre. A sétaútvonalhoz tartozó kétnyelvű információs füzet a helyszín leírások mellett QR kódokat tartalmaz. A QR kód leolvasásával pedig egy interaktív weboldalra jut az érdeklődő. Itt a Budapest Smartwalks csapata által összegyűjtött történeteken, városi legendákon túl más utazók által megosztott információkat és fotókat is találhat. Sőt, saját anyagaival bővítheti azt.

 

A sétaútvonal első felfedezői könnyedén hazavihetik élményeiket egy videós kulcstartó formájában. A Császár Gábor képzőművész által tervezett emléktárgy sikerrel veszi fel a harcot az ajándékboltokat ellepő, álmagyaros giccs dömpinggel. A letisztult formájú QR kódos kulcstartó egy Nyugat-Európában is felvállalható, modern design alkotás.

Ráadásul funkcióval is bír: a rajta lévő QR kódot leolvasva a sétaútvonalról készült videót nézhető meg. Így mindenki hazavihet magával egy csipetnyi Budapestet.

 

A QR kódok leolvasásához internet képes okostelefonra, és ingyenesen letölthető QR kód olvasó alkalmazásra van szükség. Az információs füzetben a helyszínekhez közeli ingyenes wifi hot-spotok is feltüntetésre kerültek.

 

Az önjáró túra térképét 200 db plakáton és 2.000 db információs füzetben találhatják meg az érdeklődök a sétaútvonal helyszíneit övező lelőhelyeken. A lelőhelyek folyamatosan bővülő listája megtalálható a www.facebook.com/BudapestSmartwalks oldalon.

 

A Budapest Smartwalks sétaútvonal célja, hogy a vidékről Budapestre látogató fiatalok és külföldi turisták egy új szemszögből ismerhessék meg a Főváros Új Főutcáját. Gyorsan és egyszerűen jussanak hozzá olyan érdekes információkhoz, amelyek korábban csak kutatással voltak fellelhetők.

A sétaútvonalat képesek legyenek önállóan is végigjárni, így függetlenítve magukat a csoportos városnéző túráktól. Ezáltal megtapasztalják az önálló élményszerzés örömét, és hozzájáruljanak egy közösségi turisztikai információs bázis kialakításához. Ráadásul élményeik megosztásával egyre több és több érdeklődőhöz juttassák el Budapest érdekességeit.

 

A projekt célja a QR kódos technológia használatának elterjesztése Magyarországon. Ma már minden második ember kezében ott az okostelefon, amelynek lehetőségeit csak korlátozottan használják ki. Egy új technológia akkor épül be a mindennapokba, ha az új hozzáadott értéket jelent a felhasználói számára.

„Ezért hiszünk abban, hogy az önjáró QR kódos sétaútvonal megmutatja mindenki számára, hogy a QR kódok használata érdekes és hasznos is lehet. Bízunk benne, hogy kezdeményezésünk siker arat, ezért tervezzük a sétaútvonal kiterjesztését Budapest további kerületeire is." (Budapest Smartwalks csapata)

 

A Budapest Smartwalks projekt megvalósítója a Fiatal Magyar Művészek Egyesülete.

Az egyesület célja az értékteremtés, és a fiatal művészek, alkotók bemutatkozási lehetőséghez való segítése. A projekt gazdája az egyesületet vezető Lakatos Bernadett, galéria vezető, a Stereo Díva énekesnője. A QR kódos koncepció kidolgozója Csernai Kata QR kód fanatikus. Küldetése a QR kódok használatának elterjesztése Magyarországon. Nevéhez fűződik a JazzaJ kísérleti jazz koncertsorozat QR kódos belépőjegyének, és a QR Jewel Kids márkanéven forgalmazott QR kódos gyerekazonosítónak a megvalósítása. A sétaútvonal megtervezője, a városi legendák felkutatója Nagy Tímea Birge, a Sziklakórház idegenvezetője, a Webszövegek marketing szövegírója. A Budapest Smartwalks arculatának megalkotója Kollányi Julianna reklámgrafikus, tipográfus. Nevéhez fűződik a prospektus és a plakátok megvalósítása is. Az információs füzet művészi fotóit, és a videós kulcstartót Császár Gábor képzőművész, a QR Jewel művészeti vezetője készítette. A projekt információs központját képező, interaktív, mobilra optimalizált weboldalát Göcsei Gábor informatikai polihisztor készítette.

 

Megvannak az aktuális séta időpontok:

 

Szombaton, május 24-én tartanak két sétát: 11-től magyar, és 14 órától angol nyelven.

Délelőtt várhatóan siketnémákkal sétálnak együtt, délutánra pedig az MTA-tól várnak egy külföldi tudóscsapatot. Mindkét alkalomra van még hely (max. 50 fő a létszám).

Mindkét sétának van FB eseménye, ahol regisztrálni lehet a sétára!

Magyar nyelvű vezetett séta: https://www.facebook.com/events/1486847461545790/

Angol nyelvű vezetett séta: https://www.facebook.com/events/393488284122505/

 

Hasznos infók és érdekességek olvashatók a QR kódról: http://blog.qrjewel.eu

A Facebookon is! http://facebook.com/QRJewel

 

A Budapest Smartwalks projekt támogatója Budapest Főváros V. kerületi önkormányzata és az Európai Unió.

 

www.facebook.com/BudapestSmartwalks

www.budapestsmartwalks.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük