Mit szoktak kapni Önök házassági évfordulóra? Virágot? Esetleg egy-két napot kettesben eltöltve? Ez mind „bagatellnek" tűnik, ha megnézzük mit ajándékozott feleségének a zsidó Fried Imre, a simontornyai bőrgyáros szűk száz esztendővel ezelőtt. Egy szecessziós kastélyt, Vágó Pál tervei szerint felépítve. Megtehette, mert közel háromszáz embernek munkát adó bőrgyára közép-európai hírű volt. De deportálták a családot. A kastély az enyészetté  lett egy időre, míg egy lelkes házaspár, Dr. Phan Bich Thien és Thuróczy László meg nem látta az üres négy falban az egykori kastély hajdani fényét, és nem állították helyre az ősi fészket a kitartó kutatómunka eredményeképpen előkerült korabeli fotók alapján.

Mit szoktak kapni Önök házassági évfordulóra? Virágot? Esetleg egy-két napot kettesben eltöltve? Ez mind „bagatellnek" tűnik, ha megnézzük mit ajándékozott feleségének a zsidó Fried Imre, a simontornyai bőrgyáros szűk száz esztendővel ezelőtt. Egy szecessziós kastélyt, Vágó Pál tervei szerint felépítve. Megtehette, mert közel háromszáz embernek munkát adó bőrgyára közép-európai hírű volt. De deportálták a családot. A kastély az enyészetté  lett egy időre, míg egy lelkes házaspár, Dr. Phan Bich Thien és Thuróczy László meg nem látta az üres négy falban az egykori kastély hajdani fényét, és nem állították helyre az ősi fészket a kitartó kutatómunka eredményeképpen előkerült korabeli fotók alapján.

 

A FRIED KASTÉLY

Így született meg az az elegáns és romantikus kastély, mely különtermeinek, nyugodalmas és kellemes környezetének, francia kertjének köszönhetően kitűnő választás meetingek, konferenciák, baráti összejövetelek és esküvők szervezéséhez is. A nemrég épült Liliom-szárny az allergiával küzdőknek kitűnő választás a bambuszparkettának és falhűtés -fűtés rendszernek köszönhetően. A közeli vadászház pedig a családias légkör megtestesítője. A legkisebbeket játszótér, játszósarok, és háziállat simogató várja, de ők sem vetik meg a wellness-fitness központot, mely fedett átjárón keresztül  is megközelíthető. Fedett, fűtött úszómedence, melegvizes masszázs-pezsgőfürdő mellett több szaunatípus is várja a pihenni vágyókat (finn, infra, aroma), sőt gőzkamra, élményzuhany, légkondicionált fitness terem is a rendelkezésre áll, nem beszélve a masszázsokról és  wellness kezelések széles választékáról. A nyári szezonban mindez kültéri medencével, jacuzzival és napozóterasszal egészül ki.

Madárcsicsergés, tücsökciripelés ringatja félálomba az embert már május végén is a napozóteraszon.  Népszerűek a kastély rózsa- és mahagónifából faragott bútorai, sőt sokan kipróbálják a kényelmes, Vietnámot idéző sárkányos székeket is, melyek szerencsét hozhatnak bárkinek, aki beléjük ül,  és megpörgeti a vadállatok nyelvét.  Valahogy úgy, ahogy a győri ETO focicsapatnak sikerült a Paks elleni küzdelem előtt felvérteződni a győzelem „ígéretével".

 

A Fried kastély bekerült Magyarország legkedveltebb szálláshelyei közé. Az Év Hotelje és az Év Legszebb Szállodája díjak után kiérdemelte a Magyar Turizmus Minőségi díjat az idén. Ezzel együtt az övé lett a „European Hospitality Quality" minősítési rendszer elismerését jelentő 2Q is.

 

A FRIED KASTÉLY PINCÉSZETE

A kastély első osztályú éttermében nemcsak vietnámi ételkülönlegességeket kóstolhatunk meg, például a kacsacombot narancsmártással a magyar konyha finomságai mellett, hanem a szállóvendégek, legyenek azok nyaralók vagy konferencián résztvevők  megízlelhetik a Fried-pincészet kézműves minőségi borait, pálinkáit is egy-egy kóstoló keretében.

A Dunántúl egyik legmelegebb területén található Fried Kastély Pincészet nemcsak a Tolna borút része, hanem nemzetközi borút-állomás is 2011 óta. A kiváló helyi borok

előállítása a szőlő termelése a kastély építtetőjének, Fried Imrének az idejéig nyúlik vissza. Hazai és nemzetközi díjak mutatják, hogy ma is méltó régi hírnévéhez a pincészet, mely egy-egy  bora a Kiskőrösi Nemzetközi Borversenyen ezüstérmet, az Országos Takarékbank borversenyén pedig arany- és ezüstérmet is nyert. 2012-ben pedig a Tolnai Syrah vörösboruk a „Tamási város bora" címet is elnyerte.

A pincészet maga termeli meg 3,5-4 hektáron a szőlőt, 150-200 gyümölcsfának köszönhetően pedig az őszit, a szilvát, a cseresznyét és a meggyet, amiből fehér  és vörösborok, illetve  különleges pálinkák születnek a régi fatüzeléses technikával. A  pálinkánakvalót nagy műgonddal, az oxigént áteresztő eperfahordóban érlelik 52 fokos borpárlattá, mely alapja a frissen szedett  minőségi gyümölcs. Az eperfa nemcsak az ízét adja meg például a szőlő- és törkölypálinkának, hanem 1,2-1,4 fokos alkoholtartalom-csökkenést is előidéz.  De mihelyt tisztába jövünk azzal, hogy a törkölynek értágító hatása van, és leviszi a magas vérnyomást, sőt zsírlebontó enzimet is tartalmaz (igaz, valakitől azt hallottam, hogy „májlebontót" is, ha túl sokat szopogat belőle az illető) – már nem bánjuk annyira azt a kevés alkoholveszteséget. Legalábbis szívesen hisz az ember Cserháti Viktornak, aki bevezeti a látogatót pálinkáik világába. Különlegesség még a pincészetnél a sárgabarackágyon érlelt pálinka, a dió-és mézes meggylikőr is. Érdemes megtekinteni magát a többszáz éves, múzeumként működő, régi borászati eszközökkel felszerelt borospincét is, melynél évente több, családok számra is érdekes rendezvényt is tartanak (ekkor gazdag gyermekprogramokkal foglalják le a kis vendégeket), többek között disznóvágást. Miközben Molnár Csaba szakértelemmel mutatja be a tölgyfahordókból lopóval kínált borokat (a vörös Tolnai Cabernet Sauvignont s a Tolnai Blauburgert, s a zászlós Mózsé házassításút és a fehér  zászlós  Tolnai Viktória Cuvée-t s a Tolnai Chardonnayt), egy mókus egyensúlyoz át a villanyvezetéken. Többen nem veszik észre időben, mire Csaba megnyugtatja őket, túljutva immár öt pálinka kóstolásán, nem baj, ne sajnálják… a harmadik borkóstoló után fogják…

 

 

A SIMONTORNYAI VÁR ÉRTÉKEI

A bő hétszáz éves vár olyan rangos családok birtokában volt, akik közel álltak a király  köréhez. 1324-ig Salamon fiáé, Simoné volt az ő általa épült torony (eredeti téglái 1277-ből ma is megcsodálhatók).

A simontornyai vármúzeum legértékesebb kiállítási tárgyai közé tartozik az az ötszáz éves damaszkuszi acélból készült, fémet vágni tudó török kard, amiről még ma sem tudják megmondani, mi a pontos összetétele. Ugyanis ennek köszönhetően, ha meghajlítanánk, még ma is visszapattanna! A hasonló korú magyar kardok eltörnének – magyarázza Gergely István Arnold, aki gazdag, szerteágazó tudását a látogató érdekeltségi köréhez maximálisan alkalmazkodva adja át a tárlatvezetésen. Tőle tudtuk meg azt is, hogy a háromésfél emeletnyi magas lovagteremben, amit egy 1302-es eredeti központi pillér tart, szövetkezett a 18 esztendős Mátyás ellen a nagybácsi Garaiékkal. Az egyik időszakos kiállításnak teret biztosító helyiségben csodálkozhatunk rá Magyarország legszebb reneszánsz kandallójára (1502-1509-ig építették), amelyet a ma is működő, Zsigmond király által alapított Sárkányos lovagrend címere díszít. Mellette a szuszék (ágyneműtartó), közel hozzá meg egy 1608-as díszítésű intarziás pad.

A vár egykori, 1302-es hálószobája ma konferenciateremként is szolgál. A falakon Tolna megye főnemesi „dicsekednek" gazdagságukkal és hatalmukkal, ugyanis a festőnek részletesen  meghagyták, melyik képen milyen szimbólumnak, hatalmat, pénzt mutató dolognak kell szerepelnie, amit a világnak feltétlenül meg kell mutatniuk! Berlini aranyóra, pénzeszacskó, ház árával vetekedő párizsi ruhaköltemény stb. A vár „koncerttermében" pedig olyan hírességek szólaltatták meg az 1850-es Förster zongorát, mint Fellegi Ádám, gyertyafényben – ez a zongora eredeti világítása.

 

SIMONTORNYA KÜZDELME A JOBB ÉLETÉRT

A középkori Európa egyik legnagyobb bőrgyárát, mikor megszüntették, tíz évig tartott a fölszámolás, majd újabb egy évtized kellett a kármentesítés befejezéséhez, a környezetszennyező anyagok máshol való elhelyezéséhez.

Ma Simontornya 4600 fős lakosságának minden ötödik tagja munkanélküli. Akik dolgoznak, azok túlnyomó része naponta ingázik a bő hatvan kilométerre lévő nagyvárosokba. Szeretnének munkahelyet teremteni – meséli a polgármesterasszony, Csőszné Kacz Edit. Nehéz a helyzetükben előrelépést a pályázatoknak köszönhetnek nagyrészt a mellett a komoly összefogás mellett, ami példaértékű minden kis település számára. Most zajlik Simontornyán egy ivóvízminőséget javító program, egy 1,6 millárd (nettó) forintba kerülő szennyvízberuházás. Simontornya óvodáját a környező teleülésekkel együtt működtetik. Tehetséges, de szűkös anyagiakkal rendelkező tanulóikat a gimnázium, szakközép után is támogatják, akárcsak azokat a vállalkozókat, akik simontornyait vesznek fel.

Amit leginkább szeretnének a munkahelyteremtés mellett- emeli ki a polgármester asszony, az egy egészségügyi centrum minimális alapellátással: belgyógyászattal, laborral. Eddig is odafigyeltek az egészségre: tizenhét esztendeje folyik náluk az „Adj egy napot az egészségednek", ahol orvosok tartanak előadásokat az érdeklődőknek

A város, ahol egykor Adidas labdákat is gyártottak, lepukkant település maradna, ha nem harcolnánk ez ellen heroikus küzdelemmel a simontornyaik. Sikerülni fog nekik.

 A KÖRNYÉK LÁTNIVALÓI: az ozorai vár – Ozorai Pipó is volt a simontornyi vár kapitánya, a Tamási Vadaspark, Rétimajor tórendszere.

 

Bodrog Beáta

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük