2022.szeptember.28. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Lemaradtunk az adóversenyben ! – Jobbak a balkáni országok

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/23511"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/apeh_A1_1.thumbnail.jpg" border="0" width="71" height="100" /></a></span>Továbbra is kettős adójogi szorításban vannak a magyar vállalkozások balkáni régióbeli versenytársaikhoz képest.

apeh a1 1.thumbnailTovábbra is kettős adójogi szorításban vannak a magyar vállalkozások balkáni régióbeli versenytársaikhoz képest.

apeh a1 1.thumbnailTovábbra is kettős adójogi szorításban vannak a magyar vállalkozások balkáni régióbeli versenytársaikhoz képest. A hazai kormányzati adóreform törekvések a vállalkozások számára a korábbinál magasabb társasági adószintet és részben csökkenő járulékterheket ígérnek, másrészről viszont a még mindig jelentős hazai adóterhek mellett továbbra is meghatározó adójogi hátrányokkal kell küzdeniük a balkáni régiós versenytársaikkal szemben.

-Tekintettel arra, hogy a jövedelemadó terhek a vállalkozások szintjén költségként kerülnek elszámolásra, ezért a jövedelemadózásbeli különbségek jelentősen befolyásolják az adott társaság jövedelemtermelő képességét. Ennek javítása pedig – a jelenlegi forráshiányos gazdasági környezetben – kulcsfontosságú az adott vállalkozás tartós növekedéséhez." – hangsúlyozza Gerendy Zoltán, a BDO Forte ügyvezető partnere.

Magyarország EU tagállamként – többek között – a szabad tőkemozgás feltételeinek biztosítását is vállalta a többi tagállam viszonylatában, de ennek a magyar vállalkozások és a magyar költségvetés eddig elsődlegesen a tőke beáramlásból származó előnyeit ismerte és szokta meg.

-A működő tőke beáramlás a világgazdasági válság és az ennek folyományaként felerősödött regionális pénzügyi kockázatok miatt most egy időre lényegesen alacsonyabb szinten stabilizálódik. Ez az alapvetően új helyzet a magyar vállalkozásokat is gazdasági helyzetük, költséghatékonyságuk áttekintésére és strukturális változtatásokra kényszeríti." – tette hozzá Gerendy Zoltán. Már a közelmúltban is tapasztalható volt a magyar vállalkozások Szlovákiába történő gazdasági áttelepülése az északi határrégióban, de ez a folyamat a tartósan kedvezőtlen hazai adójogi környezetben a déli régiókban újból megismétlődhet vagy akár jelentősen fel is erősödhet különösen olyan területeken ahol még a nyelvi korlátok sem jelentősek.        

A régiós jövedelemadózási különbségek a jelenlegi kormányzati törekvések ismeretében rövidtávon sajnos állandósulni látszanak, ezért a magyar vállalkozásoknak érdemes megfontolniuk a már esetlegesen fennálló régiós jelenlétükből eredően elérhető adójogi modellek előnyeit.

Ennek rövid áttekintésére néhány főbb adójogi mutató a balkáni országok 2009. évi irányadó adókulcsairól összevetve a legutóbbi adóreform tervezet sarokszámaival:

 

Magyaro.

Bulgária

Horváto.

Románia

Szerbia

Szlovénia

Társasági adókulcs

19 %

10 %

20 %

16%

10 %

21 %

Általános SZJA kulcs

19%-38%

10 %

15%-45%

16 %

12 %

16%?41%<

Nettó bér/bérköltség*

48 %

66 %

n.a.

54 %

59%

50%

* becsült adat 1,000 ? / hó bruttó fizetés alapul vételével

A szomszédos déli országok, Szerbia, Románia és Bulgária igen kedvező adózási környezetet kínálnak az ott letelepült vállalkozásoknak. A társasági adószint rendkívül kedvező és a nettó munkabér részaránya a teljes (járulékokkal növelt bruttó) bérköltséghez képest minden esetben 50% felett mozog. Ez a helyzet már évek óta fennáll és várhatóan nem fog előnytelenül változni a kedvezőtlenebb világgazdasági kilátások ellenére sem.

Kiindulva abból, hogy már jelenleg is számos magyar vállalkozás rendelkezik leányvállalatokkal a balkáni országokban és ott folyamatos gazdasági tevékenységet végez, az alábbi adójogi megoldások merülhetnek fel a magyar vállalkozást terhelő adók összértékének csökkentésére:

  • o Regionálisan tevékenykedő vezető munkavállalók bérezésének megosztása az adott országok között;
  • o Egyszerűbb és könnyen mobilizálható résztevékenységek áthelyezése alacsonyabb adókulcsú szomszédos államba;
  • o Mobilizálható bevételek áthelyezése alacsonyabb adókulcsú államba és onnan osztalékágon történő hazahozatala.

A fenti alapmegoldásokon túl számos további megoldás létezik, ide értve akár a teljes magyar társasági adókötelezettség kiiktatását is a vállalatvezetés helyének külföldre történő áthelyezésén keresztül. Ezek aktuális áttekintése és megértése minden regionálisan tevékenykedő magyarországi cégcsoport pénzügyi és gazdasági vezetője számára érdekes és hasznos feladat. 

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.