2022.augusztus.10. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Retro Farsang és Divatbemutató a VAM Design Centerben

5 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/23508"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/reokcecilia_vargatimea_retrokoll2.thumbnail.jpg" border="0" width="67" height="100" /></a></span>  <p>Fergeteges retro partival várja a tánc és a retro zene szerelmeseit a <strong>VAM Design Center 2009. február 27-én,</strong> pénteken, ám a program sokkal színesebb, mint egy egyszerű táncos mulatság.</p><p>

reokcecilia vargatimea retrokoll2.thumbnail 

Fergeteges retro partival várja a tánc és a retro zene szerelmeseit a VAM Design Center 2009. február 27-én, pénteken, ám a program sokkal színesebb, mint egy egyszerű táncos mulatság.

reokcecilia vargatimea retrokoll2.thumbnail 

Fergeteges retro partival várja a tánc és a retro zene szerelmeseit a VAM Design Center 2009. február 27-én, pénteken, ám a program sokkal színesebb, mint egy egyszerű táncos mulatság.

Divatbemutató: Divat-diktátor

A retro imádói – és azok, akik még csupán barátkoznak a stílussal – este 19 órától egy kivételes divatbemutatón vehetnek részt, a kifutón felvonuló modellek a szocialista divat jegyében megálmodott darabokat viselve kápráztatják el a vendégeket. Vigyázat, aki nem bírja a magasba perdülő rakott szoknyákat és a lélegzetelállító florentin-kalapokat, az csak többedmagával tekintse meg a divatbemutatót….

A 11 fiatal divattervező  EXP, Le Corset, Mantra, MET&LimMmah, Nicole, Orosz Réka, Reök Cecília, Szakos Kriszta, TICCI, Varga Gyöngyi, Varga Tímea, akik a retro és a szocializmus jegyében újítják fel nagymamáink, anyáink kiskosztümjeit, csipkeharisnyáit. Szándékuk szerint a retro divatjába belecsempészik a mai divat apró trükkjeit és fortélyait, ezzel is megmutatva a divat játékos és visszatérő természetét.

Néhány szó a divattervezők kollekcióiról – a teljesség igénye nélkül: EXP, a nemrégiben debütált divattervező költeményei egy soha nem volt szocialista szépségverseny hangulatát idézik meg az 50-70-es évek szellemében, míg Le Corset a korszak domináns színeit, anyagait és szabásait frissíti fel, hiszen a pink, a fekete, az arany és a szürke színeiben pompázó fűzők, twiggy ruhák, kesztyűk és rakott szoknyák brokátból, muszlinból vagy éppen szaténból sorjáznak majd a kifutón. Varga Györgyi számára a retro korszaka szorosan összekötődik a hatvanas évek egyik jellegzetes művészeti stílusával, az Op-arttal: ruhadarabjainak egyszerű szabását a kézzel festett geometriai formák határozzák meg, s mindezt az Op-art stílusának megalkotójának, Viktor Vasarelly Zebra című művének jegyében.

reokcecilia vargatimea retrokoll3.thumbnailAz alkalmi tervezőcsoporttá összeállt MET&LimMmah csoportját egy család 3 generációjának nőtagjai alkotják (Garzó Andrásné, Kalló Eszter Terézia, Geréné Garzó Márta Terézia, és Gere Márta Georgina) és kollekciójuk az ő saját készítésű ruhadarabjaikból áll és azok utánérzéseiből. Míg az eredeti ruhadarabok nyugati divatlapok szabásmintái alapján készültek, az új szerzeményeket családi fotók ihlették, ám a ruhadarabok kiválóan szimbolizálják, hogy nincsen olyan korszak és állami berendezkedés, amely elnyomhatná a nők szépség utáni vágyát és kreativitását.

TICCI számára az ötvenes évek kulcsfontosságú, hiszen a divattervező a korszak szerelmese, éppen ezért a kollekcióját is a rockabilly és a rock & roll jegyében alkotta meg. Reök Cecília és Varga Tímea párosának ruhadarabjait a Christian Dior által életre hívott „New Look" inspirálta – a hangsúly a nőiességen van, ezzel is kontrasztot képezve a szocializmus gyakran funkcionalista szemléletű öltözködésével szemben. A divat jegyében pedig az est házigazdája a nyolcvanas évek egyik legismertebb divatcelebe, Sütő Enikő.

Kiállítás: Legvidámabb barakk

Az este a kultúra imádóinak is tartogat meglepetéseket, hiszen a Legvidámabb barakk elnevezésű kiállítást egész este megnézhetik azok, akik nosztalgiázva gondolnak vissza a jó öreg 'moncsicsis' és 'Gazdálkodj okosanos' időszakra. A kiállítás majd' 200 fotón és a látogatók által „beszolgáltatott" tárgyakon keresztül meséli el a szocializmus rendhagyó történetét: a cél az, hogy most egy kicsit más szemszögből láthassuk a múltunkat. A különleges és ritkán látott fotók mellet tehát könnyen találkozhatunk a kutyusos persellyel, a Rubik-kockával, a burás hajszárítóval vagy éppen az úttörősíppal is – ki-ki kedvére nosztalgiázhat ezek között a tárgyak között. És a játék folytatódik: tombolával borzolhatják a kedélyeket azok, akik szeretnek nyerni – node azok is jól szórakozhatnak, akik a retro jegyében jelmezbe öltöznek, mert nemcsak a jegy árából kapnak kedvezményt, de még jelmezversenyen is részt vesznek! Így a retro ruhában megjelenés már-már kötelező- ne feledjük, farsangi időszak van.

Élőzene: nosztalgia koncert a Chill Out zenekarral

A divatbemutató után egy igen tehetséges fiatal zenekar, a Chill Out szolgáltatja a talpalávalót, akik mindent megtesznek azért, hogy a retro retro legyen: lesz itt Afrikázás és a Részegen ki visz majd haza dallamai is felcsendülnek.

Hajnalig DJ:

A divatbemutató, a kiállítás és a koncert után sem kell még hazamennünk, hiszen hajnalig DJ zenél – természetesen a retro jegyében. Mára már klasszikusnak számító nóták csendülnek fel a fiatalok és az idősebbek legnagyobb örömére, hogy mindenki, ifjak és kevésbé ifjak együtt rophassák a kockás terítők között azokra a jó öreg hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évekre.

http://www.vamdesign.hu/retro/

Időpont: 2009. február 27., 19 órától hajnalig

Helyszín: VAM Design Center, 1061 Budapest, Király utca 26.

Jegyek:

Helyszínen: 3500 HUF

Elővételben a Ticketpro jegyirodáiban: 3000 HUF

Jelmezben érkezőknek: 3000 HUF

Nyugdíjas: 2000 HUF

Jelmezben érkezők 500 HUF kedvezményt kapnak.

Aki az est hivatalos Freecardját felmutatja, 500 HUF kedvezményt kap!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.