Május 4-től vetítik a hazai filmszínházak A művészet templomai című ismeretterjesztő mozifilm-sorozat következő részét. A Leonardo da Vinci – A lángelme Milánóban című filmet a 2015-ös milánói világkiállítás grandiózus életmű-kiállítása ihlette.

 

Május 4-től vetítik a hazai filmszínházak A művészet templomai című ismeretterjesztő mozifilm-sorozat következő részét. A Leonardo da Vinci – A lángelme Milánóban című filmet a 2015-ös milánói világkiállítás grandiózus életmű-kiállítása ihlette.

 

Leonardo da Vinci, minden idők legnagyobb hatású alkotózsenije munkásságát tárja a nézők elé, a mester Milánóban töltött évtizedeire koncentrálva a Vatikáni Múzeum 3D, a Firenze és az Uffizi-képtár 3D alkotóinak legújabb filmje. A remekművek látványos felvételeit, szakértői interjúkat, valamint a korabeli karaktereket életre keltő játékfilmes jeleneteket tartalmazó alkotást a 2015-ös milánói világkiállítás keretében megrendezett grandiózus Leonardo-tárlat ihlette, amely hat év előkészítő munka után, tíz szekcióban mutatta be a nagyközönségnek a mester életművét. A világ számos tájáról Milánóba szállított több száz festmény, grafika és vázlat között olyan remekművek kaptak helyet, mint a Louvre-ból kölcsönzött La belle ferronnière-t, vagy az Atlanti Kódex, a itáliai polihisztor tudományos és mérnöki jegyzeteinek, rajzainak esszenciális gyűjteménye.

 

A mozifilmben Pietro Marani Leonardo-szakértő, a kiállítás kurátora kalauzolja végig a nézőt a Milánói Királyi Palotában megrendezett gazdag tárlat legkiemelkedőbb művein. Tárlatvezetését jeles művészettörténészekkel készített interjúk egészítik ki, kommentárjaikból fokozatosan rajzolódik ki a festő, grafikus, szobrász, tudós, építész és feltaláló lángelme portréja. A film kitekint a város további, Leonardóhoz kötődő nevezetességeire is: Az utolsó vacsora freskója páratlanul részletgazdagon tűnik fel a mozivásznon, a milánói Nemzeti Tudományos és Technológiai Múzeumban pedig feltárulnak Leonardo vakmerő mérnöki kísérletei. A mozinéző bejárhatja Leonardo híres szőlőskertjét is, amelyet kifejezetten az Expo alkalmából állítottak helyre és nyitottak meg a nagyközönség előtt.

 

A tárlatvezetést és a műalkotások részletgazdag bemutatását időről időre játékfilmes jelenetsorok váltják fel, végigjárva Leonardo milánói életének legfontosabb színtereit, mozzanatait. A Piazza della Scalán, a Sforza Kastélyban vagy a Santa Maria delle Grazie templomban játszódó jelenetekben a reneszánsz híres történelmi alakjai tűnnek fel, mint Ludovico „il Moro" Sforza herceg, Leonardo legfőbb mecénása, Beatrice d'Este hercegnő, Ludovico későbbi felesége, Cecilia Gallerani ,a herceg szeretője és a híres Hölgy hermelinnel című festmény modellje, vagy a „Saláí"-ként is ismert Gian Giacomo Caprotti, Leonardo legkedvesebb tanítványa. Elbeszéléseik, anekdotáik tovább árnyalják a szakértői interjúk során kirajzolódó képet, mélyebb betekintést engedve az alkotózseni mögött rejlő ember életének eddig kevéssé ismert részleteibe.

 

A látványos ismeretterjesztő filmet május 5-től vetítik a mozik, magyar szinkronnal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatják a nézők, ahol a május 4-i rendhagyó premier előtti vetítésen Tátrai Vilmos művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának nyugalmazott főmuzeológusa mond bevezetőt, akinek a neve 2005-ben, a Tiziano-kép felfedezése kapcsán vált ismertté. A vetítéssorozathoz országszerte közel húsz további mozi csatlakozott, többek között Szegeden, Szolnokon, Miskolcon, Debrecenben, Székesfehérváron, Szombathelyen és Kecskeméten is bemutatják a filmet.

A vetítési helyszínek részletes listája a filmsorozat Facebook-oldalán olvasható.

 

www.facebook.com/AMuveszetTemplomai

http://pannonia-entertainment.com

https://www.youtube.com/watch?v=7kt37Je025I

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük