www.nsv.huwww.nsv.hu Jelenleg a T-Home- és T-Mobile-vonalairól, a Magyar Telekom hálózatából hívható Nemzeti Segélyvonal (NSV) célja, hogy sokakat érintő, váratlan katasztrófa vagy vészhelyzet esetén a lakosság azonnal megsegíthesse a bajbajutottakat. A 1752-es hívószám tárcsázásával elérhető NSV újdonsága, hogy segítségével a támogatások gyorsan, néhány napon belül, készpénzben, szakszerűen és nyilvánosan jutnak el a kárvallottakhoz.

www.nsv.huwww.nsv.hu Jelenleg a T-Home- és T-Mobile-vonalairól, a Magyar Telekom hálózatából hívható Nemzeti Segélyvonal (NSV) célja, hogy sokakat érintő, váratlan katasztrófa vagy vészhelyzet esetén a lakosság azonnal megsegíthesse a bajbajutottakat. A 1752-es hívószám tárcsázásával elérhető NSV újdonsága, hogy segítségével a támogatások gyorsan, néhány napon belül, készpénzben, szakszerűen és nyilvánosan jutnak el a kárvallottakhoz.

 

      A Nemzeti Segélyvonal Alapítvány kuratóriumában az öt legnagyobb magyar karitatív szervezet – a Katolikus Karitász, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt – valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetői döntenek a gyűjtések meghirdetéséről és az adományok felhasználásáról.

Két rendkívüli esemény közötti időszakban az alapítvány készenléti számláján fogadja a működését segítő és a jövőben bekövetkező tragédiák áldozatainak szánt adományokat.

Az alapítvány által működtetett www.nsv.hu honlapon folyamatosan nyomon lehet követni a hívásszámok alakulását, ahol a működés részleteiről, például az adományozás után igényelhető adóigazolásról is tájékozódni lehet.

„A Magyar Telekom sokrétű adományozási és támogatási tevékenységet végez, ennek folyamatába illeszkedik a Nemzeti Segélyvonal létrehozásában és működtetésében vállalt aggregátori szerepünk" – mondta Winkler János, a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgató-helyettese.

A Nemzeti Segélyvonal Alapítvány 1752 telefonszámának hívásával gyorsan és közvetlenül 250 forintot lehet adományozni, amely hívószám jelenleg csak a Magyar Telekom vezetékes és mobilhálózatából, a T-Home és T-Mobile vonalain hívható.

A Nemzeti Segélyvonal tevékenysége aktiválásának IRÁNYELVEI

A Nemzeti Segélyvonal (NSV) azokban az esetekben kezdi meg működését, amikor a bekövetkező természeti csapás vagy más káresemény súlyos károkat, veszteségeket és traumát okoz a társadalom kisebb-nagyobb csoportja, a helyi közösség számára.

Az NSV-t elsősorban konkrét – különösen jogszabályon alapuló – intézkedésekre kell, vagy más, megfelelő adatokra, információkra lehet aktiválni.

1)   Az NSV gyűjtés meghirdetésének mérlegelését, aktivitását automatikusan kiváltó intézkedések:

a)   Jogszabályon alapuló intézkedések:

 • – a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 1999. évi
  LXXIV. törvény 7. § (1) a) pont alapján a Kormány a veszélyhelyzet kihirdetését igénylő méretű katasztrófahelyzetben rendeletben kihirdeti a
  veszélyhelyzetet, és dönt az ország egész területének vagy meghatározott részének katasztrófa sújtotta területté nyilvánításáról, a veszélyhelyzetet meghaladó méretű katasztrófa esetén kezdeményezi a szükségállapot kihirdetését,
 • – a Kormány a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló
  1999. évi LXXIV. törvény 6. § a) pont alapján dönt a védekezéshez szükséges külföldi (nemzetközi) segítség igénybevételéről.
 • – ha a Kormány a polgári védelemről szóló 1996. évi XXXVII. törvény 2. §-a (2) bekezdésének g) pontja szerinti veszélyhelyzet létrejöttét megállapítja.

b)  Egyéb konkrét intézkedések:

–     a   megyei   védelmi   bizottság   elnökének   kezdeményezésére,   a   kérelem indokainak mérlegelése alapján.

2)   Az NSV aktiválását feltételesen kiválthatja:

 • a rendkívüli időjárás a település területének legalább 50%-át sújtotta, és a rendkívüli időjárás tényét az Országos Meteorológiai Szolgálat igazolja,
 • a Kormány (sajtóhírekben, közleményben, jogszabályban, az állami irányítás egyéb jogi eszközében stb.) kinyilvánított szándéka a károsultak támogatására.
 • – a tartósan (minimum 5 nap) kitelepített lakosság létszáma meghaladja az 50 főt.
 • – a település, jól körülhatárolt településrész állandó lakosainak legalább 20%-a szenvedett ingatlan-, ingóság- vagy agrárkárokat.
 • a média fokozott érdeklődése egy-egy bekövetkezett esemény iránt, egyértelmű együttérzése a károsultakkal.

Az NSV Kuratóriumának 2007. május 14-i ülésének 4. napirendi pontjában hozott döntés alapján véglegesítve.http://www.nsv.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük